www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Liikunnasta ja talviliikunnan ilosta

Timo Kettunen tekemässä luistinrataa

Kun katselee lasten ulkoilua, on siinä sellaisia ilon ja riemun hetkiä, joita sisäleikeissä ei tule. Onnistunut alastulo pienestä hyppyristä aiheuttaa sellaisen riemunkiljahduksen, että katsojillakin on hauskaa.

Vera ja Ida Kettunen testaamassa uutta luistelurataa

Tänä talvena Kilvensalmi jäätyi aivan tyynellä säällä ja sinne saatiin lumilingolla aurattua pienemmille loistava luistinrata ja melkein urheilukentän kokoinen ympyrä. Lastenlapsista kaksi oli uudenvuoden tienoilla mökillämme ja luistelu kuului päivittäisiin ulkoilumuotoihin, myös illalla kahden nuotion valaistessa luistinrataa. Viime talvena tätä mahdollisuutta ei ollut jään ollessa liian rosoista ja veden noustua jo hiihtoloman aikana jään päälle. Tämän talven osalta odotamme mielenkiinnolla, onko vielä kolmen viikon päästä Kilvensalmen luistinrata tammikuun alun kunnossa vai onko jäällä jo vettä.

Ida ja Vera Kettunen iltaluistelulla

Perheemme talvisiin ulkoliikuntaharrastuksiin luistelun lisäksi kuuluu sekä murtomaahiihto että pujottelu. Joulun ja uudenvuoden tienoilla oli mukava hiihtää jäällä moottorikelkkojen pohjia myöten, kun lumipeite oli aivan tasainen. Riihivuoren rinteet olivat myös erinomaisessa kunnossa, vaikka lunta ei ollut silloin vielä tullut kovinkaan paljon, mutta nythän tilanne on jo ihan toinen.

Ajateltaessa ukki-ikäisen liikuntamuotoja ovat metsästys, marjastus ja kalastus tärkeitä liikuntalajeja. Kun on kävellyt umpihangessa jänis- tai hirvijahdissa päivän, sauna ja lepo maistuvat. Useissa kunnissa järjestetään myös yhteisin varoin tuettuja jumpparyhmiä. Olen kokenut tällaisen viikoittain kokoontuvan papparyhmän paitsi seurana ja jutusteluporukkana myös sisäliikunnan ja venyttelyn vuoksi erittäin hyödylliseksi. Olemme saaneet ryhmämme vetäjäksi myös pätevän fysioterapeutin, joka osaa erinomaisesti tehdä ikäisillemme monipuolisia liikesarjoja kuten tasapaino, lihaskunto ja venyttely. Tämä on erittäin tärkeää senkin vuoksi, että ryhmämme ikähaarukka on 65-78 vuotta eikä meille sovi enää nuorten aerobic-tempoinen nopeiden liikesarjojen tahti.

Ammattisotilailla liikunta on pakollista siten, että mm Cooperin testi pitää juosta iän mukaisesti määritettyyn aikarajaan, joka on yksi ylennyskelpoisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Näin eläkeläisellä ei tällaista piiskaa ole ja sen vuoksi täytyy patistaa itseään järjestelmälliseen ulkoiluun. Tavallinen arkiliikunta, kuten portaiden nousu, kaupassa käynti kävellen, lumityöt mökillä ja kaupungissa taloyhtiön pihalla ovat yhtä lailla ”bonuspisteisiin” oikeuttavia liikunnan muotoja.

ILOISIA ULKOLIIKUNTAHETKIÄ
PUTKILAHTELAISILLE TOIVOTTAEN
OSSI KETTUNEN PERHEINEEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2011]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke