www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Pestuumarkkinat ja kissaviikko

Kaapin kätköistä löytyi vuonna 1964 oppikoulussa äidinkielen tunnille tekemäni esitelmä. Sen pohjaksi muistan tuolloin kuunnelleeni mummoni Lydia Reinan kuvauksen pestuumarkkinoista ja kissaviikosta Suomen itsenäistymisen aikoihin.

"40-50 vuotta sitten olivat pestuumarkkinat ja kissaviikko talojen palvelusväen odotetuimmat ajat. Pestuumarkkinat olivat syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina suuremmissa kirkonkylissä. Näille pestuumarkkinoille kokoontui lähiseutujen maanviljelijät pestaamaan palvelusväkeä, ja toisaalta miehiä ja naisia, jotka hakivat itselleen uutta työpaikkaa taloissa piikoina ja renkeinä. Työ, josta pestuumarkkinoilla sovittiin, alkoi aina seuraavan marraskuun alkupuolella ja kesti vuoden eteenpäin. Kesken vuotta ei tällaisesta työstä saanut sitten lähteä pois. Palkasta sovittiin myös. Rahan lisäksi palkkaan kuului ns. parseelit rengille: kotikutoinen villakankainen puku, 2 paria maalaissuutarin tekemiä saappaita, 2 paria villasukkia, 2 paitaa ja 2 paria roimosia eli alushousuja. Piialle annettiin: puku, 2 kengät, 1 kg villoja ja kappa pellavan siemeniä kylvettäväksi talon peltoon.

Tällaisilla pestuumarkkinoilla löytyi työpaikka kauempaakin kuin omasta kylästä. Kerrotaan erään viisastelijan sanoneen, että hankkihan se Heikkilän isäntäkin Joutsasta kaksi silpuskopan jalkaa (tällä tarkoitettiin piikaa).

Entisessä työpaikassa kuluivat sitten syksykuukaudet kunnes koitti marraskuun ensimmäinen viikko, vapaa- eli kissaviikko. Kissaviikon ensimmäisenä päivänä isäntä kutsui jokaisen palvelijan erikseen huoneeseensa tekemään tiliä kuluneesta vuodesta. Jotkut olivat vielä saamassa palkkaansa, mutta joillekin sattui ns. pujopäälitviikki. Tämä tarkoitti sitä, että palvelija oli ottanut rahansa jo vuoden kuluessa.

Kissaviikon aikana palvelijoille kuului talon ruoka. Toiset palvelijat, joilla oli vielä oma koti, menivät sinne. Heille annettiin evääksi mukaan 8 leipää, lihaa ja voita. Jotkut rengit kuljeskelivat ostelemassa mökkilöissä myytävää sahtia ja pitivät iloista elämää.

Kissaviikon aikana ne piiat, joilla oli pellavaa kasvamassa, järjestivät pellavatalkoot. Niihin kutsuttiin toisia kyläkunnan kissaviikkolaisia. Talkoonpitäjä osti kaupasta kahvia, sokeria sekä rinkeliä. Lämmitetyssä saunassa piiat vitoivat ja rengit loukuttivat. Työn lomassa nautittiin kahvia. Nämä talkoot olivat hauskoja ja rattoisia tilaisuuksia saunan kuumuudesta ja pellavan pölystä huolimatta. Kissaviikon päättäjäisiksi pidettiin vielä karkelot. Näin viettivät kissat vapaaviikkoaan. Mutta pian olivat päivät menneet ja edessä oli uusi työntäyteinen vuosi entisessä tai uudessa paikassa."

ANNELI LÅNG

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2010]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke