www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Riparitunnelmia

Jyväskylän seurakunnassa järjestetään tänä vuonna 34 rippikoulua, joista kaksi on Korpilahden alueseurakunnan järjestämiä. Kesän toisen riparin pappina oli Antti Koivisto. Hän kertoi, että Korpilahden riparit ovat sujuneet hyvin. Tänä vuonna on paljon ulkopuolisia työntekijöitä, mutta haasteesta on selvitty. Ensimmäisen leirin pappina oli Jyväskylän uusi pappi Päivi Kärkkäinen. Kesäteologina oli ensimmäisellä riparilla Auli Saarsalmi ja toisella Heidi Ruohotie. Leiriläisiä oli ensimmäisellä riparilla 26 ja toisella 27. Myös isosia on ollut ripareilla mukana ryhmänohjaajina.

Antti Koivisto kertoi, että Korpilahden liityttyä Jyväskylään se vaikutti hieman rippikouluunkin, esimerkiksi leirin hinta on noussut, mutta kirkollisvero on laskenut. Vaikka Korpilahti kuuluu Jyväskylään, niin silti leiriläisiä ei ole tullut muista Jyväskylän alueseurakunnista useita ja Korpilahden alueen riparit ovat edelleen Mutasen leirikeskuksessa Ripareiden organisointi on tullut byrokraattisemmaksi ja turvallisuusmääräykset ovat täsmentyneet. Antti Koiviston mielestä on mielenkiintoista, että koska Mutasen olosuhteet ovat aika vaatimattomat niin Jyväskylän seurakunta, Korpilahden aluetta lukuun ottamatta, ei käytä sitä vielä rippikoulukäytössä. Antti toivoo ja uskoo, että Jyväskylän seurakunta remontoisi Mutasta parempaan kuntoon.

Mutasen leirikeskus Oittilassa.

Nuorisotyönohjaajana toiminut, aiemmin useilla rippileireillä työskennellyt, Ville Jaakkonen on ensimmäistä kertaa leireillä Mutasella. Hänen mielestään näillä leireillä on ollut haasteellista se, ettei ole tuntenut etukäteen muita työntekijöitä eikä riparilaisia. Hyvin on kuitenkin pärjätty, hän toteaa. Ripareilla on opetusta kristinuskon perusasioista. Opetuksen ohella ohjelmassa on ollut erilaisia isosten pitämiä iltaohjelmia ja hartauksia. Lisäksi on tehty aika tavallisia leiriasioita, mm. saunottu, uitu, leikitty ulkona ja sisällä. Viileät päivät ovat kuitenkin hieman rajoittaneet ulkotouhuja. Leiriläiset ovat olleet viileästä ilmasta huolimatta positiivisia ja hyvällä mielellä, yhteishenkeä ja energiaakin on riittänyt. Riparit ovat Villen mukaan sujuneet pääsääntöisesti suunnitelmien mukaan, vaikka pieniä muutoksia leiriohjelmaan aina tehdäänkin. Ville toivoo, että nuoret voisivat saada rippikoulusta matkaeväitä elämäänsä ja kasvuun kristittynä.

Ensimmäisellä riparilla leiriläisenä olivat Salla Toikkanen Putkilahdesta ja Jasmina Nurminen Oittilasta. Sallan mielestä leirillä oli tosi hauskaa ja siellä oppi tuntemaan kaikkia vähän eri tavalla. Sallan mieleen jäi eniten kaikki kivat tyypit ja mukavinta oli, kun pidetiin hauskaa viimeisenä iltana myöhempään ja riehuttiin. Jasmina myös tykkäsi kovasti olla riparilla. Hän toteaa, että ryhmä oli mukava ja leirillä oli rento ilmapiiri. Eniten hänen mieleen jäi jotkut opetustunnit ja kavereiden kanssa olo. Jasmina tykkäsi kokonaisuudessaan koko viikosta. Toisella riparilla isosina olleet Iitu Tuominen Putkilahdesta ja Eveliina Liias Rutalahdesta toteavat, että isosena oli mukavaa. He kertovat, että isosen tehtäviin kuuluu mm. vetää riparilaisille sisä- ja ulkoleikkejä, pitää raamista ja tehdä iltahartauksia. Isoset auttavat myös muita työntekijöitä erilaisissa tehtävissä mm. tunneilla, siivoamisessa jne. Mukavinta heidän mielestään oli kivat riparilaiset sekä hyvä leirisää ja se, että leiri sujui hyvin. He tykkäsivät koko leiristä.

TEKSTI JA KUVA SOHVI TUOMINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke