www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Tapahtumia Viljamensaaressa

Vene kaartaa laituriin, mutta mitä ihmettä nyt on tekeillä. Toisen mökin rannassa on poliisiskootteri ja lähettyvillä ajelee poliisien moottorivene. Yllättäen poliisivene tulee lähelle laituria.

Hei, mitä on tapahtunut? Kysyn.

– Skootteri sammui, se veti varmaankin ruohoa sisäänsä. Vesi on nyt matalalla, enkä pääse apuun veneellämme. Saisinko lainata soutuvenettä ja laittaa veneen kiinni poijuunne?

Poliisit ovat tulleet Jyväskylästä normaalilla partiointimatkallaan Päijänteelle.

Juttelemme tovin, lupaan ensi kerralla keittää kahvitkin, mutta nyt on kiire valmistella mökkiä viikonlopuksi.

Mökille on tulossa tänä viikonloppuna isiä poikineen.

Harmi, että poliisit ehtivät lähteä ennen heidän tuloaan.

Minullakaan ei ole lupa viipyä saarella. Haluan kuitenkin nähdä lapsenlapsiani, jotka tulevat Helsingistä, Vihdistä, Riihimäeltä, Jyväskylästä ja Muuramesta.

– Tää on miesten juttu, ei tänne naisia tarvita, tuumaa eräs pojista.

Venerannassa autoista purkautuu poikia vuoden ikäisestä neljäntoista vuotiaiseen, kaikkiaan 15 poikaa ja viisi isää.

Tätä tapahtumaa on odotettu pitkään, oikeastaan jo viime kesän retkestä lähtien. Tämä on yksi kesän huippuhetkistä, retki Papan ja Mummon mökille Viljamensaareen.

Vene joutuu tekemään monta matkaa ennen kuin kaikki pojat tavaroineen ja eväineen on saatu saareen. Suurin osa saapuu jo perjantaina, osa lauantaina muuramelaisten yöpyessä kotonaan.

Pojat kirmaavat saareen kuin laitumelle lasketut varsat.

Mittaillaan kuka kukin on, alkaa ankara taisto. Kävyt lentävät, sitten jakaannutaan kahdeksi joukkueeksi, panokset eivät tässä sodassa lopu. Vihdoin taisto taukoaa, syödään iltapalaa ja etsiydytään yöpuulle. Osa nukkuu mökissä, osa saunakammarissa, osa pikkumökissä ja osa teltassa. Kaikille löytyy nukkumapaikka ja pian alueelle laskeutuu hiljaisuus.

Leiriohjelmaan kuuluvat Olympialaiset, jotka alkoivat olympiatulen sytyttämisellä, kilpailtiin pallon, keihään ja frisbeen heitossa ja estejuoksussa. Kaikkia kannustettiin ja autettiin taitojensa mukaisiin suorituksiin. Tarkkuutta ja malttia vaati kottikärryjen työntäminen takaperin. Humoristiset kuulutukset ja kannustukset antoivat lisäpontta suorituksiin. Lopuksi kaikki kilpailijat palkittiin ja suosionosoituksia jaettiin kaikille.

Tanner tömisi ja heinä pöllysi, kun pojat ottivat toisistaan mittaa painimalla.

Joskus tarvittiin apuun erotuomari, kun tunteet liikaa kuumenivat.

Ongellakin käytiin, saalis jäi muutamaan sinttiin, mutta viimeisenä päivänä Veikka vetäisi järvestä hauen. Siinä oli pienillä ihmettelemistä. Poika perkasi sen itse isompien avustuksella pienenpien seuratessa tarkkana vieressä.

Ruuat syötiin yhdessä ulkona pitkän pöydän ääressä, jonne kaikki hyvin mahtuivat.

Väsyneet, mutta onnelliset pojat lähtivät sunnuntai-iltana kotimatkalle mielessään ensi kesän retki mökille.

”Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisit saanut olla mukana…”

TEKSTI JA KUVAT KIRSTI KUPARI

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke