www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Alkio – avoin, eloisa ja kannustava opisto

Päijänteen rannalla Korpilahdella sijaitsevasta Alkio-opistosta on yli 60:ssa vuodessa kehittynyt yksi Suomen suurimmista kansanopistoista. Korpilahdelle opisto siirtyi Perniöstä vuonna 1974. Laadukas opetus, keskeinen sijainti Suomen kartalla, upeat tilat ja Päijänteen rantamaisemat ovat valttikorttejamme.

Alkio-opiston vapaan sivistystyön kokovuotisilla linjoilla opiskelee tällä hetkellä yli 200 opiskelijaa. Opiskeltavat alat ovat kasvatus ja psykologia, kulttuurit ja historia, terveys- ja luonnontieteet, yhteiskunta ja viestintä. Korpilahtelaisille opiskelijoille myönnämme vuosittain kaksi opintostipendiä. Stipendiin sisältyy opetus, lounas päiväkahvin kera ja yksi vapaavalintainen perusopintokokonaisuus tai sen osa. Kampuksellamme opiskelee lisäksi noin sata Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurintuottaja opiskelijaa.

Jaana Kemppainen ja Santeri Alkion patsas.

Alkio-opiston opiskelijat viettävät meillä tiiviin opiskeluvuoden, saavat uusia ystäviä ja koettelevat omia siipiään turvallisesti. Eri puolilta Suomea matkaavat opiskelijat löytävät itseään kiinnostavia oppialoja ja osa heistä kohtaa meillä tulevan elämänkumppaninsakin. Opiskelutietojen ja taitojen ohella opiskelijat oppivat tärkeitä elämäntaitoja vertaistensa keskellä. Yhdessä asuminen ja opiskelu vahvistavat opiskelijoiden sosiaalisia taitoja, suvaitsevaisuutta ja vastuunottoa.

”Äidillä alkoi uusi koulu” Totesi 9-vuotias tyttäreni aloittaessani rehtorin työssä elokuussa. Siirryin tähän tehtävään Jyväskylän kaupungista, jossa työskentelin kuusi vuotta lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämistehtävissä. Tätä ennen työskentelin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Keski-Suomen piirissä ja Jyväskylän yliopistolla. Muutin Jyväskylään Kuortaneelta vuonna 1986 aloittaessani lastentarhanopettajaopinnot Jyväskylän yliopistolla. Opiskelun, työn ja perhe-elämän yhteen sovittamisen myötä perheeseemme syntyi neljä lasta ja väittelin kasvatustieteen tohtoriksi. Väitöspäivästäni tuli kuluneeksi joulukuussa kymmenen vuotta ja syyskuussa vanhin lapsistamme muutti jo pois kotoa. Alkio-opistoa olen käynyt viisi kuukautta ja viihtynyt erinomaisesti. Toivon, että myös opiskelijamme ja vieraamme kokevat samoin.

Santeri Alkion syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 150 vuotta. Juhlavuotta vietetään tuomalla esiin suomalaisen suurmiehen laajaa elämäntyötä järjestämällä tapahtumia ja julkaisemalla kirjallisuutta. Pääjuhla pidetään Alkion syntymäkunnassa Laihialla 17.6.2012. Alkio teki uraauurtavan työn poliitikkona, kirjailijana, lehtimiehenä ja nuorisoseuraliikkeen, raittiusliikkeen ja suomalaisen kansansivistyksen edelläkävijänä. Santeri Alkio painotti eri yhteiskuntaryhmien välisten erojen tasoittamisen tärkeyttä – hän oli köyhien asialla. Alkion ajatukset nuorten kasvattamisesta ja opettamisesta itsenäiseen ajatteluun ovat erittäin moderneja tänäkin päivänä. Alkio-opistolla kunnioitamme Santeri Alkion elämäntyötä 3.10.2012 järjestettävällä juhlaseminaarilla ja näyttelyllä.

Laadukkaan opetuksen lisäksi Alkio-opisto tarjoaa viihtyisässä ympäristössä kokous- ja juhlapalveluja sekä majoitusta. Osaavan ja luotettavan henkilöstömme kanssa kokouksesi ja juhlasi onnistuvat varmasti ja voit itsekin asettua juhlavieraaksi. Ravintola Santerissa on vietetty mm. kastejuhlia, syntymäpäiviä, häitä, muistotilaisuuksia, sukukokouksia ja ylioppilasjuhlia. Rantasaunalla onnistuvat erinomaisesti kokoukset ja illanistujaiset. Palvelualtis henkilöstömme suunnittelee kanssasi onnistuneen tilaisuuden.

Toivotan teidät ilolla ja lämmöllä tervetulleiksi Alkio-opistolle.

JAANA KEMPPAINEN, REHTORI, KT
ALKIO-OPISTO

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke