www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

KESÄN JÄLKEEN

Pitkästä aikaa olemme saaneet nauttia oikeasta kunnon kesästä. Säät ovat olleet juuri sopivan lämpimiä ja sadettakin on saatu tarpeellinen määrä. Putkilahdessa on tänä kesänä säästytty pahoilta ukonilmoilta ja myrskyiltä, jotka ovat jossain päin maatamme olleet varsin tuhoisia. Kesä on antanut meille kauneintaan.

Vaikka kevät oli vähän myöhässä, ovat viljat siitä huolimatta kasvaneet hyvin ja saatu myös korjatuiksi sään puolesta normaaleissa olosuhteissa.

Tämän kesän suuri harmi oli talvenaikainen myyrien aiheuttama tuhotyö erikoisesti mansikkamailla, joiden sato jäi tänä kesänä ainakin Putkilahdessa todella huonoksi. Se on surullinen asia. Monen mansikanviljelijän tekemä raskas työ meni hukkaan. Myyrien tuhotyöt eivät kohdistuneet ainoastaan mansikkamaihin vaan niiden valtaisat joukot iskivät hampaansa muihinkin kasveihin, jopa suuriin puihinkin. On merkillistä, että niinkin pienelle eläimelle ihminen ei mahda mitään. Myyrällä on ehtymätön voima lisääntyä ja säilyttää sukunsa.

Aivan kuin lohdutukseksi mansikan menetyksistä muu marjasato oli täälläpäin tänä kesänä erikoisen hyvä. Metsät aivan pursuivat mustikoista ja myös harvinaisen hyvälaatuisista vadelmista. Tällaista marjavuotta ei ole ollut moneen vuoteen. Puutarhamarjat tuottivat myös runsaan sadon ja omenoitakin näyttää tulevan hyvin. Talven varalle on taas kerätty talteen monenlaista terveyspitoista herkkua. Kyllä kesä on ihana! Kesään on sisältynyt myös jos jonkinlaista ohjelmaa huveineen ja harrastuksineen. Oman kylämme ohjelmatarjonta on ollut melko vähäistä, mutta sitäkin merkittävämpää. Joka tapauksessa on syytä ihaillen antaa tunnustusta niille aktiiveille henkilöille, jotka jaksavat kylällämme toimia ja järjestää jotakin yhteistä virikettä kaikkien iloksi. Näyttää siltä, että useimmiten hommat jäävät aina vain samojen henkilöiden tehtäväksi. Kauniin kiitoksen sana heille kaikille on paikallaan.

Kesän aikana kylällämme on käynyt paljon vierailijoita ja ohikulkijatkin ovat joskus pysähtyneet hetkeksi katselemaan ympärilleen. Täkäläinen luonto ja maisemat ovat herättäneet yleisesti suurta ihastusta. Samoin putkilahtisten hyvin hoidetut pihapiirit ovat saaneet paljon kiitosta kauneudestaan. Sen sijaan tienvarsien pusikoituminen ja puuston kasvaminen niin että järvinäkymät peittyvät, ei näytä hyvältä.

Kesän jälkeen asettaudumme jälleen uuteen vuodenaikaan, syksyyn. Meillä suomalaisilla on suuri onni ja etuoikeus saada asua maapallollamme sillä kohtaa, jolla on neljä vuodenaikaa. Kaikista niistä löytyy oma viehätyksensä ja rikkautensa.

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 9/syyskuu 2009 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke