www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

1930-luvulla virkeätä lottatoimintaa Putkilahdessa

Lotta Svärd-järjestö oli 1920 – 44 toiminut suomalainen naisten vapaaehtoisuuteen pohjautuva maanpuolustustyön tukijärjestö. Järjestö perustettiin tukemaan suojeluskuntien toimintaa. Rauha Aulaksen ”Jokamiehen päiväkirjoista” löytyy lukuisia merkintöjä lottien Putkilahden kyläyhdistyksen toiminnasta koko 1930-luvun ajalta. Lottien ompeluseurat olivat hyvin suosittuja ja osanotto niihin runsasta. Kokoontumisia oli kuukausittain useita kertoja. Kulkuneuvojen puuttuessa pitkiäkin matkoja kuljettiin jalkaisin, potkureilla, suksilla ja hevoskyydeillä. Ankaratkaan pakkaset tai sateet eivät estäneet kokoontumisia. (AT)

Seuraavassa muutamia merkintöjä Putkilahden lottien ompeluseuratoiminnasta 1930 -luvulta.

Jouluk 4. 1931
Lottain ompeluseura: Alma Heinonen, Kaisa Könnö, Hulda Huujärvi, Elli Huujärvi, Kaino Masalin, Valma Niinivirta, Bertta Niinivirta, Helmi Tupala, Jenny Ruth, Helvi Vainio, Johanna Tervonen, Tarkki Könnö, William Reina, Erkki Paavola, Erkki Aulas, Marjatta Aulas, Kaarina Reina, Yrjö Könnö, Rauha Aulas

21.10. 1932
“Lotta-hengessä” ollaan nyt täällä alkamassa uutta ompeluseuravuotta. Ja kylläpäs alku näyttääkin kovin koreelta, kun niin kosolta ollaan koolla. Meitä “laiskiaisiakin” on kokonaista viisi kappaletta. Toivottavasti ja aivan varmasti ja ilman toivottamattakin lisääntyy ja siunaantuu seurakuntamme uusista jäsenistä, ja mikä kaikkein tärkeintä: siunavuntuu paljon, oikein paljon töitä talven kuluessa. Tulkoon nyt tästä yrityksestä meille kaikille hauskoja virkistäviä ja kaivattavia yhdessäolon hetkiä ja suojelluskunnalle taloudellista apua. (VOITTO SALMELA)

Alla kolme valokuvaa:
* Lottamarssi Kirkonkylällä. Kuva vuodelta 1932. (Pirkko Weijon kokoelmat)
* Lottavala Korpilahden kirkossa. Kuva vuodelta 1932. (Pirkko Weijon kokoelmat)
* Kunnianosoitus sankarihaudalla. (Pirkko Weijon kokoelmat)

Tammik 27. 1933
Lottain ompeluilta ja samalla vuosikokous oli Ylätalossa. Uusia jäseniä liittyi. Innostus näytti nousevan. Puheenjohtajaksi valitsivat minut (RAUHA AULAS) sihteeriksi Lyyli Mattilan ja varastonhoitajaksi Rauha Reinan. Taas innostuttiin iltaman pitoonkin, saapa nähdä saadaanko se nyt toimeen.

Helmik 17. 1933
Lottien ompeluilta lotta Rauha Reinan luona. Osanottajia enemmän kuin koskaan ennen. Lotat ovat näihin aikoihin harjoitelleet Lottien marssia. (laulua).

Helmik 21. 1933
Maija elää historiallista aikaa. On liittynyt Lotta- Svärd yhdistykseen hieman ennen kuin täytti 14 ikävuottaan ja valmistelee nyt lottapukuaan, jonka aikoo uudistaa ensi sunnuntaisessa lottain iltamassa.

Helmik 27. 1933
Eilen oli Putkilahden kyläosaston lottien iltama. Tein sinne täytekakun, koristetun, joka muutettiin arpomalla rahaksi ja merkitsi se lottain kassalle ”plussia” 72 mk. Väkeä oli kohtalaisesti ja kaikki meni kohtalaisesti. Pikkutunnit oli menossa ennenkuin meikäläiset ehtivät painua petiin. Talolla oli aika tavalla kylmä, mutta ei tainnut kukaan sentään ”jääkukkaseksi” muuttua. Pakkasasteita olikin viime yönä 26.

Helmik 28. 1933
Koululaisten kanssa laskiaisretki Mattilaan. Illalla lotat ja suojeluskuntalaiset olivat laskiaisretkellä Veijossa, missä oli Korpilahden p.o. lottien ompeluilta. Hauska retki.

Maalisk 3. 1933
Perjantaipäivä. Ompeluseura Reinassa. Oli paljon lottia koolla Reinassa. Markkoja tuli 32. Laulettiin useita lauluja. Lottain marssia useaankin kertaan. Lottien ompeluiltoja on ollut seuraavasti: Alpakassa 10 p, Haapalahdessa 17 p

Maalisk 25 ja 26 1933
Suojeluskunnan harjotuspäivät Repolassa. Erkin ensimmäiset askeleet rivimiehenä. Maijan ensimmäiset askareet muonituslottana. Minä itse muonittajain komentajana. Kaikki sujui hyvään tahtiin.

Alla valokuva lottien tilaisuudesta Putkilahdessa joskus 1930-luvun alkupuolella. Kuvassa ylh. vasemmalta: Rauha Aulas, Kaisa Könnö, Valma Niinivirta, Rauha Reina, Tyyne Järviniemi, Aune Könnö, edessä vasemmalta: Anna Järviniemi, Hulda Huujärvi ja Lyyli Mattila. (Kuva: Marketta Sorvalin kokoelmat)


Huhtik 21. 1933
Ompeluilta oli Huujärvellä. Osanottajia oli yli 50. Tämän talven ennätys. Jäätä uskallettiin mennä vielä hevosellakin. Kopisevan Aarne vei meitä ”mammoja” nim. lotta Hovista ja lotta Aulasta. Takaisin tultiin kello 22 vaiheilla ja siksi oli hieman pakastanut, joten keli jäällä oli ensiluokkainen; salmipaikat olivat kyllä jo avoinna keskikohdaltaan.

11.5. 1933
Tänään, Lotanpäivänä, liittyi lottajoukkoomme pikku-lotta Helvi Hovinen. Ikä 10 vuotta.

Kesäk 19. 1933
Jyväskylän piirin lottain kesäjuhlaa vietettiin Korpilahdella 17 ja 18 päivä. Samassa tilaisuudessa antoi lottalupauksen noin 50 lottaa, joiden joukossa oli 18 putkilahtelaista. Allamainitut Putkilahden lotat antoivat lottalupauksen: Rauha Aulas, Marjatta Aulas, Helmi Nyqvist, Taimi Perttula, Lyyli Mattila, Edit Repola, Hulda Huujärvi, Elli Huujärvi, Fanny Huujärvi, Tyyne Järviniemi, Lempi Järviniemi, Kaisa Könnö, Kaino Masalin, Ester Tupala, Sandra Järnroos, Saara Reina, Rauha Reina, Saara Friman.

Lokak 4. 1933
Olimme kirkolla lottien ompeluiltain alkajaisissa. Kaikki kyläosastot oli kutsuttu sinne ja suojeluskuntalaisia lisäksi. Hauska nähdä ihmisiä koolla enemmänkin kuin mitä Putkilahdessa on tilaisuus nähdä. Torvisoittokunta soitteli tilaisuudessa säestäen puheen ropinaa eri pöytien ympärillä. Paikallisosaston puheenjohtaja pakinoi Sortavalan juhlista. Jokunen laulu laulettiin ja nuorison hauskuudeksi yritettiin vähän leikkiäkin, mutta eihän se näkynyt maittavan. Satoi takaisin tullessa. Pyörällä olevat jäivät yöksi kirkolle. Me kuusi, nim. Tarkki Helmineen sekä Lyyli M. Taimi P. Maija ja minä olimme Tarkin vetoisalla autolla. Ketään ei kylläkään palellut.

Jouluk 15. 1933
Lottien puurojuhla oli Könnössä. Sekä toimivia että kannattavia lottia oli koolla paljon, samoin suojeluskuntalaisia ja asian harrastajia. Kaikkiaan oli seitsemänkymmentä osanottajaa. Ensin juotiin tulokahvit, sitten huutokaupattiin lottien käsitöitä ja nousivat ne kohtalaiseen hintaan. Puuro olikin jo sillä ajalla kypsynyt ja syötiin se hyvällä halulla ja suuressa mantelin toivossa. Kohtalon valssi tanssittiin sitten ja lisäksi muutamia muita valsseja. Viimeksi juotiin lähtökahvi ja kellon lähetessä kahtatoista pötkittiin kukin kotiinsa.

Tammik 26. 1934
Ompeluilta (missä kukaan ei tosin ommellut) oli Haljalassa. Menimme Maija-lotan kanssa potkurilla. Minä tietysti istuin ja Maija potki. Oli onneksi niin liukas keli, että kelkka kiiti melkein puhaltamalla. Takaisin tultiin Reinalaisten hevosessa (paremmin, reessä) Niemelän rantaan. Lähelahden yli tultaessa olin Erkin potkittavana. Pepe oli luistimilla. Pyörälläkin näkyi joku olevan. Kaikkiaan oli osanottajia, paitsi talon väkeä, noin 30 henkeä. Liukas keli, kuuvalo ja hilpeä mieli, siinä muistot matkasta.

Helmik 2. 1934
Tänään on L-S yhd. Korpilahden p.o:n vuosikokous Joensuussa. Pepe ja Ellu lähtivät potkureilla viemään Putkilahden k.o:n vuosikertomusta.

Lottien ompeluseura Kouhissa
Kova oli tuuli ja tuisku, kun menimme Kouhiin, mutta urhoollisesti kyllä me-nimme. Loppumatkan saimmekin istua selkä tuulta ja tuiskua vasten Kotirannan isännän ronkkelissa. Perillä olimme hyvissä ajoin. Takaisin pääsimme Niemeläisten kyydissä. Isäntä toi meidät osuuskaupan rantaan saakka. Mutta sitten alkoikin matkan vaikein vaihe. En mitenkään tahtonut päästä liukasta mäkeä ylös. Kiertäen kaartaen ja kontaten lopuksi kuitenkin Maijan myötäillessä olin maantiellä ja vaikeus oli voitettu. Sellainen haaveri tuli, että ronkkelissa revin vähän kaksikymmenvuotiasta talvitakkiani, jonka sain kuitenkin melko sievästi parsituksi.

Helmik 9. 1934
Perjantai. Ompeluseura Haapalahdessa. Päivällä jo 13.30 Jenny Ruth ja minä läksimme ompeluseuraan. Samalla tiellä olimme nim. Autioniemessä, jossa en ollut käynyt pitkään aikaan. Lapsilukukin oli sillä välillä ehtinyt siellä lisääntyä kahdella. Tein siis ensi tuttavuutta Eeva Eliinan ja Veikko Olavin kanssa. Pirteitä pienokaisia. Marjatta tuli suksilla piankin jälessämme. Tavalliseen aikaan sitten siirryimme Haapalahteen, missä jo Järviniemen Anna ja Lempi olivat ahkerassa työssä.

Helmik 18. 1934
Pitäisi tästä lähdettämän suojeluskunnan rekiäisiin Oittilan Alakylään. Siellä rekiäisissä oltiin sitten. Lottapäälle oli vain varattu niin raju varsa, että asianomainen ei uskaltanut mennä koko humman rekeen. Olipa onni, että oli vapaa paikka taitavamman kuskin ja rauhallisemman humman reessä. Pääsin nim. Haljalan Saaran ja Laurin kanssa ja kyyti oli kaikin puolin erittäin hyvä. Kilpaa ajettiin Ylisjärvellä sekä mennessä että tullessa ja edellä oli Haljalan Timo. Väkeä oli tuvan täydeltä ja tietysti rahaakin tuli, ja niin oli siis retken tarkoitus saavutettu.

Tammik 29. 1937
Lottien ompeluilta Niemelässä. Ohjelmaa oli työn lomassa ja lopuksi äänilevyjä isossa tuvassa pystyvalkean roihutessa vanhanaikaisessa takassa.

Maalisk 29. 1937
Lotat pitivät eilen iltamat, joissa oli yleisöä melko runsaasti. Tammijärven sakkia tuli autolla, joka lisäsi tuloja lotille huomattavan määrän.

Helmik 18. 1939
Lottien ompeluseura oli Reinassa ja kansaa oli niin paljon, että kahvimarkkoja tuli toista sataa. Kaakkukin oli arvottavana ja minä olin onnellinen saaja. Olin Könnön emännän kanssa hevosella.

Lokak 9. 1939
Sotako uhkaa meitä. Reserviläiset neljäänkymmeneen ikävuoteen saakka lähtivät tänään ylimääräisiin reserviharjoituksiin, samoin kaikki suojeluskuntalaiset. Huomenaamuna klo 6 alkaa täkäläisten lottien muonitusvuoro kirkolla Joensuussa ja työväentalolla. Maija ja minä kuulumme viestiryhmään ja olemme valvojina keskuksessa. Maija joka päivä ja minä joka toinen yö. Viime yön olin ”passissa” kauppias Hovisen kanssa. Maija oli tänään ensimmäisen päivän, toverina Pentti Harjula.

Marrask 30. 1939
Nyt on Ryssä aloittanut sodan rakasta isänmaatamme vastaan.

”Puoliyön hetkellä” joulukuun 11. 1939
Kuuntelimme juuri lähetystä Moskovasta – roskaa siellä puhutaan – ”Me suomalaisia olemme ja suomalaisiksi jäämme. Ken meiltä muuta tahtoo, se erehtyypi suuresti. Me Suomen tavat pidämme ja suomalaisen päämme!”

Siirtoväen muonamestarina ollen ANNA JÄRVINIEMI

Maaliskuun 13. 1940
Tällä päivämäärällä olemme saaneet jälleen rauhan. Iloa että murhetta toi päivä 13:sta maaliskuun. ELLU

Se on ohi sitten – toistaiseksi! MAIJA

Ohi se on mutta raskain rauhan ehdoin. RA

RAUHA AULAKSEN ”JOKAMIEHEN PÄIVÄKIRJAT”
TAPIO LEINON ARKISTOT

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke