www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Avantouintia Virtasalmella

Virtasalmen rannalla asuvat naapurukset Irma Turma ja Eija Kuikka ovat harrastaneet avantouintia jo vuosikausia. Tähän kylmään harrastukseensa heitä vetää avantouinnin hyvät terveydelliset vaikutukset. – Flunssaa ei ole tarvinnut sairastaa, verenkierto vilkastuu ja aiheuttaa kokonaisvaltaisen hyvänolon tunteen, toteavat he molemmat. Avantouinnin on todettu auttavan myös astmaan ja erilaisiin särkyihin, mm. nivelreumaan.

Eija ja Irma kylmässä kylvyssä. Tavallisesti avannossa uidaaan vuorotellen, mutta valokuvaajan pyynnöstä iloiset uimarit menivät tällä kertaan yhdessä avantoon.

Irma ja Eija eivät käy saunassa ennen avantoon menoaan, vaan uimassa käydään aina ensin. Näin on turvallisempaa. Suuri lämpötilan vaihtelu voi aiheuttaa ongelmia erikoisesti sydän- ja verenkierto-ongelmista kärsiville. Useimmiten Irma ja Eija käyvät avannossa kokonaan ilman saunaa. Varusteinaan reippailla avantouimareilla on ainoastaan uimapuvut ja jaloissaan sukeltajan tossut. Sukeltamista eivät avantouimarit kuitenkaan harrasta. Tavallisesti he käyvät avannossa 1-2 kertaa viikossa, toisinaan useamminkin.

Avantouintia varten täytyy olla tarpeeksi suuri avanto, jossa mahtuu vähän liikkumaankin. Veteen laskeutumiseen tarvitaan tukevat tikkaat, joita pitkin on myös turvallisempaa päästä vedestä pois.

Virtasalmen avantouimareihin kuuluu myös Karilan väki, joiden avannossa Irmalla ja Eijalla on lupa toisinaan käydä vierailulla. Putkilahdessa avantouimareita lienee enemmänkin, onhan harrastukseen täällä mitä mainioimmat mahdollisuudet.

AUNE TURUNEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke