www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kadonnutta aikaa etsimässä

Putkilahden kansakoulun pitkäaikaisin opettaja, Rauha Aulas (1888-1963), kirjoittaa päiväkirjassaan: ”Olen Putkilahdessa viettänyt suuren osan elämääni, lähes tasan 30 vuotta. Siellä olen kokenut suurimmat surut, mutta myöskin iloja.”

Rauha Aulas aloitti opettajantoimensa Putkilahdessa vuonna 1923 ja työ jatkui aina vuoteen 1957 saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle yli 65-vuotiaana. Pitkän ja työntäyteisen opettajanuransa ohessa Aulas osallistui aktiivisesti paikkakunnan moninaisiin rientoihin.

Rauha Aulas syntyi Lapualla Juho ja Maria Mandelbergin 10-lapsisen perheen nuorimmaisena 22.3.1888. Perheen sukunimi Mandelberg muutettiin vuonna 1903 Vaurioksi. Valmistuttuaan opettajaksi Rauha avioitui Paavo Forsblomin kanssa. Perheeseen syntyi neljä lasta. Avioliiton purkauduttua Rauhan ja lasten sukunimeksi tuli Aulas.

Aulaksen tyttärenpoika, Tapio Leino kertoi, että hänen isoäitinsä piti päiväkirjaa vuosina 1929 – 1957:

”Hän nimesi kirjan `Jokamiehen päiväkirjaksi`, koska siihen saivat kirjoittaa kaikki, jotka koululla noina vuosina kävivät. Tai olivat suorastaan velvollisia kirjoittamaan. Tosin tuota velvollisuutta lyötiin usein laimin.

Kirjoja on viisi paksua tilikirjaa: ompeluseurojen osanottajat, lottien kokoukset, koulutyön tapahtumat, siirtolaisten vastaanotot, kesävieraat, urheilukilpailut, säätiedot, Kettuvuoren retket, Hiejanrannan kahvittelut, Kärkisten jäätilanteet jne..

Perheen sisäiset asiat kerrotaan monisanaisesti ja monella suulla ja kynällä. Ahkerin kirjoittaja on ollut Rauha itse ja lapsista enoni Saku ja Erkki. Myös äitini Marjatan käsialaa löytyy. Paljon on myös tuolloin läheisten henkilöiden kirjoituksia. Koska kirja oli avoin kaikille kävijöille, syvimpien tuntojen kirjaamista suoraan vältettiin. Rivien välistä voinee lukea asioita jotka tuttu tulkitsee ymmärtävänsä, oikein tai väärin.”

Forsblomin perhekuva vuodelta 1921. Henkilöt vasemmalta alkaen: Pertti, Marjatta, isä Paavo, Rauha, Erkki ja Sakari.

Olemme suuresti kiitollisia Tapio Leinolle mahdollisuudesta tutustua hänen isoäitinsä päiväkirjoihin, joihin on tallentunut arvokas kokooma kylämme historiaa. Putkilahden asukkaista varsin moni on ollut Aulaksen oppilaana ja muistaa vielä hyvin opettajansa ja hänen perheensä. Kurkistamalla päiväkirjojen sivuille saamme tilaisuuden etsiä ja palauttaa mieliimme jo kauaksi kadonnutta aikaa.

Tarkoituksemme on tulevissa lehtemme numeroissa julkaista otteita tästä rikassisältöisestä päiväkirjasta. - AT

Tällä kertaa selailemme päiväkirjan sivuja loppuvuodelta 1936.

MARRASK 22
On kirkkovuoden viimeinen sunnuntai. Olimme harjoittelemassa kuorolaulua ensi sunnuntain adventtijuhlaa varten. Nyt olemme me kuorolaiset täällä alakerrassa istumassa ja – sanoisinko – kahvia odottelemassa. Otaksun näin, koskapa kerran Marjatta hääräilee vähän siihen tahtiin. - No niin, siinä se jo tulikin kahvikutsu kesken kaiken.

Kiitos vain! Aino Ahlgren, Johanna Tervonen

Kiitos kahvista. Hyvää oli, vain liika hienossa astiassa. A.A.

Siiri Rantanen, Anna Järviniemi, Hulda Huujärvi, Hilja Salminen

Käväsinpä ”kaupunnissa”. Eilen menin ja tänään pois palasin! Ostokset olivat seuraavat: Palsa, hanskat, lakki, korvaläppää, sukkaa ym. pientä kamaa! Taas talvi varmaankin vierähtää, ennenkö näen J:kylän jälleen silmieni edessä. Eihän hällä väliä, sillä täällä korvessa kyllä toistaiseksi tuntuu olo vielä kotoisemmalta!
Erkki

Marrask 26
Onhan siitä vierähtänyt kun viimeksi puumerkkini tähän kirjaamme piirsin. Hissun-kissun viikot kuluvat ja joulu lähenee. Luntakin on taas muutteeksi. On vähän neulottu ja vähän pesty. – t.s. pesetetty – pyykkiä.

Seudun rientojakin on harrastettu käymällä iltamissa ja kuukausikokouksissa. Toisilla on yskää, toisilla ei. ”Tilastotiedot” piirsi
Marjatta

En tiijä monesko, mutta lauvantak aenaki ja marrasta. Ei mulla miteä asiata ole, mutta tässä aekan ratoks vähä järjestän taas mustoo valakoselle. Se on sauna taas poekoo pitkästä aekoo, sano viikon peästä. Erk-herra tullee kae ja meleko varmaannii tänne ”Vespuolelle” kottiisa sunnuntaeta viettelemää.

Eile illalla oltii Osuuskaupalla viettämässä pariskunna kymmenvuotissuunnitelma lopettajaisia. Monellaeset koakut ja pelit siellä ol. Ratihkoa kuuvveltii ja keitettii suuta. Ei muuta toas tähä tietoo. Kiitos voa, sano, niihä ne näkkyy kiittelevä toesettii.
Sake

Marrask 28
Terve vaan taas! Tultiin, vaik’ ei aivan auton vauhdilla, sillä keli kun oli lumista. Pyörällä sitä tuli tultua. Moneskohan kerta jo lieneekään kun sunnuntaiksi kotiin tulin? Tänne sitä vaan laiskottelemaan sunnuntaiksi mieli tekee. No mihinkäs sitten muuallekaan, sillä täällähän sitä on kunii konsanaan kotonaan!
Erkki Aulas

Marrask 30
Kiittäen kaikesta ystävällisyydestä pyydän saada toivoa, että toivon Jumala täyttäisi Teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, jotta Teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen kautta.
Ilmari Salonen

Lauantai, jouluk. 5
On muutteeksi mukavakin oleilla öljylampun ja kynttilän valossa. On entisajan rauhallinen tunnelma. Miksikö öljylampun ja kynttiläin valossa? Eilen illalla noin 21 maissa sammui sähkö, luultavasti myrsky vioitti johtoja. Se vain on outoa, kun ei kuule radiosta mitään.

Toivottavasti Erkkikin on parin ja puolen tunnin perästä jo kotona. RA

Jouluk 7
Olin Korpilahdella itsenäisyyttä juhlimassa. Kuorma-autollinen reilua sakkia meitä putkilahtisia oli.
Maija

Perjantaik.
Olen soanna jo 9 kappaletta haukia koukuilla, joita olen laittanna 12. Eile sain 4 ja tänää 4. Pienenpuoleisia tuppiloita ovat voa liha se on niissäki. Jeä alakaa voa olemaa jo heikkoo ku o ollu jo kolome päevää suojoo, mittar o näyttänny kolomee ja puolta pykälee kuumetta. Minä en eneä osoa kirjakieltä kuten näkyy, sitä moallistuu teällä vespuolen hengessä. – Partoo en o viihtinnä ajoa koko viikkoo, se onki ramovoonin neulan kokosta, ei taho kahinalta eneä voija nukkuva.

Tänä iltana on Lottien pikkujoulu n.s. talolla ja minäkään en peäse sinne kun täytyy mennä osuuskaupalle kotmieheks! Mänen keäntelemää sinne ratihkota, tänä iltana kuuluuki Wien’istä taas Beethovenin viulukonsertti, sitä saa oikein rauhassa kuunnella.
Sakar

Jouluk 12
Erkki tuli kotiin! Pyllylläni olin 6 kertaa kelin liukkaana ollessa!
Erkki

Jouluk 13
Oltiin vähän tänään joulutunnelmassa. N.s.talolla nim. oli pikkujoulu!
Erkki

Jouluk 16
Pimeimmän ajan pimein päivä. Syvää matalaa kaikkialla. Sumua, tuulta ja paksuja pilviä. RA

Jouluk. 19
Tulinpa taas ”kotosalle”! Se on sauna tänäänkin ja lämmin näin lauantaina. Olipa kurasta keliä, mutta tultiin sitä vaan, vaik´ ei aivan auton vauhdilla.
Erkki

Taas on yksi rupeama raadettu. Kuusijuhla oli tänään. Hyvinhän se on mennyt. Työpäivien luku tänään 98. Ei maita saunakaan, lieneekö siksi kun joulusaunan vuoro on niin lähellä. RA

Jouluk 20
Tulipa taas ajoista pitkistä kaunis sää. Aurinko paistaa melko kirkkaalta taivaalta ja ilmassa raitis tuntu. Joulukuun ilmaksi voi sanoa, että melko syksy-kesästä.

Olinpahan taas vähän pyöräilemässä ja havaitsinpa Putkilahden raitit melko tyhjiksi. Välipä sitten hällä, yhteenajon vaara vaan oli pieni.

”Pojat kansan urhokkaat” treenaavat soittotaitoaan luokassa ja ”Sä kasvoit neito kaunoinen” on kuuntelijana. Äiti pistäytymässä Elomaalla ja minä itse olen kynämiehenä vaan!
Erkki

Oltiin osuuskaupalla ”sahdilla”!
Äiti, Saku & Erkki

Repolan muorin joulusahti olikin oikein aika ärmättiä, sehän kävi oikein nauruhermoihin. Pistettiin kolmeen pekkaan, kauppias, Ellu ja minä 10 minuutissa koko purkillinen menemään.
Saku

Jouluk 22
Yhä vaan on lämpimiä ilmoja. Vettä satelee hiljalleen ja lämpömittari osottaa +6.

Niin – nyt iltapäivällä satelee, aamupäivä oli selkeä, vaikkei aurinkoinen. RA

Jouluk 23
Päivä niin aurinkoinen kuin tähän aikaan vuodesta olla voi. Lämpömittari nollassa ja tuuli luoteessa.

Kinkun kypsentäminen on ollut tämän päivän huomattavin yritys. Tällä kerralla ei keitetty, kuten tavallisesti olemme tehneet, vaan paistettiin ja hyväksi näkyi paistuneen vaikka vaan hellan uunissa. Jouluvalmistelut onkin jo loppupuolella. Kuusikin on jo jalassa (Uuno Perttula laittoi) ja odottaa pääsyä ”lasten iloks’ pirttihin”. RA

Jouluk 24
Tulinpa kotiin jouluksi.
Erkki

Aatto.
Aamuhämärissä satoi hieman lunta; niinkuin valkea harso peittäisi maata. RA

Ristolla on vielä se kiva aika elettävänään, että usko pukin olemassaoloon on totta. Poika käy tämän tästä ulkona katsomassa joko näkyy ”pitkäpartaista”. Luultavasti ei sitä tänään näy, sillä Saku ja allekirjoittanut eivät tunne itseään ”pukiksi”.
Erkki

Joulu on siis taas enemmänkin kuin ovella. On käyty joulusaunassa j.n.e. Pukkikin on jo ehtinyt käväistä, vaikka emme kerinneet näkemään. Risto on ollut jo näkevinään tonttuja ulkona ja käy niitä usein verannalla tähystelemässä. Saapas nähdä kerkiääkö pukki meillä käymään, virkkaili Risto odotuksen sävy äänessään. Kello on nyt 19 ja siis tunnelma alkaa tuntua vähitellen joulun tuntuiselta. Pöytä on pidennetty ja sille alkaa ilmestyä monenmoiset herkut, kinkusta puuroon ja joulutorttuihin asti. Eipä tähän mennessä muuta.
Saku

Kyllä se pukki tuli pakettipaljouden kanssa, vaikkakin pitkän odotuksen perästä. Saku ei ollut nyt tällä kerralla sitä näkemässä. Risto oli ihan kalpea jännityksen laukeamisesta. Jälestäpäin päivitteli, kun ei huomannut sanoa pukille, että hän on jo viiden vanha. RA

Joulupäivä 1936.
Hauskaa jatkuu vaan.
Ellu

Tapaninpäivä.
Kaunista säätä oikein. Pakkasta suku, ilma vähän talvisempaa.
Erkki

Jouluk 27
3 astetta lämmintä ja aurinko paistaa. RA

Nuoret miehet ja minä palasimme sahdin maistajaisista ja tultuamme kolmella silmäparilla todettiin täällä, että sahdin vaikutus oli olematon. Silmillä ei kumminkaan näe kaikkea, joten Erkin oli näytettävä housunsa kaulusta miten se oli täysin kuormitettu.

Hyvät Joulukahvit juotiin, Pukin antimia ja kaunista kuusta ihailtiin.
Kiitos illasta. Paul, Aini

Sanotaan ”joulut pahalla puolella” ja niin näyttää sanassa perää olevan. Olisi viimeinen pyhä tässä käsissä ja sekin illassa jotenka näyttää siltä että kyllä kolmekin pyhää sentään kuluu melko nopsaan.

Huomenna klo 8 ovet aukeaa Luhangan Osuuskaupalla, jotka allekirjoittanut potkaisee mielessä ajatus, ”ensimmäisen kerran joulun jälkeen”.
Erkki Aulas

Jouluk 29
Rauhanpäiväkahvilla: Aini, Uuno, Saku, Maija ja Risto, joka sai kahvia ison kupillisen sekä itse päivänsankari. Pakkasta oli aamulla 12 astetta. Harvinaista tänä talvena. Reumatismi riipoo päätäni milloin kovemmin, milloin lievemmin.
Rauhanpäivän ”sankari”

Istumme ja odotamme Vanhan Vuoden lähtöä ja Uuden Vuoden tuloa.
Lähti vuosi 1936. Tuli vuosi 1937.
Äiti A, Maija A, Toivo R

RAUHA AULAKSEN ”JOKAMIEHEN PÄIVÄKIRJAT” TAPIO LEINON ARKISTOT

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2011]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke