www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

JOULUN AIKAAN

“Tule meille Tuomas-kulta, tuopa joulu tullessas.” Tämä vanha sanonta sisältää toivomuksen joulun ja joulurauhan alkamisesta.

Joulurauha on kaunis sana. Sanan sisältökin on kaunis. Se kuvastaa jotakin hyvin kallisarvoista. On olemassa paljon muitakin joulu-alkuisia sanoja, kuten joulukirkko, joululaulut, joulukuusi, joulupukki, joululahjat, joulutontut jne.. Jokaisella sanalla on oma tietty merkityksensä ja niiden taustalta löytyvät niin historialliset kuin uskonnollisetkin perinteet. Näiden perinteiden ympärille rakennamme joulumme.

Vaikka joulu saattaa joskus tuntua rasittavalta monine kiireineen ja rahaa vievine hankintoineen, on se kuitenkin säilyttänyt paikkansa yhtenä suosituimmista perinteisistä juhlistamme.

Vuosikymmenten aikana joulunviettomme on huomattavasti maallistunut. Nykyajan yltäkylläisyydessä elävä sukupolvi arvostaa yhä enenevässä määrin materiaalisia asioita. Joulurauhaa nykyisessä ajassamme on yhä vaikeampaa tavoittaa.

Kaikesta huolimatta joulu on edelleenkin ilon ja valon juhla, jonka ytimeen kuuluu hienona piirteenä se, että se kokoaa vuosittain perheenjäsenet yhteen.

Jouluun liittyvät monet elämänikäiset muistot. Vanhemmat ihmiset muistelevat usein, kuinka hienoa oli päästä jouluaamuna hevosen kyydillä kirkkoon. Joskus jotakin lapsena saatua pientä joululahjaa säilytetään kalliina aarteena vuosikymmenien ajan.

Joululaulut, ne vanhat tutut ja satoja kertoja lauletut, ovat meille kaikille yhteisiä aarteita, suorastaan kansallisaarteitamme. Niiden sanoma ja säteily ei ole vuosikymmentenkään aikana himmennyt. Ne avaavat vuosi vuodelta meille oven ilon ja valon juhlaan, jouluun.

Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille lehtemme lukijoille ja ystäville!

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 11/marraskuu 2011 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke