www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Ovela lehmämullikka

Eläinten luonteissa oli suuria eroja. Jostain hevosesta saatettiin sanoa, että se on ”aitumus” eli ei pysy aidan takana, vaan hyppii yli. Se pudotti eläimen myyntiarvoa. Lehmällä en kuullut sellaista nimitystä, mutta kerrottiin, että jokin lehmä on kova ”ranuamaan” aitoja ja vie toisiakin perässä.

Meillä oli kerran sellainen ”hieho” eli sänkiäine eli vähän toisella vuodella oleva lehmän alku. Se osasi mennä aidan läpi. Isä sitä paimensi aikansa, ennen kuin keksi sen tavat.

Oli heinäpelto, missä elikot oli laitumella. Viereinen pelto oli kauraa kasvamassa ja sinne se hieho aina karkasi, mutta väliaikaiseksi tehty kolmeriukuinen haasiamallinen aita oli aina ehjä. Kun isä jäi pajupuskan taakse kytikseen, asia valkeni. Hieho oli oivaltanut, että aidan keskimmäinen riuku nousee, kun niskoillaan nostaa. Niin hieho pääsi läpi aidan. Notkeajalkainen nuori eläin nosteli etujalat alimman riu’un yli ja siirtyi eteenpäin ja veti siististi takajalkansa jälleen riu’un yli. Kun elikko oli mennyt, laskeutuivat riu’ut entisille paikoilleen vitsasten päälle ja aita oli ehjä.

Isästä asia oli mielenkiintoinen ja huvittava, niinpä se on jäänyt minunkin muistiini. Yli 70 vuotta vanha juttu. Isä teki sitten hieholle jekun, haki nauloja ja naulasi riukuja kiinni, etteivät päässeet nousemaan. Kyllä hieho kokeili useammasta kohtaa aitaa, mutta kun riuku ei noussut, niin tyytyi sitten kohtaloonsa.

REINO KOSKINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/marraskuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke