www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

KESÄSTÄ SYKSYYN

Harvinaisen kuuman kesän jälkeen syksyinen viileys tuntuu hyvältä. Pitkäaikaiset helteet ottivat voimille ja väsyttivät niin vanhempaa kuin nuorempaakin väkeä. Kuluneen kesän aikana olemme saattaneet haudan lepoon useita kylämme kanta-asukkaita, ihmisiä, joiden koko elämänkaari on eletty tässä kylässä, sen tutuissa maisemissa. Kukin heistä on jättänyt mieliimme kauniin muiston. Kaipauksen tuntein muistelemme poisnukkuneita kyläläisiämme.

Kesäkauden aikana surujen rinnalla on koettu myös iloisia hetkiä. Muistojen vakkaan on kertynyt monenlaista täytettä. Mukavia kesämuistoja ovat tarjonneet monet hupaisat tapahtumat ja leikkimieliset kisailut, joita Putkilahdessa on tänä kesänä järjestetty. Kaikilla näillä kokoontumisilla on ollut yksi yhteinen tekijä: tilanteisiin luontevasti sopiva huumori.

Ihmismielelle “huumorin kukkaset” ovat varsin tärkeitä. Näitä kukkasia voi löytää vaikkapa vain seuraamalla ihmisten tapaa puhua. Jo muutamasta kuullusta sanasta voi päätellä, mistä päin puhuja on kotoisin. Kieli on tärkeä osa ihmisen identiteettiä. “Tuuloo vilipoosesti.“ “Out näköjään ostanna käätetyn aaton.” Lehdessämme Väinö Väinönpoika kertoo vähän lisää murteista ja selvittää lisäksi joidenkin sanojen alkuperäisiä merkityksiä.

Putkilahdessa ei ainakaan olla “takapajulla” sen suhteen, ettei tiedettäisi mitään kala-asioista. Jaakko Ahvenainen on tehnyt tarkan tutkimuksen Ylisjärvestä, sen veden sekä pohjan laadusta, pohjaeläimistöstä, kalastosta ja rapukannasta.

Lehtemme on julkaissut viimeaikoina kuvia nuorista perheistä pikkuisine vauvoineen. Nyt lisäämme tätä sarjaa ja toivomme saavamme vauvakuvia jatkossakin. Upeata on kertoa myös, että lastemme kouluasiat ovat hyvässä järjestyksessä ja että nuoria on valmistunut ammatteihinsa.

Talletetaan nyt kulunut kesä kaikkinensa muistojen vakkaan ja siirrytään syysaikaan. Mitähän se tuokaan tullessaan?

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 9/syyskuu 2010 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke