www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Sukulaisvierailulla kaukaa

Pitkä aika ennätti kulua Joseph Owindin edellisestä sukulaisvierailusta, mutta pitkä on matkakin sukulaisiin, sillä Joseph ja Putkilahdesta kotoisin olevan Raili Owindi (o.s. Harjula) asuvat Keniassa päiväntasaajan kohdalla. Joseph oli ensimmäinen Tampereen yliopistossa opiskellut ulkomaalainen. Hän aloitti sosiologian opinnot vuonna 1963 ja palasi kotiin Keniaan 1970-luvun alussa. Putkilahdessa vaimonsa kotona Joseph vieraili tuolloin vain kerran, vuonna 1972. Nyt Josephille tarjoutui uusi tilaisuus Putkilahden vierailuun, kun YLE teki dokumenttia ensimmäisistä ulkolaisista opiskelijoista Suomessa ja järjesti hänen matkansa Suomeen.

Joseph Owindi vaimonsa sisaren Saaran kanssa Ylätalon pihalla.

Ihmiset ovat 40 vuoden aikana muuttuneet, monet niistä sukulaisista, joita hän 70-luvulla tapasi, ovat jo menneet pois, ja ne, jotka silloin olivat nuoria, ovat nyt jo ikäihmisiä. Josephin kotikieli on englanti, ja siksipä Putkilahden vierailun emäntää Saara Hakasta etukäteen vähän jännittikin, miten kommunikointi mahtaa sujua, mutta Josephille ei vuosikymmenten ajan lähes käyttämättä ollut suomen kieli tuottanut juurikaan ongelmia, mitä vaimo Raili kylläkin Keniasta käsin ihmetteli. Ehkäpä suomalainen ympäristö auttoi kaivamaan suomen sanavaraston aivojen sopukoista.

Myös Suomi on Josephin mielestä monella tapaa muuttunut näiden lähes 40 vuoden aikana, Tampere, vanha tuttu opiskelukaupunki oli aivan uudennäköinen uusine rakennuksineen ja uusine kasvoineen, mutta Putkilahti oli hänen muistikuvissaan säilynyt entisellään, luonnonkauniina ja rauhallisena paikkana.

TEKSTI JA KUVA RIITTA HAKANEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke