www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

@450-laajakaistaverkko tuo netin kotiin ja mökille

Sonera on meille putkilahtelaisille ADSL-laajakaistan asiakkaille ilmoittanut, että tämä palvelu lopetetaan lähitulevaisuudessa. Lisäksi tämän vuoden alussa palvelun hintaa korotettiin (38,00 euroa/kk > 49,90 euroa/kk). Ennen pitkää jotain on tehtävä.

Vaihtoehtoisia ratkaisuja ADSL-laajakaistalle Putkilahden alueella on tarjolla nettiyhteys matkapuhelinverkossa (max. 0,384 Mbit/s, noin 10 euroa/kk) ja @450-laajakaistaverkossa (max. 1 Mbit/s, 39,90 euroa/kk). Molemmat vaihtoehdot ovat nykyajan vaatimuksiin nähden hitaita yhteyksiä, mutta ei voi muuta kuin kadehtia Jyväskylän taajama-aluilla asuvia. He saavat 8 Mbit/s ADLS-laajakaistayhteyden hintaan 36,81 euroa/kk.

Minä päätin hankkia itselleni tuon langattoman @450-laajakaistaverkon palvelun. Sain sen toimintakuntoon 27.2.2009, joten kokemuksia on vasta yhden kuukauden ajalta.

Jotta yhteys @450-verkkoon saadaan toimimaan, tarvitaan tietysti sopimus operaattorin kanssa, modeemi ja Putkilahdessa tarvitaan myös pieni ulkoinen antenni. Varminta on asentaa suunta-antenni, koska ilman sitä yhteys tukiasemaan voi olla liian epävarma. Asennus oli jokseenkin vaivatonta ja laitteet ovat pieniä ja helposti siirrettäviä. Modeemi ei vaadi ulkoista virtalähdettä, koska se saa tarvittavan käyttövoiman tietokoneen USB-väylästä.

Olin aikaisemmin käyttänyt Soneran ADSL laajakaistaa (1 Mbit/s), joten oli mielenkiintoista seurata, jos @450-laajakaista tarjoaisi saman käyttömukavuuden. Yhteys tuntuu toimivan moitteettomasti, vaikkakin näihin tietokoneasioihin pitää suhtautua aina melkoisella varauksella. Nopeuksia olen mittaillut http://www.msoynet.fi/speed.htm -palvelulla nyt ja samoin tein myös ADSL laajakaistan aikaan. Nopeuksissa ei ole merkittävää eroa, ehkä @450- laajakaista on hiukan nopeampi. Nopeudet ovat vaihdelleet pääasiassa 0,2 Mbit/s – 0,8 Mbit/s välillä.

Oma mielipiteeni langattoman @450 laajakaistaverkon käytettävyydestä Putkilahdessa on jo muodostunut. Yhteyden laatu ja nopeus on suurin piirtein samaa tasoa kuin puhelinlankaa pitkin tulevalla ADSL laajakaistalla. Langattoman @450 kuukausimaksu on vähän alempi ja tarvittaessa sitä voi käyttää vaikkapa autossa tai mökillä.

Joskus tulevaisuudessa @450-verkon nopeutta saadaan ehkä nostettua 2 Mbit/s tasolle, mutta tätä nopeammaksi se ei nykytiedon mukaan voi tulla.

Nopeat nettiyhteydet kyllä onnistuvat myös langattomasti. Esimerkiksi Oulun kaupungissa on langaton WIMAX-verkko, jossa nopeus on 13 Mbit/s. Mikä parasta – tämä nettiyhteys tarjotaan ilmaiseksi kaikille kaupungin asukkaille. Jyväskylänkin tulisi ottaa mallia Oulusta juuri tässä asiassa.

@450-verkon suunta-antenni on samannäköinen harava kuin TV-antenni. @450-verkkoon ei kuitenkaan käy TV-antenni, vaan antennin on oltava 450 - 470 MHz taajuusalueelle sopiva ja kaapelissa pitää olla modeemiin sopiva liitin. Antenni suunnataan lähimpään tukiasemaan eli Luhankaan päin.

Jutun kirjoittaja suuntaamassa antennia.

Foto: Lennart Melin

VALTO KOSKINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke