www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Omaan kotiin Reinan Kokkomäelle

Kauniissa harmaassa hirsitalossa, vanhojen ja vahvojen sokkelikivien rajaamalla portaalla ottavat Anneli Lång ja Hannu Orell vieraansa vastaan. Olemme tulleet Aunen kanssa tuomaan kyläkirjaa paluumuuttajille: kirjassa on lukemista Reinan omasta väestä kuin naapuritaloista. Kokkomäen talo on noussut vanhan Reinan naapuriin, tien toisella puolella olevalle juhannuskokon pitopaikalle.

Kivi ja puu sopivat hyvin yhteen. Terassin päädyssä on pieni vesiaihe elävöittämässä kesäkauden äänimaisemaa. Talon harmaa väri on tehty rautavihtrilli- käsittelyllä.

Pihaharrastusta on ollut pariskunnalla omassa pihassa aivan riittävästi. Täällä kivisessä Suomessa saisi olla yleisempi heidänkin pihassaan vahvasti näkyvä käsitys siitä, että kivet ovat voimavara kunhan niille jaksaa löytää oikeat paikat. Isäntä ei pidä ollenkaan nurmenajosta sekä muista siihen liittyvistä hoitotoimista, kivillä peitetyt rakennuksen vierukset saa nopeasti ja helposti puhtaaksi lehtipuhaltimella. Suurelta puuterassilta aukeaa syksyllä pikkuhiljaa parempi näkymä alla pilkottavaan Huujärveen, mutta menneenä kesänä puut antoivat varjoa kuumuudessa.

Talon teko alkoi muuttopäätöksen kypsyttyä 2007, kesti pari vuotta ja viime vuoden lokakuussa he muuttivat uuteen kotiinsa. Isäntä, joka on ammatiltaan muurari on saanut tehdä monenlaisia töitä rakennuksen runkohommista ulkokäsittelyyn ja sisustukseen saakka. Lopputulosta saa sanoa hyvin onnistuneeksi, perinteinen rakennus hyvällä rakennuspaikalla, sisustuskin toteutettu yhtenäisesti ja omaperäisin ratkaisuin. Lämmitys on hoidettu maalämpöpumpulla.

Juttelemme kaikenlaista lähipiirin asioista ja heidän elämästään. Anneli lähti kotoaan ylioppilaana 1970, päätyi Jyväskylän Yliopistolle 1977 ja on edelleen työssä siellä kasvatustieteen lisensiaattina, toimenkuvaan kuuluu erityispedakogiikkaa uusien erityisopettajien koulutuksessa. Työuraa on vielä jokunen vuosi edessä ennen eläkeikää. Hannulla muurarinhommat loppuivat, kun laastimateriaalit aiheuttivat allergian. Hannu on työskennellyt joskus kokkinakin, mutta nyt siis kolme viime vuotta tämän valmistuneen rakennuksen työmaalla yhdessä Annelin kanssa. Anneli nauraa lakanneensa yhtä pitkän matkan paneelia kuin on heidän mökilleen Ruppasaareen Reinasta, kuusi kilometriä!

Annelin osalta elämänmatka on kiertänyt ympyrän: vanhan Korpilahden pitäjästä Jyväskylään ja Muuramen kautta takaisin samaan kaupunkiin, ensin keskikaupungille ja sitten maalle. Lähellä olevassa Rajajärvessä on nykyisen Jyväskylän eteläisin kohta mantereella. Vaikka pitäjä on muuttanut nimeään, on täällä edelleen maaseudun rauha ja tutut kotitanhuat. Molemmat ovat hyvin kotona viihtyviä ”paikkalintuja” ja missäpä ihmisen sen parempi olisikaan. Teologi ja pappi Jaakko Heinimäki määritti kerran ratkaisua vaikeaan kysymykseen elämän tarkoituksesta ja hänen mielestään se on juuri olla kotona, omana itsenään ilman mitään turhaa suorittamista ja pelehtimistä.

Vielä kerran, jälkijättöiset tervetuliaistoivotukset kotikylälle ja hyviä vuosia!

TIMO SUOMINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke