www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Putkilahden kylän nettisivujen kävijäseurannasta

Putkilahden Kylälehti perustettiin vuonna 1993 ja on siitä lähtien ilmestynyt kuukausittain, yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Kylän nettisivut www.putkilahti.net avattiin lokakuussa 1995. Kylälehti ja nettisivut täydentävät toisiaan.

Kylälehden tilaaminen ja lukeminen on tietoinen valinta, mutta nettisivuille voi osua myös aivan sattumalta kuka tahansa internet-käyttäjä Alaskasta Naurusaarille tai Siperiasta Chileen.

Putkilahden nettisivuilla on kävijäseuranta, joka kokoaa tilastotietoja sivujen käytöstä. Tämä juttu perustuu näihin tietoihin. Edellinen kävijäseurantajuttu julkaistiin viisi vuotta sitten, Kylälehden tammikuun 2006 numerossa.

Kävijäseuranta laskee ”kävijät” osapuilleen tällä tavalla: Kävijöiden lukumäärä on niiden tietokoneiden lukumäärä, joilta ollaan yhteydessä Putkilahden nettisivuille. Jos esimerkiksi perheessä on yksi tietokone, jolta Putkilahden sivuja lukee vaikka kolme perheenjäsentä, niin ohjelma laskee kävijöiden määräksi yhden, ei kolmea. Jos sama henkilö lukee Putkilahden sivuja vaikkapa kotikoneelta ja työpaikan tietokoneelta, on kävijöiden määrä kaksi, ei yksi. Suurempaa virhettä tekemättä voidaan ajatella, että ”kävijä” on sama kuin yksittäinen henkilö.

Kävijäseuranta tilastoi kävijät päivittäin, mutta tähän juttuun tiedot on poimittu seurannan kuukausitasolta. Yhden kuukauden aikana kävijöitä on nykyisin lähes kaksi tuhatta, kun 2000-luvun puolivälissä kävijämäärä pysytteli hiukan yli tuhannen kävijän tasolla.

Vuosittainen keskimääräinen kuukausikävijämäärä

Vertailun vuoksi Putkilahden Kylälehden kuukausipainos on 340 kpl ja lehdellä on tilaajia 260 kpl.

Näyttää siltä, että sama kävijä vierailee sivuilla harvakseltaan, keskimäärin pari kolme kertaa kuukaudessa, kävijöiden välillä on suuria eroja. Viikonpäivistä suosituimmat ovat vuodesta toiseen maanantai ja tiistai, kun taas lauantai ja sunnuntai ovat hiljaisimmat. Viisi vuotta sitten sivuilla käytiin päivisin eniten kello 10-12 sekä 17-19. Nyt näyttää siltä, että kävijämäärä on melko tasaista koko päivän klo 9:stä klo 23:een.

NETTISIVUILLE VOIDAAN TULLA MO-NELLA TAVALLA
Käyttäjä, joka kirjoittaa nettisivujen osoitteen suoraan tai on tallentanut osoitteen tietokoneelleen, tulee kylän sivuille tietoisesti. Tässä on tapahtunut selvä lisäys. Nyt noin 75 prosenttia kävijöistä toimii näin, viisi vuotta sitten noin 30%. Arvelen kehityksen osasyyksi sen, että nettisivujen osoitetta mainostetaan jatkuvasti Kylälehden etusivulla, josta käyttäjä sen muistaa tai on tallettanut tietokoneensa suosikkilistalle. Noin 7 prosenttia tulee sivuille jonkin muun nettisivun sisältämän Putkilahti-linkin kautta.

Näitä Putkilahden sivuille johdattaneita nettisivuja ovat mm. www.jyvaskyla.fi/asuminen/kaupunginosat, www.jyvaskyla.fi/korpilahti, http://vespuoli.tripod.com/id3.html. Wikipediakin tuntee Putkilahden: http://fi.wikipedia.org/wiki/Putkilahti. Myös Putkilahden Facebook-sivulta tullaan kylän sivuille. Putkilahden Facebook-sivulle pääsee helpoimmin kirjoittamalla hakukoneelle hakusanat Putkilahti Facebook.

Noin 18% (viisi vuotta sitten 30%) päätyy Putkilahden sivuille antamalla hakukoneelle Putkilahtea koskevan hakusanan tai hakulauseen. Käytetyt hakulauseet näyttävät vaihtuvan vuodenaikojen mukaan. Joulukuussa 2010 käytetyimmät hakulauseet olivat ”Putkilahti”, ”Putkilahti lehti”, ”myyrän jäljet”, ”pulmuset”, ”joulukuusen historia”, ”Putkilahden kylälehti”, ”metsuri”, ”Marjut Haapakangas”,”putkilahti.net”. Esimerkiksi kesäkuussa 2010 käytetyimmät hakusanat olivat ”Putkilahti”, ”Putkilahti jazz”, ”jazz”, ”päivät seutuvilla Päijänteen”, ”putkilahti.net”, ”Putkilahden kylätalo”, ”linnunpoikasen ruokinta”, ”Kati Knuutila”. Hakulauseiden kirjo on suuri, tässä mainitut hakulauseet tuottavat vain noin 20 prosenttia kaikista hakulauseiden Putkilahti-osumista.

KIINNOSTAVIMMAT JUTUT
Joulukuun 2010 aikana nettisivujen klikatuimmat jutut ja asiat olivat: Putkilahden palvelut, Putkilahden tapahtumat, Perustietoja Putkilahdesta, Kylälehden uutisarkisto, Putkilahden kyläseura, Risto Mattila, oman kylän osaava mies/kylälehti huhtikuu 2006, Joulukuusen historiaa/kylälehti joulukuu 2009, Jarmo Ahonen, metsien ammattimies/kylälehti maaliskuu 2003, Wanhat kuvat/ kylälehti marraskuu 2010, Kuulumisia kyläseurasta ja muitakin mietteitä/kylälehti marraskuu 2010.

Näyttää siltä, että Putkilahtea koskevat perustiedot: palvelut, tapahtumat, kylän perustiedot, kyläseura ja kylälehden uutis-arkisto ovat vuodesta toiseen nettisivujen luetuinta aineistoa. Tuo johtuu varmaan siitä, että aina kun luetaan uusimmat uutiset, vilkaistaan samalla myös kylän perustietoja.


KÄVIJÖIHIN LIITTYVIÄ TEKNISIÄ TIETOJA

Kävijöiden tietokoneiden yleisin käyttöjärjestelmä on Windows(79%). Muita ovat Mac(2,3%) ja Linux(1,2%). Viisi vuotta sitten vastaavat prosenttiluvut olivat 98%, 1,1% ja 0,5%. Tuoreen tilaston käyttöjärjestelmistä näyttää puuttuvan n. 17%, kävijätilasto-ohjelma on niputtanut ne luokkaan ”tuntematon”. Käyttöjärjestelmissä alkavat nostaa päätään mobiilikäyttöjärjestelmät, kuten Symbian.

Yleisin selain on Microsoftin Internet Explorer (54%) ja toiseksi yleisin on Mozilla-selain (34%), (yleensä Mozilla Firefox). Seuraavina Safari (7%) ja Opera (0,9%). Viisi vuotta sitten vastaavat prosenttiluvut olivat 79%, 18%, 0,7%, 0,8%.

RISTO PERTTULA

Lähde: Putkilahden nettisivujen kävijäseuranta

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2011]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke