www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Uusia mökkiläisiä Kilvensalontielle

Viime keväästä alkaen on Kilvensalmen etelärannalla rakennettu Hilkka ja Ossi Kettusen uutta mökkiä. Taitavat putkilahtelaiset rakentajat Ilari ja Oiva Rantanen sekä Antti Järviniemi ovat taidolla rakentamassa ja jälki on tunnetun hyvää.

Tärkeät rakentajat Nooa ja Joona.

Kettuset kertoivat rakennushankkeeseen ryhtymisestään, että he joutuivat vielä eläkeikäisinä hankkimaan uuden mökin, sillä Janakkalan kunta pakkolunasti Hilkan vanhempien vuonna 1945 rakentaman Tervakoskella sijainneen huvilan. Pakkolunastuksen perusteena oli asemakaavan muutos, jossa uusi kuntopolku suunnattiin Kettusten saunan, kaivon ja lipputangon kautta järven rantaan ja kunnanhallituksen perusteluissa todettiin, että ”aiheuttaa sosiaalista eriarvoisuutta, jos rannalla on yksi yksityisomistuksessa oleva huvila”!

– Siinä ei painanut 65 vuoden historia, jossa nyt neljäs polvi jo leikkii pihalla, toteavat Kettuset.

Koska Kettusten koko perhe on kovin hyvin mökillä viihtyvää väkeä, alkoivat he etsiä uutta paikkaa. Hilkka ja Ossi kertoivat ajaneensa yhteensä 8.036 kilometriä Etelä- ja Keski-Suomessa ennen kuin lopullinen päätös nykyisen tontin ostamisesta kypsyi.

– Se oli ollut ihan ensimmäisten käyntikohteiden joukossa, mutta näin isoa kauppaa ei sentään tarkemmin muita kohteita katsomalla voi tehdä, sanovat he. Tonttiin Kettuset ovat erittäin tyytyväisiä, se on melko tasainen ja hyvinkin tuulensuojainen. Puita on tontilta kaadettu aika paljon, jotta saatiin valoisuutta lisää.

Kettuset ovat olleet erittäin tyytyväisiä sekä Korpilahden että Jyväskylän virkamiesten asiakasystävälliseen asenteeseen rakennuslupahakemusten yhteydessä. Heillä on muutoinkin hyviä kokemuksia täältä:

– Sekä mökkinaapurit että muut tuntemamme putkilahtelaiset ovat kovin mukavia, huumorintajuisia ja iloisia ihmisiä. On myös ollut oikein mukavaa päästä tutustumaan uuteen osaan Suomea. Kumpikaan meistä ei ole kovinkaan paljon ollut Keski-Suomessa asumisesta puhumattakaan. Maisemat ovat upeita ja Päijänne tuo oman erikoislisänsä.

Kettusten perheessä on kaksi poikaa: Timo, 38 v, jolla on kaksi tytärtä, Ida 10 v, ja Vera, 9 v. Juhalla, 36 v, on puolestaan kaksi poikaa, tänä vuonna koulunsa aloittanut 7-vuotias Joona ja pikkuveli Nooa 5 v. Molemmat pojat perheineen viettävät paljon aikaa sekä vanhempiensa että omien kavereidensa kanssa mökillä, joka olikin yksi ihan perussyistä uuden mökin hankkimiselle. Vaarunvuoren luontopolku on jo tullut tutuksi molemmille pojille ja heidän lapsilleen ja lähes 20 vuotta lintuharrastajana ollut Juha odottaa kovasti ensi kevään lintuhavaintoja Putkilahden maisemissa.

Ossi on innokas kala- ja metsämies ja hänet on jo hyväksytty Putkilahden Eräpoikiin, joten ensi kauden metsästysaikana hän varmasti on mukana jahdeissa useastikin.

Tänä kesänä Kettuset vuokrasivat Martti ja Paula Nurmiselta yhden heidän mökeistään, jotta pystyivät vähän auttelemaan hanttihommissa mökkityömaalla. Samalla Ossi pääsi ison järven kalastuksen makuun saaden melkeinpä ensimmäisenä saaliinaan yli kaksikiloisen taimenen uistimella.

– Sitä kuvattiin edestä, sivulta ja takaa ja syötiin savustettuna ihan juhlaruokana Timon perheen kanssa, kertovat Kettuset tyytyväisinä.

Ossi ja yli kaksikiloinen taimen.

Ketunkolon asukkailla paljon harrastuksia
Ossin isä oli asemapäällikkönä Pohjois-Karjalassa ja sekä metsästys että kalastus ovat olleet Ossin harrastuksia läpi vuosikymmenet. Hän on nuoruusvuosinaan ollut mukana myös susi- ja karhujahdeissa, joita ei ehkä näillä leveysasteilla niin useasti ole. Hilkka ja Ossi ovat myös aktiivisia luonnossa liikkujia. He kertovat, että sienestys ja marjastus oli tänä kesänä iso ilo, kun Janakkalan maastot eivät ole laisinkaan näihin verrattavia.

Hilkalla ja Ossilla on ollut aktiivisena kesäharrastuksena golf, jota he ovat pelanneet vuodesta 1992 lähtien.

– Tosin peliin käytetty aika ei suuremmin ole toistaiseksi vaikuttanut tulosta parantavasti, mutta liikuntaa tulee ja tapaa uusia ihmisiä. Tervakosken kesien aikana pelattiin Aulangon kentällä ja nyt kuluneesta kesästä lähtien olemme olleet Hartolan golfklubin jäseniä. Sekä kenttä että jäsenistö ovat olleet erittäin myönteinen tuttavuus.

Koko perhe harrastaa pienimpiä myöten sekä murtomaahiihtoa että pujottelua, niinpä he kertovatkin viime hiihtolomalla käyneensä koko joukon voimin ottamassa tuntumaa Riihivuoren rinteisiin, jotka varmasti tulevana talvena tulevat heille vieläkin tutummiksi. Kettuset toteavatkin:

– Nämä harrastukset olivat myös yksi painava syy Kilvensalontien tontin hyväksi, sillä nyt pystytään omalla mökillä ollen viettämään syys- ja talvilomia tarvitsematta lähteä pohjoisemmaksi.

Kettuset odottavat kovasti mökin valmistumista, rakennustyöt etenevät hyvää vauhtia ja lastenlapset jo odottavat hiihtolomaa Ketunkolossa, jonka nimen mökki on nimiehdotuskilpailussa saanut.

AUNE TURUNEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/marraskuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke