www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Liikunnasta voimavaroja elämään

On sanottu että liikunta vaikuttaa myönteisesti ihmisen hyvinvointiin koko elämän. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpää on pitää huolta toimintakyvystä. Liikunnallisen elämäntavan juuret rakennetaan jo lapsena, mutta koskaan ei ole myöhäistä aloittaa uutta harrastusta.

Liikunta tarjoaa monelle ihmiselle tavan purkautua henkisesti ja latautua uuteen vireeseen. Joillekin taas liikunta antaa sosiaalisia elämyksiä ja se koetaan läheisyyttä ja yhtenäisyyttä lisäävänä tekijänä.

Tieteellisesti on osoitettu, että säännöllisesti liikkuvalla ihmisellä on pienempi vaara sairastua yli kahteenkymmeneen sairauteen tai sairauden esiasteeseen kuin passiivisella ihmisellä. Liikunta ei itsessään paranna sairautta, mutta se voi parantaa yleistä fyysistä kuntoa ja vahvistaa henkistä vireystilaa, joilla on myönteisiä vaikutuksia hoitoon ja kuntoutumiseen.

Oma tavoitteeni on säännöllisesti liikuntaa harrastamalla ylläpitää nykyistä kuntoani. Tähän tarvitaan jotakin kuntoliikuntaa 3-4 kertaa viikossa hyötyliikunnan lisäksi.

Murtomaahiihto on tehokas ja monipuolinen talviliikuntalaji, johon meillä Putkilahtelaisilla on oiva mahdollisuus tänäkin talvena. Ladun tekemisestä on pitänyt huolen Veikko Riikonen, joka on kehittynyt todelliseksi taituriksi latukelkan vetämisessä.

Kaikki Jyväskylän tarjoamat liikuntapalvelut eivät yllä Putkilahteen saakka eikä valaistuihin latureitteihin ole mahdollisuutta. Varsinkin hiihtokauden alussa työpäivän jälkeinen kuntosuoritus tapahtuukin otsalampun valossa.

Kuva: Päivi Elfvengren

Suurin osa suksitehtaiden valmistamista hiihtovälineistä on tarkoitettu koville eli pakatuille alustoille. Heppoisuutensa vuoksi esimerkiksi sauvat uppoavat alkutalvesta helposti pohjia myöden lumeen ja se tekee hiihtosuorituksesta haasteellisemman. Kevättä kohden mentäessä valon lisääntymisen myötä myös ladun pohja tiivistyy ja hiihdosta tulee mielekkäämpää.

Hiihtoharrastus on kohdallani muodostunut osittain välineurheiluksi. Yksi osa hiihtoharrastusta on suksien toimivuus. Itse olen välinehankintojen yhteydessä tinkinyt kaupan päälliseksi voiteluun ja huoltoon liittyvän opastuksen. Voiteluun on panostettava koska lipsuvat sukset tekevät hiihdosta kärsimysnäytelmän, johon minun on vaikea alistua.

Jo muutaman vuoden olen harrastanut lavatansseja. Talvisin pyrin tätä taitoa kehittämään käymällä puolisoni kanssa kerran viikossa tanssikurssilla. Tanssi tarjoaa liikkumisen ohessa myös mahdollisuuden parisuhteen koordinaattipisteiden tarkistamiseen ja on ajoittain laatuaikaa parisuhteelle.

Lasse ja Päivi tanssiharjoituksissa.

Kuva: Reijo Seijesvirta

Uusien asioiden oppiminen ei ole helppoa ja kärsivällisyys, mikä ei ole vahvuuteni joutuu monesti koetukselle. Onneksi satojen ja taas satojen toistojen jälkeen tulee onnistumisia, mitkä motivoivat jatkamaan monipuolista liikuntalajia.

Juoksuharrastus on kuulunut elämääni säännöllisen epäsäännöllisesti jo vuosikymmeniä. Talvisin juokseminen korvaa hiihtämisen jos vaikka latu on tuiskun takia tukossa.

Kaikki vapaaehtoinen kuntoilu vaatii suurta henkilökohtaista ponnistelua. Toistuvasti törmään liikkeelle lähtemisen vaikeuteen. Syitä miksi juuri tänään ei ole kuntoilupäivä löytyy helposti useita. Omalla kohdallani saan lisäapua liikkeelle lähtemiseen ja liikuntaharrastuksen jatkamiseen kotijoukoiltani. Saman katon alla asuva puoliso pyrkii itsekin pitämään kuntoansa yllä harrastamalla monipuolisesti liikuntaa. Myös Riitta-Liisa Koskinen on omalla aktiivisuudellaan lenkkeilijänä toiminut promoottorinani.

Liikunnan myönteisistä vaikutuksista tiedetään jo paljon. Jokainen ihminen on kuitenkin yksilö ja kokee asiat eri tavalla.

Itse olen huomannut saavani liikunnasta elämää ylläpitävää energiaa ennen kaikkea silloin kun olen masentunut.

Lopuksi haluan lainata Paavalin sanoja ensimmäisestä kirjeestä Korinttolaisille 6:19. ”Ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli”. Näin ollen mikään uhraus kotiopettajani pysymiseksi ruumissani ei ole liian suuri.

LASSE ELFVENGREN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2011]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke