www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

LOKAKUU AVAA UUDEN ARJEN

Kesälle on heitelty haikeat hyvästit ja elämme jo lokakuuta. Nimestään huolimatta lokakuu on hieno kuukausi. Kesän menojen ja monien rientojen jälkeen on hyvä hetkeksi pysähtyä ja rauhoittua kokemaan syksyä. Luonto hehkuu vielä hetken upeassa väriloistossaan, ilmassa on kirkasta kuulautta ja linnut antavat taidokkaita lentonäytöksiään avaran taivaan alla. Nyt on aika avata silmät vastaanottamaan suurenmoista kauneutta. Kaikki tämä tarjotaan meille ilmaiseksi.

Monille ihmisille syksy on täyttymyksen aikaa. Kesän uurastus on tullut palkituksi talteen korjatulla sadolla. Nyt, kun kesäpuuhat ovat takanapäin ja pakolliset syystyötkin loppuvaiheillaan, olisi varsin sopiva aika suunnitella talven varalle jotakin uutta ja piristävää toimintaa. Olipa se sitten uusi harrastus, mielenkiintoinen käsityö tai vaikkapa matka johonkin vieraaseen maahan, niin joka tapauksessa arjen rutiinien katkaisulla on virkistävä vaikutus.

Eräs kaikkein parhaimmista keinoista saada vaihtelua arkisen aherruksen vastapainoksi on aikuisopiskelu. Tämä opiskelumuoto onkin viime vuosina saavuttanut suurta suosiota. Ilolla on pantu merkille, että jo useampi aikuisikäinen putkilahtelainen on hakeutunut opintielle joko hankkiakseen uuden ammatin tai täydentääkseen aiempia opintojaan. Ahkeruutta ja työtä opiskelukin vaatii, mutta suoritetut kurssit ja päätökseen saatetut loppututkinnot tuottavat suurta tyydytystä ja iloa. Uuteen arkeen on helpompi käydä lisääntynein tiedoin ja taidoin.

Lokakuun arkeen antaa leimansa lähestyvä talvi. Lapset odottavat innolla ensilumen satamista ja pääsyä lumileikkeihinsä. Teiden liukkaus tulee vaatimaan autoilijoilta enenevää huolellisuutta liikenteessä. Myös jalankulkijoiden olisi syytä käyttää heijastimia pimeillä teillä liikkuessaan. Näin erikoisesti täällä kotiseudullamme, jossa Vespuolentie kokonaisuudessaan on vailla kevyenliikenteenväylää. Toivottavasti se pian saadaan?

Lokakuiset päivät ovat lyhyitä ja illat pimeitä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että silloin pitäisi kääriytyä synkkyyteen tai toimettomuuteen. Syysiltojen pimetessä ja sateen ropistessa ikkunoihimme voimme sytyttää kynttilät pirttiemme pöydille ja nauttia kodin lämmöstä ja rauhasta. Se on onnea. Uusi arki saa uutta syvyyttä.

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 10/lokakuu 2009 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke