www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Luolaelämää

Osmo Salmisen kertomuksia museoesineistä

N:O 418. PUINEN SYÖMÄKAUKALO
Salolan torpan läheisyydessä on luola, jossa ihmisiä on kaiken todennäköisyyden ja otaksumien perusteella ollut ison vihan aikoina sotaa paossa. Siellä on ollut enemmänkin aikaisempina aikoina kaikenlaatuisia puusta valmistettuja ruokailuastioita, mutta ne ovat tavalla tai toisella tuhoutuneet.

Ainoastaan tämä kaukalo, jota on lautasen asemasta aikoinaan käytetty, on Kalle Raitalan (Raitalan isännän) ansiosta pelastunut jälkimaailman katseltavaksi. Hän myöskin kertoi, että mainittua luolaa käytti vanhoilta ihmisiltä saamiensa tietojen mukaan eräs Rutavaariksi nimitetty vanha höperö mies. Tämä mies asui siellä pitkät ajat. Söi ruokansa, mikäli hänellä keittoruokaa oli, tältä puiselta lautaselta. Kaiken lisäksi hänellä oli puusta tehty akkakin, joten ukkoparalla taisi olla kovin puiset oltavat. Akan olivat eräät ilkikuriset metsäajomiehet luolan lähettyvillä ajellessaan sittemmin polttaneet. Se oli ollut haarukkapuusta tehty kömpelö akan (väitys) kuva, mikä vastasi Rutavaarin omituista mielikuvaa, sillä akkahan oli hänen omaa tekoaan.

- Kesällä 1947 majaili samassa luolassa ilvesperhe. Sen tapasi Liikolan emäntä siellä kulkiessaan. Ilvesemo oli ollut kovin vihainen luolan lähettyvillä. Emännällä oli ollut aikomus käydä katsomassa luolaa sisältä, mutta matka nousi pystyyn. Vasta sitten, kun hän oli huutanut kurkun täydeltä, pääsi hän jatkamaan matkaansa. Ilves oli seurannut perässä vielä pitkän matkaa. Sellaisia ovat luolan nykyiset asukkaat. Entisistä emme paljoakaan tiedä. Rauha heidän tomulleen.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke