www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

TALVEN TAITTEESSA

Kuluva maaliskuu herättää kipeitä muistoja. Talvisodasta on kulunut 70 vuotta.

Talvisota alkoi marraskuussa 1939 ja sitä kesti 105 päivää. Noina päivinä ja viikkoina kansamme koki raskaita menetyksiä, joista Putkilahtikin kantoi oman merkittävän suuren osansa. Kauan kaivattu ja odotettu rauha tuli viimein kolmastoista päivä maaliskuuta 1940. Kalliilla hinnalla lunastetusta itsenäisyydestämme kunnia kuuluu niille kaikille, jotka puolustivat maamme vapautta: sankarivainajille ja niille, jotka palasivat sodasta haavoittuneina tai haavoittumattomina. Kaikkia heitä muistamme kiitollisuudella.

Säätilat kiinnostavat aina, mutta tällä hetkellä seurataan erikoisella tarkkaavaisuudella sitä, kuinka talvi ja kevät käyvät omaa elämän ja kuoleman kamppailuaan. Nyt näyttää vahvasti siltä, että talvi on antautumassa kevään voittoon. Sitä todistaa sekin, että kevätpäiväntasaus on tutulla paikallaan 20. maaliskuuta. Tuolloin yö ja päivä ovat kaikkialla maailmassa yhtä pitkät. Meille tämä tietää päivien pitenemistä ja kevään alkamista. Kevään tuloa odotetaan aina innolla, vaikka talvikin on hieno ja monella tavalla antoisa vuodenaika.

Maaseudun asukkaille talvinen ulkoilu ja liikunta ovat jokapäiväistä elämää. Täällä voidaan lähteä suoraan omalta ovelta hiihtämään, laskemaan mäkeä, lumikenkäretkelle tai vaikkapa pilkkimään järven selälle. Hankiraikkauden lisäksi talvinen luonto tarjoaa nähtäväksemme puhdasta ja täydellistä kauneutta. Täältä löytyy myös luonnonrauha ja hiljaisuus.

Kovista pakkasista huolimatta Putkilahdessa on osattu ottaa ilo irti talvesta. Suksenjälkiä löytyy melkeinpä joka mökin nurkalta ja pulkkamäkien riemuja on riittänyt lähes jokaiseen päivään. Laskiaisrieha on kyläseuramme järjestämä vuosittainen talvitapahtuma ja myös urheiluseura Ketterällä on oma perinteikäs hiihtoretkensä. Kaikkiin näihin rientoihin on osallistujia riittänyt mukavasti. Se on hyvä asia. Jaettu ilo on moninkertainen ilo.

Talvisia iloja tarjosivat myös Kanadan Vancouverissa pidetyt talviolympialaiset. Niitä seurattiin helmikuun aikana tarkasti niin TV:sta kuin radiostakin. Urheilu ja eritoten suuret kansainväliset kilpailut nostattavat aina tunteita laidasta laitaan, se on väistämätön tosiasia. Onneksi osataan vielä nauttia omastakin liikunnasta eikä vain tyydytä seuraamaan ammattilaisten suorituksia.

Talven taitteen pehmeissä keleissä on hyvä muistaa Niilo Tarvajärven tervehenkinen kehoitus:

- Ylös, ulos ja lenkille!

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 3/maaliskuu 2010 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke