www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Laajakaista toimii matkapuhelinverkossa

Viimeksi kuluneen vuoden aikana Putkilahden nettiyhteyksiin on tullut selvä parannus. Matkapuhelinverkossa langaton nettiyhteys saavuttaa jo enimmillään 5 Mbit/s nopeuden. Tarkemmin sanoen tämän nopeuden minä olen mitannut Soneran nettisivuilla olevan nopeusmittarin avulla internetistä kotitietokoneelle päin. Kotoa internetiin päin nopeus on ollut parhaimmillaan vain 1,5 Mbit/s. Ajoittain nopeus on huomattavasti hitaampi. Mahdollisesti kylässä on myös sellaisia paikkoja, jossa tämä yhteys ei toimi yhtä hyvin ja toimii ainoastaan lisäantennin vahvistuksella. Alla Soneran nopeusmittarin näyttö eräästä todellisesta mittaustilanteesta.


Internetin käyttäjille on Putkilahdessa tarjolla perinteinen Soneran ADSL, nopeus 1 Mbit/s. Se toimiin perinteisen puhelinlankayhteyden kautta ja maksaa noin 50 euroa/kk. Uusia ADSL-liittymiä ei ole Putkilahteen saatavana, koska puhelinlangat ennen pitkää halutaan purkaa pois. Taajama-alueilla, esimerkiksi Jyväskylän keskustassa, ADSL-liittymiä edelleen paljon käytetään ja hinnat sekä nopeudet siellä ovat paljon kuluttajaystävällisempiä kuin Putkilahdessa.

Parin vuoden ajan on Putkilahdessa ollut tarjolla myös langaton laajakaista @450-verkossa. Tämä on edelleen hyvin käyttökelpoinen vaihtoehto. Nopeus on samaa luokkaa kuin ADSL-liittymissä eli enimmillään 1 Mbit/s ja maksaa noin 40 euroa/kk.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana on kovasti yleistyneet matkapuhelinverkkojen varaan rakennetut nettiyhteydet. Kaikki suuret operaattorit tarjoavat liittymiään myös Putkilahden alueelle. Elisa ja Saunalahti käyttävät tuotteestaan nimitystä ”Mobiililaajakaista + nettitikku”, Soneran tuote on ”Liikkuva laajakaista + nettitikku” ja DNA:n tuote on ”Nettikaista + Mokkula”.

Matkapuhelinverkko on selkeästi edullisin tapa hoitaa internetyhteyksiä Putkilahdessa. Onneksi hinnoittelussa ei erotella harvaan asuttuja alueita ja taajamia, vaan hinnat ovat voimassa koko Suomen alueella. Edullisin nettiyhteysliittymä maksaa yleensä noin 10 euroa/kk (nopeus enintään 384 kbit/s) tai noin 20 euroa/kk (enintään 1 Mbit/s). Matkapuhelinoperaattoreilla on edellä mainittujen hintojen lisäksi runsaasti erilaisia pakettitarjouksia joihin kannattaa myös tutustua.

Omien ja kyläläisten kokemuksien perusteella on ilmeistä, että tällä hetkellä Elisan ja Saunalahden matkapuhelinliittymien mobiililaajakaista tarjoaa tällä hetkellä sujuvimmat nettiyhteydet Putkilahden alueella, parhaimmillaan jopa 5 Mbit/s. Todennäköistä on, että muutkin matkapuhelinoperaattorit parantavat verkkojaan lähivuosien aikana ja silloin nopeus voi olla jo 10 Mbit/s.

VALTO KOSKINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke