www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

KEVÄT JA MUISTOT

Se kaikki, mikä on suurta ja ihanaa, on taas meillä! Olethan huomannut huikaisevan valoisat aamut, lintujen laulut, nurmen nukat ja valkoisina tuoksuvat tuomet, – entä näitkö, kun vuokko avasi syvänsiniset silmänsä? Ehditkö pysähtymään kullasta kimaltelevien vesien äärelle tuhlaamaan hetkisen kallista aikaasi? Tunsitko, miten suuri kauneus hiipii sieluusi, sinun sydämesi oville, tajuathan sen?

– On kevät. On toukokuu. –

Lapsuusaika on varmaan meille kaikille se elämänhistoriamme muistorikkain ajanjakso, jota kuljetamme mukanamme koko elämämme ajan. Voisiko kukaan unohtaa sitä valtavaa iloa ja riemua, jota lapsena koettiin kevään ja kesän tulosta? Pitkän talvikauden jälkeen heräävä luonto tarjosi yltäkylläisesti jatkuvia ilon ja ihmettelyn aiheita. Uusia elämyksiä lapsille toivat lisäksi monet kesäiset liikuntaleikit, metsiin tehdyt marjaretket ja ongella käynnit. Kesäkauden kaikkein riemullisin ja mieleisin asia oli kuitenkin järvessä uiminen.

Kaupungista maalle kesänviettoon tuleville lapsille maaseudun elämä kaikkineen on rikastuttava kokemus. Usein varsin persoonalliset maaseudun ihmiset arkisissa puuhissaan kiehtovat lapsen mieltä suuresti ja herkistävät hyväksymään erilaista elämänmuotoa. Samoin luonnollisessa ympäristössään kohdatut kotieläimet ja niiden hoito avartavat ymmärrystä eläimiä ja niiden parissa tehtävää työtä kohtaan. Maaseutu luonnonrikkaudessaan ja -läheisyydessään ihmisineen ja eläimineen on parasta, mitä lapsi voi kesässään kokea.

Tässä lehdessämme helsinkiläinen kirjoittajamme muistelee omia lapsuudenkesiään Putkilahdessa, Ylisjärven rantamilla. Vaikka aikaa on kulunut jo kymmeniä vuosia noista kesistä, ne kesät eivät ole koskaan unohtuneet.

Ylisjärven rannalla lapsuuttaan vietti myös toinenkin kirjoittajistamme, joka nuoruutensa lukuharrastuksia muistellessaan etsi mielikirjailijansa haudan ja muistomerkin Espanjasta, Malagasta asti. Kertomalla kokemastaan kirjoittaja varmasti herättää monien muidenkin muistoja samoista lukukokemuksista.

Kuluva kevät ja pian saapuva kesä tulevat tarjoamaan meille kullekin mukavia kohtaamisia ja tapahtumia, joiden haluaisimme säilyvän muistojemme lokeroissa pitkään. Elämän sisältö voi koostua yllättävistäkin asioista, mutta ehkä vähäsen voisimme itsekin vaikuttaa siihen, mistä asioista kallisarvoisimmat muistot voisivat syntyä ja jäädä elämään.

Aune Turunen,
päätoimittaja

[Putkilahden kylälehden 5/toukokuu 2012 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke