www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kullanmurun kennel

Kenneltoiminta on koirien jalostustoimintaa ja koirien teettämistä nartulla. Kasvattajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, mutta kennelnimen saamiseksi täytyy käydä kasvattajakurssi. Kennelnimen myöntää kansainvälinen kennelliitto FCI. Kennelin perustaminen vaati kasvattajakurssin, suurta kiinnostusta, rohkeutta ja paljon työtä. Rotuun kannattaa tutustua etukäteen.

Sari ja Rauno Jokinen kasvattavat Leonberginkoiria ja harjoittavat kenneltoimintaa Putkilahden Vanhassa Repolassa. Heidän kennelinsä nimi on Kullanmurun kennel. ”Meille on erityisen tärkeää kasvattaa koirista puhtaita ja rodunmukaisia yksilöitä. Myös koirien hyvinvointi ja terveys ovat erityisen suuressa arvossa”, Jokiset sanovat.

Heillä on neljä Leonberginkoiraa sekä 15 jälkeläistä, jotka sijoittuvat ympäri Suomea. Heidän koiriensa nimet ovat: Dixie, Dominick, DanSukker ja Dina.

Vasemmalta oikealle: DanSukker, Dixie, Dina, Dominick

”Rakkaus Leoihin syntyi jo 15 vuotta sitten, kun niitä ei juurikaan ollut Suomessa saatavilla”, sanoo Sari Jokinen. Rauno Jokinen kertoo saaneensa kipinän kasvattamiseen vaimoltaan Sarilta. Jokiset hankkivat ensimmäisen Leonbergin koiransa, Demin, vuonna 2003. Demi menehtyi äkilliseen sydänkohtaukseen vain vuoden ikäisenä. Kipinän jatkamiseen antoi vuonna 2004 heidän elämäänsä astunut Dixie.

Dixie Putkilahdessa.

Vuoden 2007 lokakuussa syntyi ensimmäinen pentue ja vuoden 2008 lokakuussa syntyi toinen. Rodusssa Jokisia kiehtoo iso koko ja haasteellisuus, sillä mukaan mahtuu myös omaperäisiä yksilöitä. Rotu on yleisesti helposti koulutettava ja lapsiystävällinen sekä pelastusviettinen, mikä lämmittää heidän sydäntään. ”Meille on tärkeää, että koirat voivat hyvin ja että niillä on paras mahdollinen elinympäristö. Rotu vaatiikin paljon tilaa ja liikuntaa sekä monipuolista aktivointia. Nämä ovat suuria kysymyksiä pentujen tulevaa kotia ajatellen”, kertovat Jokiset.

Sari Jokinen harjoittaa myös näyttelytoimintaa. Hänen mukaansa näyttelytoiminta on reissaamista ympäri Suomea, mutta niin kiehtovaa, ettei edes tuhannet kilometrit ole esteenä. Näyttelyreissuilla ajatellaan kuitenkin aina koirien omaa jaksamista. Koirat ovat menestyneet hienosti: Dixiestä tuli muotovalio vuonna 2007, kaksoset, Dominick ja DanSukker, ovat saavuttaneet mm. ROP-titteleitä (rotunsa paras), VSP- titteleitä (vastakkaisen sukupuolen paras) sekä Sertejä. Nuorimmainen, kahdeksan kuukauden ikäinen Dina, ei ole vielä itse osallistunut virallisiin näyttelyihin, mutta on ollut ahkerasti kannustusjoukoissa mukana näyttelykehän laidalla.

Oulu KV (kansainvälinen) näyttely. DanSukker ROP (rotunsa paras) ja Dominick VSP (vastakkaisen sukupuolen paras).

”Koiramme ovat lempeitä ja lapsirakkaita, hellyydenkipeitä ja rakastettavia koiria. Ne ovat myös kovia uimareita. Rodun suuruus pelottaa monia, mutta useimmiten pelko on aiheetonta. Toki jokainen on oma yksilönsä, kuten jokaisessa koirarodussa. Erityisen huonon maineen Leonbergit saivat suomalaisesta Myrsky-elokuvasta, jossa esiintyi ulkonäöltään hyvin paljon Leonberginkoiraa muistuttava Kaukasianpaimenkoira. Tämä koira esiintyi elokuvassa sairaalloisen vihaisena, ja se antoi samalla hyvin huonon maineen erityisen lempeälle Leolle. Näitä rotuja ei tulisi koskaan verrata toisiinsa!”, Jokiset toteavat.

Miten neuvoisitte ihmisiä hoitamaan koiriaan parhaalla mahdollisella tavalla?

”Samalla tavalla kuin parasta ystävääsi”, sanoo Rauno Jokinen. ”Pitämällä koirista huolta joka suhteessa: niin liikunnallisesti kuin ruuallisestikin, turkkia ja hyvää koulutusta kuitenkaan koskaan unohtamatta”, täydentää Sari. Tälle rodulle ruoka on kaiken perusta, koska rotu kasvaa hirvittävän kovaa vauhtia. Rotu saavuttaa täyden kasvunsa vuoden kuluessa.

Mitä haluaisitte sanoa koiraihmisille ja niille, jotka jo omistavat, tai suunnittelevat koiran hankintaa tai kasvatusta?

– Perehdy ensin rotuun ajatuksella ja täydellisellä mielenkiinnolla. Mitä suurempi rotu, sen enemmän vastuuta ja rahanmenoa. Myös olosuhteet, kuten kerrostalo, on huomioitava erityisen hyvin. Ota huomioon aika, jota sinulla on antaa koirallesi. Älä koskaan hanki koiraa hetken mielijohteesta tai vain siksi, että sen ulkonäkö hetkellisesti miellyttää. Koira on elävä olento, joka elää kanssasi monen monta vuotta. Älä unohda, että koiran ostohinta ei ole ainoa kulu: koira vaatii paljon. Älä koskaan unohda rakastaa koiraasi, sillä se rakkaus palaa aina kaksinkertaisena takaisin.

Miten koiriinne ja kenneliinne voi tutustua?

– Meihin voi tutustua kotisivuiltamme www.kullanmurunkennel.com. Meihin saa yhteyttä myös puhelimitse ja sähköpostilla, ja meitä saa tulla myös tapaamaan.

Haastateltavat Sari ja Rauno Jokinen Putkilahden Kullanmurun kennelistä

TEKSTI SOHVI TUOMINEN
KUVAT SARI JOKINEN
KULLANMURUN KENNEL

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke