www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Putkilahtelainen ikänsä kaiken

Helvi Itäranta o.s. Hovinen
1923 -2010
Kuva: Arja Lento

Äitini Helvi Lyyli Kyllikki Itäranta, o.s. Hovinen syntyi Putkilahdessa tammikuun pakkasiin vuonna 1923. Isä, kauppias Juho Hovinen oli vielä silloin Luhangan ja Putkilahden osuuskaupan hoitajana. Parin vuoden päästä Juho perusti oman kaupan Virtasalmen sillan kulmalle. Äiti oli kotitalouskonsulentti Emma Birgitta Hovinen, o.s. Puntila. Solmu-veli oli kolme vuotta Helviä vanhempi. Helvin syntyessä isä ja äiti olivat jo kypsässä iässä, Juho 54 v. ja Emma- rouva 44 v.

Helvi kävi kansakoulun Putkilahdessa. Alakoulun opettaja oli Johanna Tervonen, joka ajan tapaan isänmaallisessa hengessä vaali kylän lapsia.

Juuri ennen jatkosotaa Helvi ehti käydä Suolahden kansanopiston.

Vanhempi veli Solmu oli kylän valokuvaaja ja soitti tansseissa haitaria. Alikersantti Solmu Hovinen kaatui elokuussa 1941. Lahjakkaan pojan sankarikuolema oli kova isku perheelle. Sota vei Helvin lottakomennukselle Äänislinnaan. Siellä hän tapasi tulevan miehensä, näyttelijä ja ohjaaja Lauri Itärannan. Liitosta syntyi neljä poikaa. Esikoispoika Jorma hukkui Virtasalmeen uittoaikaan toukokuussa 1948. Lapsen menetyksen lisäksi samana vuonna oli vielä kolmet hautajaiset, kun Helvin oma äiti, Lyydia-täti ja setä Kalle Oskari saatettiin kirkkomaalle.

Avioliitto Itärannan kanssa kariutui ja Helvi jäi alle 30-vuotiaana kolmen pienen lapsen yksinhuoltajaksi. Etenkin Juho Hovisen kuoltua vuonna 1955 toimeentulo oli niukkaa, vaikka Hovisen liikkeessä jatkoi vuokrakauppias. Vuokratulojen loputtua elämä oli entistäkin köyhempää.

Helvin uudesta liitosta syntyi vielä yksi poika vuonna 1964. Tämäkin yhteiselo päättyi eroon.

Sisukkaasti Helvi kasvatti poikansa kunnon kansalaisiksi ja pystyi kouluttamaan kaksi heistä ylioppilaiksi. Minua hän aina kannusti ryhtymään opettajaksi. Kun kerroin hänelle, että olin päässyt töihin televisioon, ei hän siitä kovin pahoillaan ollut, etenkään sen jälkeen, kun kerroin nähneeni Tauno Palon Pasilan tv-studiolla.

Kotitalonsa purkamisen Helvi otti raskaasti. Hovisen kauppahuoneen rakennukset jäivät uuden tien alle, tonttikin pieneni, ja tästä kaikesta tuli mitätön korvaus. Helvi sai muuttaa terveystalolle, jonka vahtimestarina hän toimi työikänsä loppuun asti.

Vanhuuden asunnossaan kylän rivitalossa äiti asusteli kukkia hoitaen, ristikoita ratkoen ja televisiota katsellen, kunnes noin vuosi sitten kaatui ja joutui lonkkamurtuman takia sairaalaan. Vaikka hän oli välillä kotonakin, terveys ei enää palautunut ennalleen. Vastahakoisesti hän lopulta taipui muuttamaan kirkonkylään vanhainkotiin. Siellä hän sai sairaskohtauksen keskellä kauneinta kesää. Äiti kuljetettiin Jyväskylään tehohoitoon. Mikään ei kuitenkaan enää auttanut, vaan hän menehtyi 7.7.2010 iltapäivällä 87-vuotiaana.

Äiti sai elää syntymäkylässään koko elämänsä, sitä hän toivoi ja halusi.

Kuollessaan Jyväskylässä, äiti palasi esi-isiensä entisille maille. Äiti kuului vanhaan Keski-Suomalaiseen talonpoikaissukuun, jonka viljelysmaihin nykyisen Jyväskylän kaupungin alue on joskus kuulunut.

TAPANI ITÄRANTA
DOKUMENTTIOHJAAJA
ELÄKKEELLÄ YLEISRADIOSTA
HELVI ITÄRANNAN VANHIN POIKA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke