www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

ON TULLUT SYYS

On tullut syys ja haikeiden laulujen aika. Vielä hetken värikylläiset lehdet hehkuvat puiden oksilla kunnes ne pian tuulten tuivertaessa varisevat alas maahan. Pilvien lomassa liitelevät lintuparvet heläyttelevät viimetervehdyksiään lentäessään luotamme kauas pois. Viimeisetkin loma-asukkaamme ovat jo siirtyneet valoa ja elämää sykkiviin kaupunkeihinsa. Kyläteillämme ihmiset kääriytyvät tuulta ja tuiskua pitäviin kaapuihinsa ja kulkevat selät kyyryssä alakuloisin katsein. Yksinäisinä tänne jäädään syksyn pimeyteen ja ikävään.

Syksyinen luonto kuvastaa hiljaisella tavallaan ihmiselämänkin yhtä väistämätöntä vaihetta, maanpäällisen elämämme hiipumista, lakkaamista. Selkeinä merkkeinä elämän lyhyydestä on myös havainto siitä, kun tuttavat ympäriltämme alkavat harventua. Kuitenkin elämä jatkuu. Uudet keväät ja kesät koittavat aikanaan. On uusien sukupolvien aika.

Pimeä vuodenaika tuottaa osalle ihmisistä masennusta. Usein pohditaankin sitä, miten pimeän ajan voisi elää mukavammin, sitä edes huomaamatta. Helpottaisiko synkkyyttä kirkkaat valot? Tai nousisiko mieliala reippaasta ulkoliikunnasta? Toisiko virkistystä jonkun täysin uuden harrastuksen aloittaminen? Entä auttaisivatko vitamiinipillerit kaamosväsymykseen? Tokkopa. Olisiko sittenkin lähdettävä lintujen perään etelän maille?

Useimmat ihmiset pitävät syksyä ikävimpänä vuodenaikanamme. Kun kesän valoisuus ja lämpö vaihtuvat pimeyteen ja kylmyyteen ei se suinkaan voi tuntua miellyttävältä. Kesää kaivataan ja siitä kertovat haikeat syysrunot ja -laulutkin. Kukapa ei muistaisi lauluja: “Lehti puusta variseepi, päivä yötä pakenee…”, “Hyvästi jääkää, nyt hyvät ystävät…”, tai “Syksy jo saa, harmaa on maa…”. Kaikkien tuntema riipaiseva sävelmä on myös “Kuolleet lehdet”.

Syysajan haikeista lauluista huolimatta syksy ei suinkaan ole aina niin synkkää kuin laulut tai runous sen kuvaavat. Nykyiset lauluntekijät voisivatkin vaihteeksi sisällyttää lauluihinsa iloisempia sävyjä. Iloisista lauluista mielikin kohenisi, ja sitä paitsi: “…vain hetken kestää syys ja ikävyys…”

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 10/lokakuu 2010 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke