www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Lintumaailma kovan talven kourissa

Tämä talvi oli muutaman lauhan vuoden jälkeen ennätyksellisen kova koko Euroopassa. Meillä se tuli kertarysäyksellä joulukuun alussa ja pakkaskausi jatkui ajoittain kovana kuukausia. Vain pari lyhyttä suojajaksoa keskeytti pakkaset ennen kevättä. Lumi satoi heti pakkasten alettua, ja muodosti hyvin pehmeän hangen joka paksuni 60 cm korkeudelle.

Hangen alla suojassa talvehtivat jyrsijät ja kasvit ilmeisesti menestyivät hyvin. Hangen yläpuolella sen sijaan ravinnon hankkiminen kävi vaikeaksi. Lumipeite ja pakkanen yhdessä karsivat nopeasti pikkulintujen määrää. Moni lintujen ruokkija ihmetteli tiaisten ja viherpeippojen häviämistä ruokapaikoilta. Lintuharrastajien suorittamissa talvilintulaskennoissa havaittiin hyönteisruoalla elävien pikkulintujen kuten hippiäisten, puukiipijöiden ja pyrstötiaisten kantojen pienenneen huomattavasti. Kova talvi rankaisi karusti muutamana vuonna Suomeen talvehtimaan oppineita kesälintuja. Vaikka marjoja oli syksyllä monin paikoin runsaasti, ei marjalinnuille, kuten rastaille ja tilhille pääsyt muodostumaan merkittäviä talvehtimisparvia.

Omalla ruokinnallani tiaisia on ollut suunnilleen normaali määrä. Olen kaivannut maisemassa teerejä ja pyitä, mutta niiden vähäisyys luultavasti johtuu viime kesien huonosta pesimimenestyksestä; talvi on tuonut niille turvaakin paksun hangen muodossa. Kiinnitin huomiota jäniksen jälkien vähäisyyteen. Paksussa pehmeässä hangessa liikkuminen on ollut varmaankin hankalaa.

Normaalivuonna tähän aikaan kuuluisi öisin pöllöjen huutelua. Tänä vuonna metsät ovat kovin hiljaisia, ja vain harvat lintuharrastajat ovat onnistuneet kuulemaan pöllöjä. Sen sijaan on tehty paljon havaintoja nälkiintyneistä ja nälkään kuolleista linnuista. Tämän talven erikoisuuksia ovat puihin kuolleina riippumaan jääneet pöllöt tai valokuva puun oksalta juuri kuolleena tipahtavasta linnusta.

Metsot alkavat siirtyä pikaruokaan.

Kuva: Hannu Allonen

Talven erikoisuuksista omalle kohdalleni sattui Mynämäellä keskustassa muutaman viikon viihtynyt metsonuorukainen. Se majaili talojen katoilla ja kuljeskeli liikenteen vilinässä. Metson ei pitäisi kärsiä ravinnon puutteesta, mutta ehkä lajikumppanien vähäisyys ajoi sen etsimään seuraa.

Maaliskuun puolivälissä alkoi kaikesta huolimatta tuntua, että kevät kuitenkin olisi tulossa. Etelärannikolla havaittiin paluumuuttoa tekeviä uuttukyyhkyjä, vaikkakin ennätysvuosia myöhemmin. Monin paikoin peltoaukeilla pulmuset olivat jo liikkeellä, Putkilahdessahan yksi ryhmä talvehtiikin...

HANNU ALLONEN
hannu.allonen@fimnet.fi

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke