www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Muistoja Heikkilästä

Lapsuuttani muistellessa mieleeni nousevat voimakkaina tapahtumat Heikkilässä ja sen pihapiirissä. Kaikkiaan meitä lapsia Heikkilässä touhusi toistakymmentä, tästä olen jo aiemmin kertonutkin. (Putkilahden kylälehti 3/maaliskuu 2007).

Heikkilä.

Kuva: http://sukutilat.sarka.fi/

Mikkolan Toivolla oli koira, jonka kopin suuaukko osoitti suoraan pihalle, josta koiralla oli hyvät näkymät koko pihapiiriin. Virtasen Oskarin perhe asui toisessa päässä taloa, jossa sijaitsi iso tupa ja leivinuuni. Keväisin tuvan lattia pestiin talkoilla siten, että hiekkaa levitettiin ja hangattiin tiukasti leveisiin lautoihin ja runsaan veden kera se luudittiin niin, että tuloksena oli valkoinen ja puhtaalta tuoksuva lattia. Virtasen Marja paistoi talkoolaisille pullat ja keitti makoisat kahvit. Me lapset saimme pullat käteemme uurastuksen palkkioksi, kun jaksoimme kantaa pesuhiekkaa sisälle ja ulos. Myös pihapiiri siivottiin joukolla ja jokainen oli kykyjensä mukaan auttamassa.

Heikki Jermoranta ja Fredrik Kiiveri olivat vanhoja Laatokan kalastajia, ja niillä taidoillaan he saivat kalaa Päijänteestäkin niin paljon, että niitä riitti myytäväksi asti. Vihtori Elfvengrén puolestaan tyytyi kalastamaan vain perheensä tarpeiksi. Katiskallakin pyydystämällä kalaa tuli riittävästi, oli ahventa, särkeä, lattaria ja haukea. Ruotojen silpiminen oli meille lapsille aika työlästä. Välillä syödessä jäi kalanruoto nieluun kiinni, jota sitten kuivalla leivänpalalla yritettiin irrottaa. Mutta hyvin kalansyönti meiltä kuitenkin onnistui, kun kukaan lapsista ei tukehtunut.

Keväällä oli töitä paljon pellolla ja pihalla. Perunamaa laitettiin Salmelan peltoon ja kasvimaahan kylvettiin porkkanat, lantut, punajuuret sekä tehtiin kurkkupenkki. Kukkapenkkiin istutettiin kehäkukat ja tuoksuherneet. Aitan takana rehottivat silkkikukat ja kasvimaan reunassa kasvava harsokukka oli kuin huntu penkin reunuksessa. Me lapset jouduimme kitkemään ja harventamaan taimia sekä pöyhimään haralla multaa. Porkkanan harvennus oli ikävintä puuhaa mitä tiesin, kun ne piti harventaa tulitikkulaatikkoa mittana käyttäen ja siten saatiin rivinväli oikeaksi. Heti kun vaan pääsimme, menimme Perttulan rantaan koko joukolla kilvan uimaan ja venetelan luona laitettiin uimapuvut päälle. Paikalla oli mullikoita laitumella ja niitä touhu kiinnosti niin, että ne tulivat joukolla vaatteitamme hamuamaan, joten yhden meistä piti aina jäädä mullikkavahdiksi.

Juhannukselta alkoi heinänteko. Isäni ja Virtasen Oskari lähtivät viikatteet olalla niittämään saranpäitä auki, siten niittokone pääsi hyvin kääntymään saranpäässä. Illalla alkoivat koneet sitten säkättämään ja heinää kaatui. Heti aamusta alkoi pellolla kova hyörintä, kun paikalle tuotiin kumipyöräkärrillä heinäseipäitä. Ne jaettiin tasaisin välein pitkin sarkaa. Rautakangella tehtiin peltoon reikä ja siihen iskettiin seiväs pystyyn. Seipäässä oli kaksi tapinreikää, ala- ja välitappi, näin heinät saatiin hyvin kuivumaan kun ilma pääsi heinien läpi. Lapsien hommaa oli tappikorin kantaminen ja tappien laitto seipääseen. Mukavaa touhuahan se oli, jota kumminkin haittasi raskas tappikori, työ tuli kuitenkin aina tehtyä. Ruokailemaan mentiin Salmelaan. Osa pääsi Paula-hevosen kyydissä, mutta kun kaikki eivät mahtuneet kyytiin niin silloin otettiin itku ja parku avuksi.

Syksyisin menimme lähimetsään marjastamaan. Hyvät marjamaat alkoivatkin heti Kimarinkallion lähteen jälkeen. Kun tuokkoset tulivat täyteen, oli leikin aika. Kallion sivulla oli mukavia koloja leikkipaikaksi. Sinne rakennettiin nopeasti koti ja kotikarja tehtiin puista tippuneista kävyistä. Leikin jälkeen poimimme kallion kupeessa kasvavia upeita tummansinisiä akileijoja. Kotimatkalla täytimme mukana olleen maitohinkin kylmällä ja raikkaalla lähdevedellä kotiin vietäväksi.

Lapsuusaikani Putkilahdessa on säilynyt kirkkaana mielessäni. Vaikka aika kultaakin muistot, on se kumminkin ollut onnellista aikaa.

Eila Kuivanen

Ps. Elfvengrénin tytöiltä: Eilalta, Ellalta, Aunelta ja Kertulta terveiset kaikille putkilahtelaisille.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke