www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kirppis on osa korpilahtelaista liike-elämää

Työnteolla on ihmisen hyvinvoinnin kannalta erittäin suuriarvoinen merkitys. Paitsi toimeentulomahdollisuutta, työn tekemisellä ihminen voi toteuttaa itseään ja näin luoda mielekkyyttä elämäänsä.

Työtä ei kuitenkaan aina ole tarjolla. Työttömyys on monille ihmisille vaikea asia tänä päivänäkin.

Korpilahdella toimiva Työllistämisyhdistys ry on osaltaan pyrkinyt toimimaan työttömien hyväksi. Yhdistyksen alullepanija ja toiminnanohjaaja Ulla-Maija Ahonen kertoo:

– Yhdistys perustettiin vuonna 1995 ja lamavuosien jälkeen mietittiin, miten yhdistys voisi toimia työllistäjänä kunnassa. Kirpputorit olivat silloin ikäänkuin noususuunnassa ja niin mekin päätimme yrittää. Korpi-Kirppis aloitti toimintansa 1.7.1998 entisen apteekin tiloissa Martinpolulla. Tilat osoittautuivat heti kohta liian pieniksi ja saimmekin vuokrattua entisen Säästöpankin toimitilat, joissa toimimme edelleenkin. Tavoitteenamme oli saada työllistettyä työttöminä olevia henkilöitä Korpilahdelta, parantaa heidän henkistä hyvinvointiaan ja saada sen verran tuloja, että pystyisimme maksamaan omat kulumme.

Toimintaamme kuuluu normaali kirpputorin pyöritys. Otamme lahjoituksena vastaan tavaroita, jotka sitten joko myymme Kirppiksellä tai uusiokäytämme. Samoissa tiloissa toimivat myös kopiointi-, faksi ja nettipalvelut. Kirpputori on vain osa Työllistämisyhdistyksen toiminnasta. Jokirinteellä sijaitsee työttömille ja eläkeläisille tarkoitettu ruokala, joka tarjoaa maittavaa kotiruokaa ma-pe 11-13 hintaan 3,50e. Teletalolla toimivat puu-, pienkone-, ompelu-, ja kudontapajat. Työllistämme vuosittain keskimäärin 80 henkilöä.

Varsin monipuolisen työalueen pyörittämisestä vastaa toiminnanohjaaja Ahosen lisäksi työpajaohjaaja Hannu Höyden.

Teletalon puutyöpajalla korjataan vanhaa ja tehdään uutta. Töitä esittelemässä työpajaohjaaja Hannu Höyden.

Työpajatoiminnan tavoitteena on ylläpitää työntekijöiden jo ennestään osaamia taitoja ja kannustaa myös oppimaan uusia. Toiminnalla tuetaan myös paikkakunnan palvelurakennetta niiltä osin, joilta aloilta ei ole muualla vastaavaa palvelua tarjolla. Työpajoilla korjataan vanhaa ja tehdään uusia tuotteita. Teletalon alakerrassa on muun muassa suuri määrä myynnissä olevia hyväkuntoisia huonekaluja. Puutyöpajalla valmistetaan myös asiakkaiden toivomusten mukaisia tarvikkeita, mm. puutarhakalusteita, postilaatikkotelineitä, vc-mökkejä, kukkatelineitä ym.ym. Pienkoneita, polkupyöriä ja moottorisahoja kunnostetaan omalla osastollaan. Ompelupajalla tehdään myös uutta ja korjataan vanhaa. Kudontapajalla syntyvät monet kauniit käsityöt, mm. matot ja poppanat. Työpajan toimintaideana on käyttää kierrätysmateriaaleja, kunnostaa niitä ja myydä. Työpajalle lahjoitetaan myös paljon erilaista tavaraa. Teletalolla kannattaa käydä tutustumassa!

Korpi-Kirppis on tunnettu ja suosittu palvelukeskus Korpilahdella ja laajemminkin. Työttömien asiaa halutaan olla tukemassa. Kirppiksen asiakkaat kiittelevät paikan ilmapiiriä kotoiseksi:

– Täällä on mukava käydä! Tavaraa on niin monenlaista, ne ovat puhtaita ja ehjiä ja kaikki on laitettu hyvin esille. Joskus täältä onnistuu löytämään harvinaisuuksiakin. Oman kylän yrittäjienkin tuotteita löytyy myyntihyllyistä, on putkilahtelaista Simolan villisianlihaa ja Koskisen talkkunoita ja ryynejä ja paljon, paljon muuta. Täällä tapaa aina tuttuja joka puolelta pitäjää, tämä on sellainen kodikas tapaamispaikka, iloitsevat asiakkaat.

Korpi-Kirppiksellä on myynnissä monenlaista tavaraa. Asiakasta palvelemassa Pekka Kaistinen.

Ulla-Maija Ahosen mukaan Korpi-Kirppiksen toiminta on vastannut odotuksia ihan kiitettävästi.

– Kiitos kuuluu myös työllistetyille työntekijöille, ilman heitä tällaista toimintaa olisi mahdotonta pyörittää. Voisin todeta, että Kirppis on osa korpilahtelaista liike-elämää ja löytänyt vakioasiakkaansa. Toivotamme myös uudet asiakkaat tervetulleiksi! Ei kirpputoria kannata pelätä! sanoo toiminnanohjaaja Ahonen.

Teksti ja kuvat: Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke