www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

FB,Face,Naamakirja,Facebook

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Facebook onkin tällä hetkellä kävijämäärien perusteella suosituin yhteisöpalvelu. Mistä oikein on kysymys?

Facebook on internetissä toimiva palvelu, johon voi liittyä kuka tahansa. Sivustolla voi luoda itsestään kuvallisen käyttäjäprofiilin sekä pitää yhteyttä ystävien kanssa. Sivusto tarjoaa useita tapoja kertoa kuulumisistaan ja kokemuksistaan. Jokaisella on oma seinä, johon kaverit voivat kirjoittaa viestejä ja jossa voi kertoa omia tapahtumia status- eli tilapäivityksissä. Facebookin etusivu näyttää uutisvirran, joka toimii yhteenvetona uusimmista tapahtumista. Käytössä on myös yksinkertainen keskustelupalsta, jossa voi kirjoittaa yksityisiä viestejä reaaliaikaisesti. Lisäksi viestejä voi lähettää yksityisesti sähköpostin tapaan.

Fanny katselee Putkilahden seinää

Facebook mahdollistaa myös valokuvien ja lyhyiden videoiden jakamisen haluamilleen henkilöille. Päivityksiä ja kuvia on mahdollista myös kommentoida. Palvelu tarjoaa myös mahdollisuuden perustaa erilaisia ryhmiä, jotka liittyvät harrastuksiin tai mihin tahansa muuhun yhdistävään tekijään. Useilla yhteisöillä ja paikkakunnilla on FB:ssä omat ryhmänsä. Itse olen perustanut ryhmän Putkilahti, joka on julkinen ja johon kuka tahansa voi liittyä. Ryhmä löytyy Facebookista hakusanalla Putkilahti. Ryhmässä on tällä hetkellä 86 jäsentä. Ryhmissä voi keskustella ja jakaa tietoa esimerkiksi tulevista tapahtumista.

Lisäksi Facebook sisältää monia muita toimintoja ja sovelluksia, joita on vaikea kuvailla, enkä ole niihin itsekään läheskään kaikkiin tutustunut. Facebookia on voinut käyttää myös suomenkielisenä keväästä 2008 saakka.

Facebookin julkaisi Mark Zuckerberg vuonna 2004. Alun perin se oli suunniteltu ainoastaan Harvardin yliopiston sisäiseen käyttöön. Sana uudesta palvelusta levisi kuitenkin nopeasti ja sitä laajennettiin kolmeen muuhun yliopistoon. Vuonna 2005 Facebook jatkoi laajentumistaan useisiin eri kouluihin Yhdysvalloissa ja lopulta myös muualle maailmaan. Vuonna 2006 FB tuli kaikille avoimeksi ja Suomeen se tuli vuonna 2007. Googlen omistaman Doubleclick-yhtiön kesäkuussa 2010 tekemän selvityksen mukaan kuukauden aikana Facebookin sivustolla oli vieraillut 540 miljoonaa yksittäistä kävijää.

Itse olen alkanut käyttämään Facebookia vuoden 2009 alussa pitkän epäröinnin jälkeen, sillä olen melko epäluuloinen sellaisia netissä olevia palveluja kohtaan, joihin luovutetaan omia tietoja. Siinä suhteessa myös Facebook on ongelmallinen ja sen tietoturva ja yksityisyydensuoja on herättänyt keskustelua. Pitääkin harkita tarkasti mitä tietoja itsestään jakaa ja kuinka määrittelee omat yksityisyysasetuksensa. Lisäksi pitää muistaa, että Facebookissakaan ei ole oikeutta julkaista mitä tahansa. Työssäni erityisopettajana olen törmännyt myös kiusaamiseen Facebookin kautta ja nähnyt alaikäisten julkisilla sivuilla olevia asiattomia julkaisuja ja kuvia, joista voi olla esimerkiksi työnhakuvaiheessa haittaa. Facebookin ikäraja on 13 vuotta, mutta kirjautuessaan syntymävuodeksi voi merkitä minkä tahansa. Vastuu tässäkin asiassa on siis vanhemmilla.

Kuitenkin Facebook on verraton väline yhteydenpitoon kaukanakin asuvien ystävien ja sukulaisten kanssa. Sen kautta voi myös löytää vanhoja opiskelu- ja työtovereita.

TEKSTI JA KUVA RIITTA HARJULA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2011]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke