www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Putkilahden mökkiläisten kokemuksia

Olemme tulleet mökkiläisiksi Putkilahden alueelle, kuten viime vuoden lehdessänne kerrottiin. Nyt on mökki jo ollut nelisen kuukautta valmiina ja sauna valmistuu pikapuoliin. Emme voi olla ensimmäisenä sanomatta, että olemme kohdanneet ihmisten ystävällisyyden aivan suurenmoisena ja meidät on otettu ystävällisesti vastaan. Lämmin tunne alkaa jo viime kesän vuokramökin isäntäparista Paula ja Martti Nurmisesta, kyläkaupan Maritasta ja nyt Katista ja kulminoituu mökin rakentajien hyväntuulisiin ja iloisiin naurunremahduksiin ollen kaikkea tältä väliltä. Olemme siis hyvää vauhtia kotoutumassa - jota sanaa nyt tulisi jokaisen itseään valveutuneena pitävän kuulema käyttää - putkilahtelaisten mutkattomaan joukkoon.

Uusi tekniikka tarvitsee aina trimmausta, mutta putkilahtelaisista riippumattomista syistä emme ole olleet tyytyväisiä internetyhteyteemme. Käytössämme on meille suositeltuna NMT 450-verkon tekniikka. Mainoksen mukaan sen piti poistaa kaikki haja-asutusalueen yhteysongelmat. Mutta kuinka kävikään: yhteys pätkii eikä sen laatu vastaa ollenkaan laajakaistavaatimusta. Tästä harmistuneina olemme olleet yhteydessä sekä viestintäministeriin, kuluttajaviranomaisiin että yhteyttä markkinoineeseen TeliaSoneraan.

TeliaSonera lähetti yhteydenottojen jälkeen oman suosikkimodeeminsa, mutta eipä yhteys siitä parantunut. Tarvitaan siis lisää huolellista asennusta, jonka lopputulosta emme vielä tiedä ja jonka itse edelleen maksamme! Totuus kuitenkin on, että Putkilahden, ja yleensäkin haja-asutusalueen yhteyksissä, internet on tätä päivää ja aivan välttämätön väline erityisesti maaseudun asukkaalle. Merkillistä kuitenkin on, että käydään kuussa, sääsatelliitit viuhuvat avaruudessa, peltoja ja muita alueita kartoitetaan ja tutkitaan satelliiteista käsin, käydään kuvaamassa kadut ja tiet, täytetään jos jonkinlaisia lomakkeita, mutta emme saa yhteyttä internetiin. Kysymys on periaatteesta, kuinka tärkeäksi haja-asutusalueen asiat arvostetaan sekä valtiovallan että yritysten puolelta.

Suomessa on mittavasti teknistä tietämystä, mutta tuntuu siltä, ettei sitä haluta käyttää niin, että se tulisi myös haja-asutusalueiden asukkaiden käyttöön. Välillä toivoisi, että joku kehitysprojekti aloitettaisiin ihan aidosti maaseudun tarpeista ja katsottaisiin myöhemmin, miten sitä sovelletaan kaupunkilaisten tarpeisiin – jos se edes olisi kaupunkilaisille välttämätöntä!

Tähän kirjoitukseen saimme aiheen keskustellessamme useiden putkilahtelaisten kanssa ja asuinpaikasta riippumatta monella oli sama huoli, miten saada nettiyhteys kunnolliseksi. Vaaliteemoina lähes jokainen puolue kyllä pitää maaseudun asuttuna pitämistä, maatalouden kannattamista ja monia muita logistiikan ja lainsäädännön tukitoimia tärkeinä asioina, mutta sitten on surkea internetyhteys, ja sitäkin ollaan suuntaamassa tekniikan keinoin sellaiseksi, että se ei vaan toimi joka mökistä. On olemassa tietenkin erilaisia tekniikoita, 3 G – tekniikkaa ja muuta, mutta yksinkertainen, edullinen ja varma yhteyskeino puuttuu valtakunnasta. Tulee mieleen kysymys; ”Onko liikkuvan laajakaistan kustannuksella tehty ratkaisuja, jotka hidastavat kiinteiden asutusten saattamista laajakaistaverkon käyttäjiksi?”

Tästäkin huolimatta kaikki asiat pitää kuitenkin laittaa tärkeysjärjestykseen, kuten entinen kyläseppä sanoi sulkiessaan pajan ovea: ”Nyt on mateenkudun aika, tulkaa viikon päästä uudestaan!” Siinä on välillä meille kiireellisille mietittäväksi toisenlaista elämänfilosofiaa. Ahvenen kutuaika alkaa olla kohta ohitse, ja nyt odotellaan seuraavaa Päijänteen kalastuksen kohokohtaa.

Toivotamme mitä parhainta kesäkautta kaikille lehden lukijoille!

MÖKKILÄISET
HILKKA JA OSSI KETTUNEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke