www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

”SYYTTÖMIÄ HUVITUKSIA”

Kesä on aikaa, jolloin liikutaan ja rentoudutaan mitä moninaisimmin keinoin. Eräs aikamme villityksistä on maailmanmestaruuksien hankinta muillakin kuin perinteisillä urheilulajeilla. Mainetta maallemme on kertynyt ainakin eukonkannossa, saappaanheitossa ja suopotkupallossa. Kestävyyttä on koeteltu myös mämminsyönnissä ja löylynheitossa, onpa suomalaisen sisun näytteenä istuttu muurahaispesässäkin. – Mikähän olisi putkilahtisten oma laji, jolla avautuisi tie maailman maineeseen?

Jo 172 vuotta sitten kansaamme opastettiin näin:

”Kauniit ilot, leikit ja huvitukset ovat rasitusten jälkeen virvoittavaisia. Kohtuullisesti nautittuina ne kartuttavat sekä ruumiin että mielen hyvää, panevat veren ja muut nesteet paremmin liikkeelle. Töistä päästyä sopii itsekunki ilahutella itseänsä ja toimittaa muillenki, erityisesti lapsille ja nuorelle kansalle syyttömiä huvituksia.”

Näin kansaa valisti Elias Lönnrot (1802 - 84), kansanrunouden kerääjä, suomen kielen viljelijä ja tutkija, virsirunoilija, lääkäri ja vielä paljon muuta. Hänen valistavat ohjeensa tuntuisivat olevan tarpeen vielä tänä päivänäkin; onhan todettu että esimerkiksi armeijaan menevillä nuorilla miehillä on erittäin huono kunto.

Miten tähän on tultu? Suomalaisethan ovat tunnetusti urheiluhullua kansaa. Nykyisin, kun joka kunnassa ja kaupungissa on mitä upeimmat liikuntahallit kaikkine varusteineen, tuntuisi kummalliselta jos liikuntaa ei harrastettaisi. Tosin liikkua voi mainiosti ilman urheiluhallejakin. Oma-aloitteisuus pätee tässäkin ja jokapäiväisestä liikunnasta voi tulla miellyttävän terveellinen tapa.

Liikuntaharrastus opitaan jo varhaislapsuudessa. Parhaaseen tulokseen päästään, jos ymmärretään tehdä liikunnasta ilo. On hienoa, että Putkilahden urheiluseura Ketterä on aloittanut juuri tällä tavalla liikutella kylämme lapsia ja nuoria. Kilpailuissa voitto ei saisi olla se tärkein tavoite, tärkeintä on mukanaolo. Jokaisen lapsen pitäisi saada suorituksistaan kannustusta ja hyväksyntää vaikka ei ensimmäisille sijoille pääsisikään.

Lönnrotin antamat neuvot ovat varteenotettavia asioita meille itsekullekin. Kannattaa miettiä tosissaan, miten paljon iloa ja ”ruumiin ja mielen hyvää” saisimme itsellemme ja muillekin hänen suosittelemistaan ”syyttömistä huvituksista”.

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 8/elokuu 2009 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke