www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Päijänteen Kirja, Korpilahden helmi

Korpilahti tunnetaan kulttuuriystävällisenä paikkakuntana. Mistä kaikesta tuo tunnustus johtuneekaan, niin eräänä kulttuurisen imagon syntyyn vaikuttavana tekijänä voidaan pitää paikkakunnan vanhaa kirjakauppaa. Jo useiden vuosikymmenten ajan korpilahtelaiset ovat saaneet korkeatasoista palvelua omasta lähikirjakaupastaan. Tämä on etuoikeus, jota ei kaikilla pienillä paikkakunnilla ole.

Vuonna 1943 Tyyne ja Erkki Helanderin perustama kirjakauppa on lähes koko historiansa ajan ollut Helanderin suvun omistuksessa; samaan sukuun kuuluu myöskin nykyinen kirjakaupan omistaja ja toimitusjohtaja Eija Kankainen.

Eija Kankainen on itsekin innokas lukija.

Eija Kankaisen tie kirjakauppiaaksi on todistus siitä, miten omiin kykyihinsä luottaen voi onnistua vaihtamaan ammattiaan vielä aikuisella iällä. Aikanaan farmanomin koulutuksen saanut Kankainen ehti olla Jämsän apteekissa töissä yli 30 vuotta.

Kirjakauppa-alalta hänellä ei ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta.

Alkuunlähtöä uuteen ammattiinsa Kankainen muistelee:

”Aloitin vuonna 2001 Irene Helanderin kanssa yhdessä. Irene jäi pois kesäkuussa 2005, jolloin jäin yksin pitämään kauppaa. Kauppa tuli vähän kuin vahingossa, kun Risto Helander kuoli ja olin kyllästynyt kulkemaan Jämsän ja Korpilahden väliä ja kauppaa tarjottiin meille. Minua on aina yrittäminen kiinnostanut ja myös lyhyt työmatka oli plussaa.”

Nyt vuosien kokemusten jälkeen Eija Kankainen kertoo viihtyneensä uudessa ammatissaan hyvin:

”Vaikka työ on vaatinut monien uusien asioiden oppimista ja syventymistä oman alan tuomiin kysymyksiin, on se ollut antoisaa ja mielenkiintoista aikaa.”

Tämän päivän kipeää todellisuutta on, että suuret kauppakeskukset heikentävät pienten maaseutukauppojen asemaa. Samansuuntaiset vaikeudet koskettavat myös yksityisiä kirjakauppoja. Pienten on vaikeata pärjätä isojen rinnalla.

”Kyllä kirjakaupan asema maaseudulla on surkea. Isot kaupat myyvät kirjoja halvemmalla kuin pienemmät ostavat. Lisäksi pienet kaupat maksavat kirjahinnastosta saman hinnan kuin isot ja lisäksi tulevat näytevarastomaksut, joita isot kaupat eivät ole maksaneet lainkaan”, toteaa Kankainen.

Mitään elämässä ei saa ilman ponnistusta, niinpä Eija Kankainenkin on säilyttänyt taidon ottaa vastaan haasteita ja yrittää vastata niihin parhaansa mukaan.

Päijänteen Kirja on tätä nykyä kuin tarunhohtoinen aarreaitta. Heti kaupan ovella tulijaa kohtaa lämmin, ystävällinen ilmapiiri. Seinän hyllyjen kirjarivistöt kutsuvat lukijoita lähtemään seikkailuille järjen ja tunteen, arjen ja juhlan rikassisältöisiin maailmoihin. Kirjojen lisäksi kaupasta löytyy monenlaista tavaraa: askartelu- ja paperitarvikkeita, pelejä, kortteja, adresseja, lahjatavaroita, kemikalioita, PS-studio kortteja, Greenwhalen koruja, lisäksi siellä on esillä lähialueen taitajien tuotantoa, muun muassa Riina Helanderin emalituotteita, Päivi Rautiaisen brodeerauksia ym..

Kirjakaupan suhteen Kankaisella on toive:

”Toivon, että kirjamyynti kohdallani pysyy samana tai hiukan kasvaa. Täällä se on kuitenkin kasvanut vuosittain, vaikka tilastot kertovat muuta yleensä kirjakauppamyynnistä. Unelmani on, että tukkuhinta olisi joskus kaikille kauppiaille sama.”

Elämän- ja työniloa Eija Kankainen löytää lukemalla kirjoja, tottakai, kirjathan ovat aina kuuluneet hänen elämäänsä. Onnellinen asia on myös se, että on mukavia asiakkaita ja lisäksi se, että kesällä lomalaisten tullessa väkimäärä tuplaantuu. Iloa tuottaa myös huomata, että asiakaskunta osaa arvostaa palvelua, jota pikkukaupoista löytyy.

TEKSTI JA KUVA AUNE TURUNEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke