www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Paluumuuttaja

Ajan Etu-Varmantietä. On pimeää ja talven ensimmäinen lumisade leijailee auton valoissa. Koetan tähystellä oikeaa tienviittaa. Näin pimeällä tien monet mutkat tuntuvat haasteellisilta. Vihdoin oikea viitta osuu silmiini, Reina. Oikein harmittaa, etten päässyt päivänvalossa vierailukäynnille. Upea, iso ja vanha talo seisoo arvokkaana pihallaan. Ikkunoista loistaa kutsuvasti lämmin valo. Ulko-ovi avautuu ja siellä minua on jo vastassa Tuula Tiainen. Sisällä tapaan myös Kaisa Reinan ja Ellin, 10-vuotiaan kultaisennoutajan. Koiraihmisenä en voinut Elliä ohittaa rapsuttelematta. “Vanha lady” nautti ja osasi ottaa huomiosta kaiken irti ja lempeät silmät tekivät minuun vaikutuksen.

Jutustelimme aluksi talon historiasta. Talo on rakennettu vuonna 1905, eli on jo yli 100-vuotias. Tuulan vanhemmat tulivat Reinaan vuonna 1949. Isä oli maanviljelijä ja äiti, vieläkin talossa asuva Kaisa, toimi Putkilahden koulun opettajana aina eläkeikään asti. 30 vuotta hän opetti ja kasvatti kylän lapsia. Huikeaa!

Mutta, palataan asiassa Tuulaan. Häntä voisi kutsua paluumuuttajaksi. Tuula on syntynyt Putkilahdessa, Reinassa. Hän muistaa lapsuutensa hyvin elämänmakuisena. Talossa oli vilskettä ja menoa. Serkkuja vilisi ympärillä ja tekemistä riitti. Mieleen tuli myös kaikenlaista jännittävää ja lapsena kerrottuja kummitusjuttuja. Kasvettuaan Tuula kävi kouluja, muutti ja asettui Kiteelle. Elämään tuli mies ja pari meni naimisiin. 5 vuotta vierähti Ruotsissa, Tukholmassa. Siellä syntyivät jo nyt maailmalle lähteneet 25- ja 27-vuotiaat tyttö ja poika. Elämä oli normaalia lapsiperheen arkea. Oli menoa ja vauhtia. Jakoipa Tuula tuolloin Tukholmassa aamulehteäkin. Aamulla töistä tullessa mies lähti vuorostaan töihin ja Tuula jatkoi lasten kanssa kotona. Nuorena sitä jaksoi! Yllättäen elämään tuli vakava pysähdyksen ja mietinnän paikka. Tuula jäi leskeksi. Miten nyt tästä eteenpäin kahden pienen lapsen kanssa? Tuula päätti muuttaa lapsineen takaisin Suomeen. Jämsänkoskelle perhe saapui vuonna 1988.

Elämä kuljetti arkea eteenpäin ja Tuula kouluttautui hierojaksi. Hän on nyt viimeiset 12 vuotta kulkenut hierojana kotikäynneillä. Hän on myös kuntoutuspuolen lähihoitaja. Tuula halusi syventää omaa ammattiaan ja antaa näin asiakkaillensa myös näkökulmaa kuntoutusasioissa.

Tuula lapsena kotinsa Reinan pihamaalla.

Mikä sai Tuulan muuttamaan noin 2,5 vuotta sitten takaisin Putkilahteen? Elämään tuli uusi vaihe. Oma äiti on jo iäkäs mutta halusi silti asua omassa kodissansa. Tuulalla oli mahdollisuus tulla asumaan taloa äitinsä kanssa. Töihin Tuulalla on kyllä matkaa, mutta se ei haittaa. Nyt eletään suvantovaihetta ja töitä ehtii myöhemminkin vielä tehdä tosissaan. Tytärtä ja äitiä yhdistää elämässä samanlainen huumori ja arvot. Yhdessä on hyvä ja mukava olla. Joka aamu ja ilta voi todeta, että toisella on kaikki hyvin. Onhan talossa myös omat puuhansa, joita kaikkia äiti ei enää jaksa tehdä. Reinassa sielu lepää!

Tuula kertoo harrastavansa lukemista, uimahallissa avustamista, uimista ja taimikon hoitoa. Iloinen nauru säestää hänen jutusteluansa. Tuula on lämmin, avoin, aurinkoinen ja huumorintajuinen ihminen. En olisi voinut yhtään mukavammalla tavalla viettää perjantai-iltaani, kuin olla Reinassa ja viihtyä ihanien ihmisten parissa. Putkilahdessa Tuula kertoo arvostavansa yhteisöä. Naapurit ovat ihania ja auttavaisia. Täällä on aivan omanlaisensa elämisen kultturi. Ei Tukholman keskustassa juteltu esimerkiksi lehmäjuttuja. Niin, aikansa kutakin elämänvaihetta. Nyt on vuorossa maaseudun rauha.

Lämmin kiitos Tuulalle ja Kaisalle vieraanvaraisuudesta ja mukavasta vastaanotosta. Nautin todella paljon! Myös Ellille kiitos iloisesta hännänheilutuksesta. Vein kotiin mukanani mielenkiintoiset koirien terveiset. Oma koirani Koda tutustui niihin hyvin tarkasti nuuskutellen hihaani. Reinan talossa elämä jatkuu ja muistot elävät vahvasti. Kiva saada sinut, Tuula, takaisin Putkilahteen.

MARJO MERIVIRTA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/marraskuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke