www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

No ei siinä mittään…

”No ei siinä mittään…” sanoo Riikosen Marja ja puhelun päättää. Hokema kertoo minulle paljon ihmisestä, joka osaa monia käytännön asioita, on arkijärkinen ja toimelias. Mikään tehtävä ei ole mahdoton tehtävä, kun Marja ryhtyy puuhaan. Ei siinä mittään sellaista etteikö homma hoituisi! Tämä voimanainen on tullut läheiseksi monien eri yhteyksien kautta niin itselleni kuin lukuisalle joukolle seutukunnankin ihmisiä. Taidot ja osaaminen on nähty ja koettu kylärajojen ulkopuolellakin monien eri työ- ja luottamustoimien kautta. Kauppiaan tytär on imenyt äidinmaidossa ihmissuhdetaitoja, kauppiasverta, talousosaamista ja arkisten askareiden osaamista enemmän kuin moni meistä yhteen laskettuna. Olen ihaillut Marjan kyltymätöntä tarvetta oppia uusia asioita ja tulla aina vaan osaavammaksi erilaisten koulutusten ja kurssien myötä. Englantikin taipuu, kun kovasti kiusaa itseään ainakin kuuntelemalla miltei hiljaa, mitä muut puhuu.

Kylätoimijana Marja tunnetaan erilaisten yhdistysten ja seurojen tilienhoitajana, sihteerinä, kylätalon isännöisijänä, koulun keittäjä-talonmiehenä, hyvänä ystävänä ja talon emäntänä. En ole huomannut Marjan työtä vielä vieroksuvan, mutta ymmärtää hän toki jo hellittää otetta ja antaa aikaa itselleenkin. Tuleva 60-vuotisjuhla lienee tuonut ymmärrystä siihen, ettei yhden ihmisen tarvitse kaiken maailman asioita Putkilahdessakaan hoitaa. Tosin täytyy todeta, että ”Marjan saappaisiin” on vaikea uuden ihmisen astua, onhan monet langat pysyneet kunnolla käsissä, kun Marja on niitä pitänyt kourissaan. Kyläseuran asioiden puitteissa olemme Marjan kanssa tehneet vuosien varrella melkoisesti yhdessä töitä ja nyt, kun hän on tämän sektorin jättämässä muiden käsiin, on tärkeää, että Marjalla oleva tieto muistetaan käyttää jatkossakin kylän eduksi.

Sanonta, että menestyvän miehen takaa löytyy aina nainen, pitää Riikosen Veikonkin osalta täysin paikkansa. Marja on menestyneen miehen vahva taustatuki ja on ollut mukava huomata, että Veikkokin tämän ymmärtää. Sain ilon nähdä ylpeän miehen ilmeen, kun hän esitteli millaisen lahjan vaimolleen aikoo talvisodan syttymisen vuosipäivänä solmitun 40-vuotisen avioliiton kunniaksi antaa. Veli Hannun tekemä taideteos talon isännästä ja emännästä taustanaan Könnön uljas päärakennus. Siinä puhui mies, joka vilpittömästi toi esiin elämän mukana säilyneen kunnioituksen ja kiintymyksen niin tilaa kuin vaimoaan kohtaan. Tokihan nämä Riikoset välillä tappelevat kuin turkkilaiset keskenään mutta vielä mahtuvat samaan sohvaan varpaat vastakkain televisiota katsomaan tuvan nurkkaan.

Olen iloinen siitä, että olen saanut olla mukana monissa touhuissa ja riennoissa Marjan mukana. Toivon, että alkava 60-vuotistaival on täynnä uusia mielenkiintoisia seikkailuja ja kokemuksia.

Lämpimästi onnitellen !

ANNE-MARIA PERTTULA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke