www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Jos metsään haluat mennä nyt...

Istumme muutaman neliön suuruisessa mökissä Kainuun korvessa Suomussalmella, muutama kilometri itärajalta. Pienestä ikkunasta on näköala metsään ja siinä edessämme on karhu, ei yksi vaan neljä isoa uroskarhua murkinalla.

Isäntä Eero Seppänen on antanut meille ohjeet, miten tulee käyttäytyä, koska jos karhut vainuavat ihmisen, ne pakenevat.

Karhuilla on kova nälkä, ne ahmivat kalanjätteitä ruokintapaikoilta, joku raahaa niitä suussaan metsään ja palaa takaisin hakemaan lisää. Arvojärjestys on selvä, kun vahvin tulee lähelle, toiset väistyvät. Muutama yhteenotto tapahtuu, karhut murisevat vihaisina toisilleen ja toinen perääntyy suosiolla. Kaikki karhut ovat erinäköisiä: yhdellä on melkein musta turkki, toisella on vaalean ruskea naama, yksi oli suuri ja kokonaan ruskea, sitten oli pienempi tummaturkkinen, joka ilmestyi, kun kaikki muut ovat syöneet.

Kun karhut väistyvät linnut tulevat kala-apajalle, kalalokkeja, selkälokkeja, merilokkeja, isolokkeja, korppeja, haukkoja.

Meteli on valtava, kun ne taistelevat saaliista.

Kuusi tuntia katsontakopissa kuluu nopeasti, kun ulkona koko ajan tapahtuu jotain. Kokemus on ainutlaatuinen: saada tarkkailla kiireettä, olla läsnä luonnon suuressa näytelmässä.

Melkein koko ajan karhut ovat näkyvillä, vielä silloinkin, kun pitää lähteä. Isäntä koputtaa oveen ja kehottaa meitä olemaan valmiina. Hiljaisena jonona palaamme polkua takaisin autoille.

KIRSTI KUPARI

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke