www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Myyrät ja puutarha huono yhdistelmä

Taas on talvi tekemässä tuloaan ja on aika varautua suojaamaan kasvit myyrien varalta. Viime talven kaltaista myyrävuotta ei ole tulossa, mutta paikoin voi olla nytkin paljon myyriä joten sen vuoksi on hyvä tehdä suojauksia.

Ensimmäiseksi kannattaa tietysti yrittää poistaa myyrien asumis- ja suojapaikat, eli nurmikko kannattaa pitää kohtuullisen lyhyenä, samoin risukasat, lehtikasat yms. kannattaa viedä kauemmas pihapiiristä sillä ne ovat oivia suojapaikkoja myyrille.

30-vuotias vuorimänty kelpaa myös myyrille.

Puut kannattaa suojata rungonsuojilla, niitä löytyy muovisina spiraaleina ja verkkoina ja niitä myyvät rautakaupat, marketit ja puutarhamyymälät. Myös metalliverkkoa voi käyttää mutta silmäkoon täytyy olla riittävän pieni, katiskaverkko on aivan liian suurisilmäistä. Suoja pitää laittaa aivan maanpinnasta lähtien, ja niin ylös, että se on lumenpinnan yläpuolella, tämä kannatta tarkistaa talven aikana, silloin se suojaa kunnolla. Talvella voi käydä vielä polkemassa lunta puun tyveltä, tämäkin hankaloittaa myyrien liikkumista puun tyvelle.

Tämä luumupuu ei enää tee satoa.

Perennat ja pensaat ovat hankalampia suojattavia jopa mahdottomia. Joitain ’kansankonsteja’ on, mutta jokainen voi kokeilla niitä ja tehdä sitten omat johtopäätökset, kannattaako vai ei. Pensasryhmien tai yksittäispensaiden ympärykset voi myös käydä polkemassa samoin kuin puidenkin. Pensailla ja perennoilla on onneksi se hyvä puoli, että ne yleensä toipuvat myyrien aiheuttamista tuhoista, ylimääräistä työtä tosin tulee pensaiden alasleikkauksesta.

Lisäksi on myynnissä erilaisia teknisiä karkottimia, maan värisemiseen tai ääneen perustuvia, näistäkin on hyvin ristiriitaisia kokemuksia, mutta jos hinta ei ole kohtuuton, kannattaa varmaankin kokeilla.

Ja tietysti loukut ovat yksi konsti vähentää myyriä, mutta ne kannattaa sijoittaa niin, ettei saaliina ole pikkulintuja. Unohtamatta tietenkin kissoja ja koiria, ne ovat myös oivia myyrien pyytäjiä.

TEKSTI JA KUVAT
JUKKA JÄRVINIEMI

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/marraskuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke