www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Pohjolan savupirttimuseo

Pohjolan savupirttimuseo Herapohjantien varrella. Museota esittelee Kerttu Weijo.

Osmo Salminen (1907-1949) otti vastaan isältään maanviljelijä Vihtori Salmiselta Putkilahdessa sijaitsevan Pohjolan talon. Osmo oli kiinnostunut kotiseutuharrastuksesta ja hän alkoi koota kotiseutumuseota parisataa vuotta vanhaan hylättyyn riiheen, jonka hän pienin korjauksin muutti savupirtiksi. Myöhemmin hän perusti myös maatalousmuseon tyhjään saharakennukseen. Isäntä osti ja itse kuljetti esineet museoihinsa. Maatalousmuseo tuli kuitenkin kalliiksi, joten se päätettiin myydä.

Savupirttimuseon esineet ovat talonpoikaisesineistöä, jotka on kerätty etupäässä Putkilahdesta, mutta myös lähikyliltä kuten Rutalahdesta, Oittilasta ja Tammijärveltä.

Esineitä on yhteensä n. 2000 ja ne ovat 1600-luvulta 1900-luvun alkupuolelle. Esineistö on luetteloitu ja niistä on muistissa ainakin niiden alkuperä. Esineistöön kuuluu mm. 600 vanhaa kirjaa, rahoja, maitosiivilöitä, yksiviisarisia kelloja, virsikannel, lihan paistokouru, kupariesineitä, tuohitöitä ja savupirtin tyypillinen uuni. Osmo kirjoitti: ”Paljon tuskaa ja kärsimyksiä, jos ilon pilkahduksiakin tietäisivät kertoa nämäkin täällä pienessä museo pahasessa löytyvät esineet.”

Elokuussa vuonna 1945 savupirttimuseo avattiin yleisölle ja sen kunniaksi pidettiin vihkiäisjuhlat. Kerttu Weijo, Osmon kolmesta tyttärestä keskimmäinen, on koonnut historiikkia Salmisen suvusta neljä vuotta ja ottanut museon hoitaaksensa. Kerttu kertoo kunnioittavansa isänsä saavutuksia.

Museolla voi käydä sopimuksen mukaan ottamalla yhteyttä Kerttu Weijoon puh.040-4147735.

Teksti ja kuvat Sohvi Tuominen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke