www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Putkilahden 12. Jazz-it Koulupuistossa

Putkilahden kesä alkaa viimeistään pääskysten saavuttua paikalle, mutta kesätunnelmaan päästään Putkilahden ”Jatseilla”. Paikalle on saapunut sade-ennusteita uhmaten kymmeniä ihmisiä asianmukaisesti varustautuneena. Puolenpäivän aikaan ilmoille kajahtaa upeasti jatseilla kävijöille tutut vaskipuhaltimet ja rytmit kapellimestari Nikke Isomöttösen johdolla, kun Jyväskylän Puhallinorkesteri avaa tapahtuman.

Koulun verannalla Jytke BigBandin muusikkoja seuraa puhallinorkesterin konserttia. Risto Koskinen, Antti Karvonen ja Tuukka Vainikainen kertovat olleensa jatseilla soittamassa joka vuosi. Putkilahden jatseilla on hyvä meininki ja erinomainen lihakeitto, näistä syistä tänne aina tullaan, miehet kertovat. Putkilahteen saapumisen taustavaikuttajana toimii Swingin ystävät ry, jonka yksi tavoite on viedä swingin ylvästä aatetta maakuntiin, Koskinen kuvailee. Yleensähän jatseilla on joko todella kuuma tai sitten sataa. Joka tapauksessa tapahtuma on leppoisa ja mukava perhetapahtuma, miehet pohtivat.

Iina ja Veeti Pakkanen ovat kokeilemassa, kuinka uudet kuulosuojaimet toimivat festivaaliolosuhteissa.

Ihmisiä saapuu pikkuhiljaa paikalle lisää, kahvit ja munkit tekevät kauppansa. Jytke BigBand pääsee soittovuoroon ja kapellimestari Mika Heltelä vuorostaan tahdittaa menoa. Oye como va ja Rock around the clock laittaa ihmisiä tanssahtelemaan. Yksi jokavuotisista kohokohdista on, kun Leino tulkitsee pitserian ruokalistan grappan kera Hopeisen kuun tahtiin.

Yksi paikalle saapuneista on Helena Vihinen (os. Pynnönen), joka kertoo käyneensä koulunsa tässä pihapiirissä. Helena kertoo, että 10 vuoden ajan hän on ollut tapahtumaan tulossa ja aina on tullut muita esteitä. Nyt hän kertoo päättäneensä, että tänne tullaan, satoi tai paistoi. Erityisesti hän on tullut kuuntelemaan Juhani Markolaa ja paljastaa, että Markolan ihailijoita on paikalle saapunut muitakin.

Juhani Markola ja Tapio Leino(oikealla).

Markola pääseekin aloittamaan osuutensa auringon paisteessa, taustaorkesterinaan Tapio Leino Swing Band. Myös Leinon yhtye on soittanut Putkilahdessa aivan tapahtuman alkuajoista alkaen, tosin joku kävijöistä saattaa muistaa yhtyeen nimenä Old Time Swingers. Juhani Markola tunnetaan iskelmälaulajana mm. Herttua -yhtyeestä ja hän on levyttänyt vuodesta 1962 alkaen, mm. suomalaisten sydämiä sykähdyttäneitä italialaisia iskelmäkappaleita. Putkilahdessakin kuulemme kauniit tulkinnat kappaleista Jos itken, jos nauran, La mama ja Niin paljon kuuluu rakkauteen. Lisäksi Markola lauloi Tapio Leinon kanssa yhdessä 40 -luvun swingiä, kappaleen Sä kaunehin oot. Silloin naiset saivat tuntea itsensä kauniiksi sadetakeissaan ja kumisaappaissaan. Myös Helena Vihinen on Markolan osuuden jälkeen sitä mieltä; Putkilahden jatseilla on myös sateen sattuessa aivan ihana meininki.

Kun ajattelen Putkilahden jatseja, ensimmäisenä mielikuvana on Jaska Prepula kontrabasson kaulassa ja näin kävi tänäkin kesänä. Tapahtuman päätösosuudeksi on palannut viime vuoden tauon jälkeen Willie & The Wolves. Tapio Leino Swingbandin muusikot kuvailevat kahvinjuonnin lomassa W&W yhtyeen soittavan ”semmoista helposti menevää musiikkia, jonka yhtye toteuttaa maltillisesti”. Rytmiblues ja rokkabilly saattavat eri muusikoiden käsittelyssä päästä niin sanotusti ryöstäytymään, mutta yhtye soittaa 50 -luvun klassikkomusiikkia taitavasti. ”Mika Lähteenmäen Fender Telecaster kitarasaundit ovat kuten James Burtonilla”, Swingbandin miehet vertaavat.

Yleisöä tapahtumalla oli arviolta 150 henkilöä. Tapahtuman päätteeksi taiteellinen johtaja Tapio Leino toteaa, että tunnelma tänä vuonna on ollut niin hyvä, että toivottavasti ensi vuonnakin sataa vettä.

TEKSTI JA KUVAT KATRI RUTH

Mikä on Putkilahden Jazz-it tapahtuma?
12.6. vietettiin 12. kerran Putkilahden Jazz-it musiikkitapahtumaa. Tapahtuma on saanut alkunsa vuonna 1998 Virran Puodin terassilta ja alun perin tapahtuman nimi on ollut Putkilahden Jazz and Blues. Tapahtuman taiteellisena johtajana on toiminut Tapio Leino. Hän on todennut kylläkin, että tapahtumassa soitetaan suunnilleen yhtä paljon jatsia kuin Porin Jazz tapahtumassa nykyään. Ohjelmiston painopisteenä kuullaankin usein swing-musiikkia, vanhaa rock-musiikkia ja iskelmämusiikkia mukavan letkeästi sovitettuna. Vuodesta 2000 alkaen jatseja on jammailtu Koulupuistossa, tilavammassa ja tunnelmallisemmassa ympäristössä. Jazz-it järjestää Putkilahden kyläseura.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke