www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

IHMETELTÄVÄÄ RIITTÄÄ

Marraskuinen hämärä täyttää tienoot, mutta mieli vaeltelee vielä kesän iloissa ja ihmeissä. Miten mukavaa olikaan kulkea metsäpoluilla kuunnellen luonnon ääniä ja seurata elämää puiden oksilla ja polun varren kasvustoissa.

Myöhäissyksyn hämäryyden ei kuitenkaan tarvitsisi estää sellaista ilon ja virkeyden lähdettä, jota ulkona liikkuminen voi tuottaa. Meillä kaikilla on lähellämme teitä, polkuja ja vieläpä valmiiksi suunniteltuja luontoreittejä erilaisiin kohteisiin, joissa kulkiessaan voi kokea elämyksiä ja aina uudestaan yllättyä luonnon monimuotoisuudesta ja vaihtelevuudesta.

Kuten eräälle lehtemme kirjoittajista, niin samoin myös monille seutumme asukkaista Päijänne on se suuri järvi, jonka äärellä on koettu elämän hienoimmat ja muistorikkaimmat hetket. Päijänteen ja useiden pienempien järviemme lisäksi kotiseutumme laajojen metsien kätköistä löytyvät myös monet kirkassilmäiset lammet värikkäine rantakasvustoineen. Tarjolla ovat luonnon suuret ja viimeistä piirtoa myöten täydelliset taideteokset. Ihastelua ja ihmettelyä riittää.

Erikoisen paljon ihmeteltävää löytyy valtamerien ääriltä ja syvyyksistä. Meille useimmille lyhyet pulahdukset veden alle ovat jo lapsena opittuja taitoja, mutta meren syvyyksiin sukeltaminen on jo ihan toinen juttu. Sukeltaminen on harrastus, joka ilmeisesti edellyttää tutkijan luonnetta; mikä muutoin innostaisi tutustumaan tuntemattomaan vedenalaiseen elämään?

Syvämeren sukelluksiin harvoilla on mahdollisuuksia ja tokkopa useimmilla riittäisi siihen uskallustakaan. Tähän vähän harvinaisempaan harrastukseen voimme tutustua tarkemmin lukemalla jo pitkään sukellusta harrastaneen Tapani Itärannan kiintoisan kuvauksen Punaisenmeren sukellusmatkaltaan.

Kaikkina vuodenaikoina, mutta erikoisesti syyskaamoksen rasittaessa olisi hyvä etsiä elämäänsä uutta mielenkiintoa ja virkistystä tekemällä löytöretkiä itselle ennen kokemattomiin asioihin ja moninaisiin elämänilmiöihin. Ihmeteltävää riittää!

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 11/marraskuu 2011 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke