www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kunnallisvaalien jälkeen

Vuoden 2009 lokakuussa saimme äänestää kunnallisvaaleissa. Kaupunginvaltuustoon tuli valituiksi eniten ääniä saaneet 75 kunnallisvaaliehdokasta ja näin kansanvalta toteutui. Yhdessä he päättävät kunnallisen paikallishallinnon päätösvaltaan kuuluvista asioista mm. kaupunkilaisten kunnallisverosta ja verovarojen käytöstä.

Jyväskylän uusrenesanssityylinen kaupungintalo on kaupungin ensimmäisiä kivitaloja. Siellä kokoontuu kaupungin valtuusto ja hallitus. Talossa on kaupunginjohtaja Anderssonin työhuone sekä muitakin kaupungin virkailijoita palvelemassa kaupunkilaisia.

Suurin osa kaupungin palveluista on kuitenkin monissa muissa eri puolilla kaupunkia sijaitsevissa kiinteistöissä.

Jyväskylän valtuustopaikkaa tavoitteli kunnallisvaaleissa yhteensä 572 ehdokasta eli rannalle jäi 497 ehdokasta. Menikö heille annetut äänet hukkaan? No ei todellakaan! Kunnallisessa itsehallinnossa on lukuisia muitakin poliittisia luottamustehtäviä kuin varsinaiset kunnanvaltuutetut. Kunnanvaltuutetuille tarvitaan joukko varavaltuutettuja. Lautakuntiin nimitetään valtuutettuja, mutta myös muita luottamushenkilöitä eri puolueista, koska lautakuntatehtäviä ja vastaavia muita tehtäviä on niin paljon. Valinnoissa noudatetaan tarkasti puolueiden välisiä voimasuhteita, joita vaalien tulos edellyttää. Ainakin oman puolueeni (Suomen Keskusta rp) käytäntönä on valita lautakuntiin ja muihin luottamustehtäviin vaaleissa ehdokkaina olleita henkilöitä. Näin kaikille kunnallisvaaliehdokkaille on tarjolla jokin luottamustehtävä.

Vaaleissa oli mukana kaksi putkilahtelaista ehdokasta, ja heille on jo annettu luottamustehtäviä Jyväskylän kaupungin lautakunnissa. Jukka Järviniemi on valittu Rakennus- ja ympäristölautakunnan jäseneksi (2009-2012) ja Valto Koskinen on valittu Perusturvalautakunnan jäseneksi (2009-2012). Lautakunnat ovat kaupungin hallituksen alaisia toimielimiä. Lautakuntien tehtävänä on toimia lähellä palvelutuotantoa, johtaa ja valvoa erilaista palvelujen tuottamista.

Osa valinnoista on vielä kesken, joten muitakin luottamustehtäviä voi putkilahtelaisille vielä tulla.

KUVA JA TEKSTI: VALTO KOSKINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke