www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Yliluonnollinen ilmiö Putkilahdessa

Niille, joita kiinnostavat yliluonnolliset asiat, on miettimistä tässä tarinassa. Tapahtumapaikka on Putkilahti ja ajankohta muutamia vuosia sitten.

Olimme tulossa veneellä Ylisjärveltä kohti Könnön rantaa ja ilta oli jo ehtinyt pitkälle. Näimme järvelle auton valot ja tuntemattoman auton, joka pysähtyi rantasaunan päätyyn. Autosta tullut mies asteli laiturille ja jäi meitä odottamaan. Tilanteessa oli jotain erikoista ja virittäydyimme kuulemaan, mikä oli hätänä.

Rantaan päästyämme saimme tältä nuorelta mieheltä kuulla, että Könnön lehmä tai mahdollisesti useampi kävelee maantiellä. Olimme ihmeissämme, sillä lehmät makoilivat ja laidunsivat kaikessa rauhassa rantaniityllä. Nuori mies väitti kiven kovaa, että näin vain oli. Ryhdyimme kaikki lehmiä laskemaan, jokainen meistä useampaan kertaan: yksi, kaksi, kolme... Lopullinen tulos oli, että yksi puuttui. Tämä oli outoa, sillä lehmät kulkevat aina laumana, kaveri pitää olla.

Seuraavaksi siirryimme maantielle ihmettelemään. Pellossa näkyi tallautunut jälki ja sitä seuraamalla karkulaisesta saatiin näköhavainto. Häntä heiluen lehmä paineli metsään ja meni menojaan. Takaa-ajamalla sitä ei kiinni saataisi, joten asia jätettiin niin sanotusti pöydälle. Puhetta ja ihmettelyä riitti, sillä aita todettiin ehjäksi ja toimivaksi kaikilta osin. Missään ei näkynyt viitettä siitä, mistä kohtaa lehmä olisi voinut aidan ylittää tai alittaa.

Maaseudun yliluonnolliset ilmiöt ovat usein liittyneet karjaan.

Miettimistä riitti seuraavana aamunakin, kun tuvan ikkunasta laskimme laiduntavat lehmät: yksi, kaksi, kolme... Kaikki olivat paikalla, yhtään ei puuttunut. Aidan tarkistamisesta saatiin sama tulos kuin illalla: aita oli ehjä.

Tulimme siihen tulokseen, että yhdellä lehmällä täytyi olla yliluonnollinen kyky. Se osasi joko lentää tai loikata jättiläisloikan. Minä olin lentämisen kannalla, muu suku kannatti loikkaria. Kävin vaivihkaa laitumella juttelemassa tälle ihmeitä tekevälle lehmälle ja kyselin asiaa, mutta molempiin vaihtoehtoihin se tuhahti samalla tavalla.

Te lukijat voitte ottaa kantaa asiaan ja vaihtoehtoihin sekä ehdottaa omia näkemyksiänne. Kiinnostuneet saavat lisätietoa tapauksen yksityiskohdista Könnön isäntäparilta Marjalta ja Veikolta. Uskoisin että tilauksesta saa myös opastetun käynnin autenttiselle tapahtumapaikalle.

TEKSTI: EBBA RIIKONEN
KUVA: ESKO RIIKONEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke