www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Lähteenmäen tilan uusi isäntä 60 vuotta

Vuonna 2005 Putkilahden Herapohjantien alussa sijaitsevalla Lähteenmäen tilalla puhalsivat muutosten tuulet. Tuolloin allekirjoitettiin kauppakirjat tilasta ja se siirtyi Kyöstille. Entinen isäntäväki muutti vasta parin vuoden päästä asunto-osakkeeseensa Korpilahden kirkonkylälle lähemmäs palveluita asumaan.

Kyösti Koskinen

Kyösti syntyi 10.11.1950 kolmantena lapsena Koskisten kuuden lapsen perheeseen Lähteenmäkeen ja kävi Putkilahdessa kansakoulun. Sen jälkeen taskurahojen toivossa Kyösti lähti Könnön Yrjön avuksi tukinajoon 16-vuotiaana, mutta lopetti hommat viikon sekä yhden läheltä piti-tilanteen jälkeen. Seuraavaksi Kyösti lähti Reino-isän kanssa ropsin ajoon Oittilanvuoreen, mutta kuukauden uurastuksen jälkeen palkkapäivänä olivat tilinauhassa sellaiset lukemat, että hänen mielestä oli parempi lähteä opiskelemaan kunnon ammattia.

Syksyllä vuonna 1967 Kyösti pääsi Saarijärven Tarvaalan maatalouskouluun, josta sai kahdessa vuodessa maatalousteknikon paperit itselleen kaupalliselta linjalta. Sen jälkeen oli vuorossa 11 kuukautta varusmiespalvelusta Haminassa, mistä Kyösti palasi kotiin kersanttina.

Lähteenmäen tilalla ei ikävä kyllä kuitenkaan löytynyt töitä sekä isälle että pojalle, joten Kyösti pohti muita vaihtoehtoja. Moni naapurin poika lähti siihen aikaan Ruotsiin töihin, mutta Kyöstiä ei kaukainen maa kiehtonut ja näin ensimmäinen työpaikka lohkesi Helsingistä Tuottajain lihaskeskuskunnalta eli TLK:lta.

Kaupungissa asuminen ei kuitenkaan maalaispoikaa viehättänyt ja sieltä Kyösti muutti takaisin kotiseudulleen päästyään töihin Hankkijalle. Myöhemmin työn ohessa hän suoritti keskikoulun opinnot. Hankkijan palveluksessa Jämsässä ja Jyväskylässä sitten vierähtikin seuraavat 38 vuotta. Nimi firmalla ehti välissä vaihtua useita kertoja, mutta työpaikka pysyi.

Oma vaimo löytyi kotiseudulta, vieläpä Putkilahden kylältä ja häitä vietettiin vuonna 1982. Kyösti rakensi perheelleen Korpilahden kirkonkylälle Kotamäkeen omakotitalon, joka valmistui vuonna 1982. Siitä parin vuoden kuluttua Kyöstin ja Riitta-Liisan perheeseen syntyi esikoisena Tuomas, pari vuotta myöhemmin Saara ja vuonna 1991 kuopuksena Juho. Lastenkasvatuksen lomassa Kyösti piti yllä rakasta rakennusharrastustaan tekemällä perheelleen myös kesämökin Päijänteen rannalle Putkilahteen, jossa lähes kaikki vapaa-aikakin on sittemmin tullut vietettyä.

Rakentaminen sai siis jatkoa vuonna 2007, kun Kotamäen talo myytiin pois ja tilalle astui haasteellinen arki ison remontin parissa. Töissä piti edelleen käydä loppuvuoteen 2008 saakka ja samalla remontoida täyspäiväisesti. Talo onkin kokenut parissa kolmessa vuodessa lähes täydellisen muodonmuutoksen sekä sisältä että ulkoa. Vaikka haasteita toki vanhan remontoimisessa on riittänyt, niin lopputulos tyydyttää meitä kaikkia. Ja varmasti talo on muuttunut edukseen.

Remontoinnissa monin tavoin apuna ovat toimineet myös omat lapset, jotka ovat ehkä juuri perheen yhteisen projektin myötä suuntaamassa enemmän ja vähemmän rakentamisen pariin. Juho valmistui keväällä talonrakentajaksi, Saara opiskelee arkkitehtuuria yliopistossa ja Tuomas työskentelee keittiökalusteita valmistavassa yrityksessä kunnossapitoinsinöörinä. Liekö tosin sukuvika myös tuo rakentaminen, onhan Kyöstin isoisä eli Kalle Koskinen ollut aikoinaan rakennusurakoitsija ja rakentanut muun muassa Putkilahden koulun.

Taloremontti Lähteenmäessä alkaa olla jo loppusuoralla, projekti on oikeastaan enää vain yhtä huonetta vaille valmis. Ensi kesän suunnitelmissa on vielä pihan kunnostus. Tilan perinteitä on jatkettu perunan viljelyn muodossa ja sahdintekoperinnettäkin on viritelty jo henkiin. Harrastamaan Kyösti ehtii myös tilan pidon ja rakentamisen lomassa. Hirvenmetsästys ja kalastus ovat lähellä sydäntä, kuten myös ”puuaskartelu”. Jälkimmäiselle ei tosin ole muutamaan vuoteen liiennyt aikaa, kun on ollut ”se iso puutyö” tekemisen alla. Laakereilleen ei Kyösti aio tulevaisuudessakaan jäädä lepäämään, sillä remontin valmistuttua on vuorossa metsän raivausta, missä samalla tulee hoidettua myös omaa kuntoa.

SAARA KOSKINEN

RUNO KYÖSTIN MERKKIPÄIVÄN JOHDOSTA

Tältä mäeltä lähdit aikanasi maailmalle,
mutta ympyrä sulkeutui kun palasit isiesi maille.
Ehkä kirkolla asuessasi tunteesi salasit,
mutta nyt olet onnellinen kun isännäksi palasit.

Vaan eipä voi moittia muualla vietettyjä vuosiasikaan,
sillä niin paljon olet tehnyt ja saanut näkyvää aikaan.
Rakensit Kotamäen, kesämökin
ja nyt olet korjannut tämän talon,
siinä kaikessa näemme Koskisen suvun rakentamisen palon.

Vaan jokohan sinulle riittää jo vasarat ja naulat
onko tulevina vuosina vuorossa apilat ja kaurat?
Sillä nyt on sinun vuorosi kylvää ja niittää,
myös Lähteenmäen metsissä raivuuta riittää.
Vaan jos entisillä isännillä oli talon hoidossa ruuasta huoli,
sen nykyisin korvaa kait EU:n vaatima paperipuoli.

Mutta nyt on oma unelmasi toteutunut,
ja vaimokin lienee jo oloihin sopeutunut.
Ei muuta kuin onnea ja pitkää ikää,
ja toimeliaita vuosia paljon lisää!

JUKKA KOSKINEN & MIIA LUOMA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke