www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

MENOSSA HISTORIALLINEN VUOSI

Menossa on historiallinen vuosi, jolloin hahmotamme historiaa samaan aikaan sekä etäällä että läsnäolevana.

Kotiseudullamme eletään juuri nyt alueemme kannalta merkittävää historiallista muutosta, kun Korpilahden kunta ja myös seurakuntamme on kuntaliitoksen kautta yhdistetty Jyväskylään. Asemamme yhtenä Jyväskylän kaupunginosana ja yhtenä yhdeksästä Jyväskylän alueseurakunnasta asettaa meidät monien vakavien kysymysten eteen, samalla kun se avaa pitkään odotettuja ja toivottuja uudistusmahdollisuuksia tulevaisuudellemme.

Maamme historia on rikasvaiheinen. Se on täynnä monia koettelemuksia ja vaikeita aikoja. Tänä vuonna talvisodan alkamisesta tulee kuluneeksi 70 vuotta. Mikko Strangin kirjoitus muistuttaa meitä tuosta lähihistoriamme kohtalokkaasta ajasta, jolloin mikään paikkakunta ei jäänyt surusta osattomaksi. Ihmeellisesti raskaimmistakin ajanjaksoista on kuitenkin aina selvitty ja löydetty mahdollisuudet uuteen ja valoisampaan tulevaisuuteen.

Suomessa muistetaan tänä vuonna myös yhtä maamme historiallisen kehityksen kannalta tärkeätä ajanjaksoa, vuotta 1809. Merkkivuoden teemaksi on valittu ”Kansakuntaa rakentamaan”. Teeman tarkoituksena on korostaa ajankohdan merkitystä Suomen myöhemmälle kansalliselle ja valtiolliselle kehitykselle. Suomen ja Ruotsin valtiollinen yhteys katkesi vuosina 1808-1809 käytyyn Suomen sotaan, jonka seurauksena Suomi liitettiin autonomisena suuriruhtinaskuntana Venäjän keisarikuntaan. Porvoon valtiopäivillä maaliskuussa 1809 keisari Aleksanteri I lupasi Suomelle maan uskonnon ja perustuslait sekä säätyjen ja kaikkien maan asukkaiden oikeudet ja velvollisuudet. Valtiopäivien päättäjäisissä heinäkuussa 1809 Aleksanteri I piti kuuluisan puheensa, jossa hän totesi Suomen tulleen korotetuksi kansakuntien joukkoon. Merkkivuoden teema on täysin oikeaan osunut, sillä vuoden 1809 aikana luotiin perusta maamme itsenäistymiselle ja koko kansakuntamme tulevaisuudelle.

Kääntyykö lehti maailmanhistoriassa?
Historian alkuhämärästä löytyy jatkuvasti uutta ja ihmeellistä asiaa, toiset kirkastuvat, toiset jäävät hämärään. Joskus historia yllättää. Tänään koko maailma seuraa suurella mielenkiinnolla Yhdysvaltain 44. presidentin, Barack Obaman, valtaantuloa ja menestymistä vaativassa ja vaikeassa tehtävässään. Uskomaton on tänään totta. Aikanaan rotusorrosta ja orjuudesta kuuluisaksi tullut maa on valinnut ensimmäisen mustaihoisen presidenttinsä. Sukellus uuteen aikakauteen on aina kysymysmerkki.

Totta on se, että historia on katsomista menneisyyteen, kuitenkin se on ainoa tie nykyisyyden ymmärtämiselle. Se myös valaisee tietä tulevaisuuden suuntaan.

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 2/helmikuu 2009 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke