www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Syksyn merkkejä ilmassa - koulut alkoivat

Varma syksyn merkki on tunnetusti reppu selässä kulkevat koululaiset. Putkilahdessa tien reunassa vaeltajia ei juuri näy, sillä koulukyydit hakevat ainakin pienimmät koululaiset lähes kotiportailta. Sen jälkeen kun Putkilahden koulu 1990-luvun lopulla lakkautettiin, on putkilahtelaisten alakoululaisten tie kulkenut moneen eri suuntaan.

Putkilahden koululaisista suurin osa, 14 lasta, suuntaa koulutaksilla ”väärän kunnan puolelle” Tammijärvelle, joka onkin varsin luonnollinen valinta, sillä se on useimmille lähin alakoulu. Tammijärven koulussa käy oppilaita neljän eri kunnan alueelta, Jyväskylästä, Hartolasta, Joutsasta ja Luhangasta. Niinpä koulussa onkin tällä hetkellä 45 varsinaista koululaista ja yhdeksän esikoululaista. Koulussa työskentelee neljä luokanopettajaa ja esikoulun opettaja, mikä osaltaan takaa yksilöllisen opetuksen.

Vain hieman pitempi matka on Vespuolen kouluun, jossa myös opiskelee putkilahtelaisia lapsia. Vespuolen koulussa on kaksi opettajaa, mutta koska oppilaitten määräkin jää alle kahdenkymmenen, on yksilöllinen opetus sielläkin varmasti taattu.

Putkilahdesta riittää lapsia myös kirkonkylän uuteen alakouluun, tällä hetkellä yksi putkilahtelainen poika kulkee opintietä siellä, mikä onkin varsin luonnollinen valinta, kun koulumatka onnistuu yhteisesti äidin työmatkan kanssa.

Joitakin vuosia sitten putkilahtelaisia oli myös Hurttian koulussa, mutta tällä hetkellä kukaan ei ole valinnut sitä vaihtoehtoa.

Yläkoululaisilla on käytännössä vain yksi vaihtoehto, mikä ei sekään ole suinkaan huono; Korpilahden uusi koulukeskus tarjoaa upeat puitteet 13-16-vuotiaiden opiskelulle samoin kuin lukiossa jatkaville.

Ammatillisiin opintoihin Putkilahdesta joutuu jo menemään kauemmaksi, mutta koulumatka onnistuu Putkilahdesta jopa päivittäin ainakin muutamille Jämsänkosken ammattikoulussa opiskeleville.

Juuri ilmestyneestä kansalaisopiston esitteestä käy ilmi, että kursseja riittää sielläkin kaiken ikäisille kaikissa mahdollisissa lajeissa kokkauksesta ja liikunnasta sukututkimukseen. Vaikka Putkilahdessa ei näillä näkymin toteudu kuin naisten kuntojumppa, ei matka kirkonkylälle tai ”vanhaan” Jyväskyläänkään ole niin pitkä, etteikö jokainen pääsisi harrastamaan juuri sitä, mikä kiinnostaa ja tuntuu tarpeelliselta. Niinpä ei opiskelua ja itsensä kehittämistä tarvitse lopettaa vielä aikuisenakaan, jos vaan tarmoa ja intoa kyläläisistä löytyy.

RIITTA HAKANEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke