www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

SILLOIN ENNEN

Kevään tulosta on jo näkyvillä varmoja merkkejä. Päivät ovat pidentyneet ja maaliskuinen auringonvalo hulmahtaa yllemme kirkkaana ja lämmittävänä. Silmät ja korvat tarkkoina seurataan kevään edistymistä päivä päivältä. Jokin meissä liikahtaa, kun korviimme kantautuvat ensimmäisten muuttolintujen tervehdykset.

Jokin meissä liikahtaa silloinkin, kun muistelemme entisiä aikoja, esivanhempiemme elämänkohtaloita.

“Silloin ennen vanhaan”, kuten on tapana muistella, elämän arki oli aivan toista kuin nykyään. Maaseudulla asuvan väestön omavaraisuuteen perustuva toimeentulo vaati paljon työtä, sillä suurin osa kaikista tarvikkeista valmistettiin alkutuotannosta lähtien omana työnä. Vaikka työnteko veikin ihmisiltä lähes kaiken ajan, niin silti henkisiä harrastuksia ja yhteydenpitoa muihin ihmisiin kaivattiin.

Rauha Aulaksen “Jokamiehen päiväkirjoista” löytyy runsaasti muistiinpanoja vuosikymmenten takaisista Putkilahden asukkaiden toiminnoista ja harrastuksista. Seuratoimintaa kylällä oli eri yhdistysten toimesta ja niissä harrastettiin näyttelemistä, laulua ja lausuntaa. Urheilukilpailuja järjestettiin kesäisin kentällä ja hiihdot kuuluivat jokatalvisiin tapahtumiin.

Lähes unohduksen varjoon on jäänyt Putkilahdessa ennen sotia virinnyt lottatoiminta, joka kokosi kylän väkeä perhekunnittain yhteisiin ompeluseuroihinsa. Lehtemme sivuilla pieniä välähdyksiä näistä tapahtumista 1930 -luvulta.

Maaliskuussa tulee kuluneeksi 72 vuotta talvisodan päättymisestä. Lehdessämme kerrotaan Talvisotayhdistys ry:n hankkeesta saada aikaan valtakunnallinen talvisodan muistomerkki Helsinkiin. Suunnitelmissa oleva muistomerkki olisi muistutus isänmaamme vaikeimmista kohtalon hetkistä, jolloin kalliilla uhrauksilla ratkaistiin kansakuntamme tulevaisuus.

Tutustumalla historiallisiin muistomerkkeihin ja syventymällä vanhoihin kirjoituksiin nykyihminen voi rakentaa monitahoisen sillan menneisyydestä nykyisyyteen, ja edelleen tulevaisuuteen.

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 3/maaliskuu 2012 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke