www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Marjut Haapakangas on meidän uusi pappimme

Korpilahden alueseurakunnan uusi kappalainen on Marjut Haapakangas.

Hankasalmelta syntyisin oleva Haapakangas tulee jatkamaan eläkkeelle siirtyneen, pitkäaikaisen pappimme Timo Iskalan työtä. Aiemmin Säynätsalon alueseurakunnassa pappina toiminut Haapakangas aloittaa kappalaisen virassa Korpilahdella 1.12.2010.

Tällä hetkellä Jyväskylän Keljonkankaalla asuvan Marjut Haapakankaan perheeseen kuuluu mies, kolme lasta (20 v. 17 v., 11 v.) sekä kaksi kissaa. – Haaveilemme tosin hieman isommasta perheestä lampaineen ja kanoineen, paljastaa Haapakangas.

Uuden kappalaisemme seurakuntayhteydet ovat olleet hänelle luontevia jo aivan pienestä lapsesta saakka. Hän kertoo mummonsa, Tyyne Luukkosen, olleen Hankasalmen seurakunnan suntiona pitkään ja näin seurakunta kirkkoineen ja leirikeskuksineen tuli tutuksi tätä kautta.

– Pyhäkoulu oli minulle tärkeä ja rakas paikka. Sen lisäksi olin tietysti myös ”nappulakerholainen” ja myöhemmin olin mukana tyttökerho- sekä partiotoiminnassa sekä osallistujana että vetäjänä. Kaikkein arvokkain tehtävä mielestäni oli, kun pääsin myös pyhäkoulun opettajaksi. Rippikoulun myötä kuvioihin astui nuorten toiminta seurakunnassa sekä isosvastuut. Opiskeluaikana Oulussa osallistuin jonkin verran seurakunnan opiskelijatoimintaan, mutta tutusta kotiseurakunnasta siirtyminen kaupungin toimintaan ei tuntunut luontevalta. Niinpä vasta muutettuamme takaisin minun kotiseuduille tänne Keski-Suomeen seurakuntayhteys jälleen tiivistyi.

Marjut Haapakankaan elämäntehtävään ohjautuminen on aina syntynyt halusta voida auttaa ihmisiä. Lukiovuosien jälkeen Haapakangas opiskeli Oulun yliopistossa puheterapeutiksi, mutta lopullisen sykäyksen ja kutsun pappisopintojen aloittamiseen hän sai vuonna 2000, jolloin hän oli jo juurtunut nykyisen Keltinmäen alueseurakunnan toimintaan. Teologiksi Haapakangas valmistui Joensuun yliopistosta ja pappisvihkimys toimitettiin 6.6.2004 Taulumäen kirkossa.

– Jumalan kutsu papin työhön oli niin selkeä ja vahva, että minun on turvallista tällä paikallani olla. Kaikki elämäni vaiheet ovat valmistaneet minua tähän työhön. Onneksi Jumalalla on ollut aikaa ja kärsivällisyyttä minun kanssani!

Aluekappalaisen virkaan pääsemiseksi vaaditaan muutakin kuin suoritettu teologinen tutkinto ja pappisvihkimys. Viime aikoina kirkossa on haluttu panostaa johtamiskoulutukseen. Kirkkoherran tai aluekappalaisen virkaa ovat kelpoisia hakemaan ne, jotka ovat käyneet seurakuntatyön johtamisen koulutuksen, ns. ”kirkkoherrakoulutuksen”. Tämän noin vuoden kestävän koulutuksen lisäksi Haapakangas on suorittanut kahden vuoden alueseurakuntatyön johtamisen opinnot.

– Tärkeää minulle papin työssä on ollut myös ns. ”studeeraminen”, jolla piispat kehottaessaan tähän tarkoittavat jonkin teologian alan syvempää tuntemusta. Niinpä minä olen paneutunut Lutherin rakkauden teologiaan; kuinka ihminen voi rakastaa Jumalaa. Joskus aikanaan tästä valmistunee sitten väitöskirja.

Jo kuluvan marraskuun aikana Marjut Haapakangas alkaa pikkuhiljaa tutustua uuteen työalueeseensa ja hänen toivomuksenaan on, että saisi tutustua kyläläisiin eri puolilla Korpilahtea ja kuulla heidän ajatuksiaan seurakunnan toiminnasta ja työstä.

– On hyvä muistaa, että seurakunta ei ole sama asia kuin seurakunnan työntekijät, vaan seurakunta koostuu sen kaikista kastetuista jäsenistä. Me yhdessä olemme seurakunta.

AUNE TURUNEN

Piispa Simo Peura toimittaa Marjut Haapakankaan virkaansiunaamisen Korpilahden kirkossa 3. adventtisunnuntaina 12.12.2010.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/marraskuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke