www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

MUISTOJA – ELÄMYKSIÄ

On hienoa, että meillä ihmisillä on muistoja, ne ovat ikiomia aarteitamme joita kukaan ei voi meiltä riistää. Joskus haluamme jakaa osan aarteistamme ystäviemme kanssa. Useiden kylälehtiemme sivuilla olemme päässeet kurkistamaan kirjoittajiemme muistoihin ja elämyksiin, niin tässäkin lehtemme numerossa.

Muistoja kertyy ihmiselle koko hänen elämänkaarensa ajan. Lapsuusmuistot ovat niitä aarteitamme, jotka elävimpinä kulkevat mukanamme koko elinaikamme.

Kuinka elävästi nykyään Imatralla asuva Eila Kuivanen kertookaan Putkilahdessa viettämästään lapsuusajastaan. Hän peilaa eteemme vuosikymmenten takaista aikaa lapsen kokemana, lapsen silmin nähtynä. Heikkilän tilaa eikä taloa enää ole, ja monet siellä asuneet ihmiset ovat jo kuolleet, mutta muistoja heistä kaikista on vielä olemassa. Elfvengrénin sisarusten mielissä on säilynyt Heikkilän asukkaiden arki töineen ja tapoineen. Heidän muistoissaan aurinko paistaa, kukat kukkivat ja lasten ilo on hellyyttävää heidän kotileikeissään käpylehmiensä kanssa.

”Pohojammaan pojalle”, Matti Marttiselle, Kärkisten lossi on jäänyt muistoihin jännittävänä elämyksenä, kun hän lapsuudessaan ja myöhemmin -70 luvulla ”morsmaikkoineen” kulki lossin kyydissä vetten päällä. Nyt Kärkinen tarjosi hänelle uuden elämyksen komean sillan myötä. Ilman kameraa mies ei Kärkisten salmea onnistu ylittämään, olipa kyyti sitten lossi tai silta. Saman vaikutuksen seutu on tehnyt varsin monille muillekin matkaajille. Suuri kokoelma ikimuistoisia elämyksiä kertyi tuoreelle avioparille, Dan ja Tanja Käldille, heidän tämän talvisella matkallaan ”hymyn maahan”. Kylälehden lukijat pääsevät mukaan matkalle lukemalla Tanjan mainion matkakertomuksen heidän kokemuksistaan Thaimaassa. Elämykset matkalla ovat olleet kokonaisvaltaisia, kaikin aistein koettavissa. Osansa ovat saaneet niin näkö-, kuulo-, haju-, maku- kuin tuntoaistitkin.

Täällä kotikylällämme on ollut tarjolla elämyksiä ihan jokaiselle päivälle. Saimme kuin saimmekin ihan oikean talven pitkästä aikaa. Talvi lumineen ja pakkasineen on tarjonnut mahdollisuuksia talvisiin aktiviteetteihin runsain mitoin. Väki täällä on hankkinut uutta vireyttä hiihtämällä, luistelemalla, laskettelemalla tai lähtemällä romanttiselle kuutamokävelylle. Avantouintiakin täällä on harrastettu. Niinpä ihmiset Putkilahdessa ovatkin kadehdittavan energisiä ja sporttisia.

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 3/maaliskuu 2009 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke