www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

”Täällä on kaikki mi kallista on” Hilkka Oksala 1937-2011

Hilkka Annikki Oksala (os. Haajanen) syntyi Liperissä Pohjois-Karjalassa 18. lokakuuta 1937. Hilkka asui lapsuutensa Outokummussa, josta perhe muutti Hilkan nuoruusvuosina Maaningan Kurolanlahteen. Hilkka valmistui sairaanhoitajan ammattiin ja muutti työn mukana Helsinkiin. Hän avioitui 60-luvulla Teivaan kanssa ja tutustui appivanhempiensa kesäasuntoon Putkilahdessa, kun kasvava perhe kaipasi vakaata ja turvallista kesäpaikkaa. Kesiä alettiin viettää Ihalahdessa 70-luvun alusta alkaen, ja vuosikymmenen lopulla "Putkilahden kesäkoti" päätyi perintönä Teivaalle. Putkilahden kesiä Hilkalle karttui kaikkiaan 41 (ensimmäinen jo 1969). Hilkka oli tuttu näky Putkilahden kyläkaupalla, jossa kesäputkilahtelaisella perheellä oli tapana käydä Ylisjärven poikki vihreällä Päijän-veneellään, marja- ja sienimetsässä Kamppi- ja Housuvuoren rinteillä sekä mukana monissa Putkilahden kylätapahtumissa Teivas-puolisonsa sekä lasten ja lastenlasten kanssa.

"Tänne ah tänne on kaipaus kerta,
täällä on kaikki mi kallista on."

Hilkka Putkilahden metsässä 80-luvulla.

Maaseudun sydämessä syntyneelle ja kasvaneelle Hilkalle Putkilahti ja Putkilahden kesäkoti ”Ihalahti” muodostui rakkaaksi ja tärkeäksi paikaksi. Putkilahteen lähtöä Hilkka alkoi suunnitella aikaisin keväällä, jotta ehtisi saada maan käännettyä ja kylvökset kuntoon hyvissä ajoin. Hän myös oli perheestä se, joka mieluusti siirsi kaupunkiin paluuta viime hetkiin ennen koulujen alkua. Useiden vuosien, ehkä jopa vuosikymmenten ajan lapsille ja sittemmin lastenlapsille muodostui myös tutuksi Hilkan harras toive ja unelma ”mennään Putkilahteen jouluksi”.

Hilkalle Putkilahti oli paikka, jossa hän nautti luonnon rauhasta sekä mahdollisuuk-sista toteuttaa luontoon liittyviä rakkaita harrastuksiaan: marjastusta, sienestystä, kasvimaan ja kukkapenkkien hoitoa, itse kasvattamistaan ja keräämistään luonnon antimista valmistettujen herkkuruokien valmistusta sekä tietysti harrastuksista mieluisintaan: kaupungissa syntyneen jälkikasvunsa kasvattamista metsässä liikkumisen ja luonnon tuntemuksen taitoihin.

Hilkka oli ihminen, joka kaipasi luonnon helmaan aina viime vuosiinsa saakka, jopa silloinkin, kun etenevä ALS-sairaus oli kuluttanut fyysiset voimat loppuun. Sitkeänä ja sisukkaana taistelijaluonteena Hilkka ei luovuttanut, vaan taisteli sairaut-ta vastaan loppuun asti ja ehtikin vielä näkemään ennen uuden kevään koittoa yhdennentoista lapsenlapsensa syntymän. Hilkka nukkui pois 4. helmikuuta 2011. Putkilahden uuden kevään koittoa ja jäiden lähtöä Ylisjärvestä hän ei valitettavasti enää ehtinyt nähdä. Hilkkaa syvästi kaipaamaan jäi Teivas-puoliso sekä jälkipolvi, jolla on lukematon määrä rakkaita muistoja Hilkka-mammasta äitinä ja isoäitinä, kuin myös joukko Hilkan ystäviä ja tuttavia.

LAURA OKSALA,
KIRJOITTAJA ON HILKKA OKSALAN NUORIN TYTÄR

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2011]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke