www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Se on kevättä rinnassa

Järvessä on jo sulaa vettä, telkkäkin näyttää sen huomanneen. Vastarannalla uiva lintu ainakin on valkoinen joiltakin osin, joten siitä päättelin lajin. Täytyy lasit päässä tarkistaa, on se telkkähän se.

Yksin toistaiseksi, liekö uros vai naaras, en muista mistä ne erottaa, vai tunnistaako edes tällainen satunnainen katselija sukupuolta. Jahas, lisää valkomustia lintuja nyt on pariskunta tulossa, tai mistäpä minä niitten sukupuolta tietäisin, mutta siis kaksi lintua lisää.

Laskevat sulan toiseen päähän, siististi sujuu laskeutuminen, osaavat homman. Pesäpaikkojako lienevät tutkailemassa, vai oliskohan vain huolitauko matkalla pohjoiseen. Tuskin osaavat Junnu Wainion samannimistä laulua, taitavat osata omat laulunsa, eivät ole Junnusta kuulletkaan.

Mutta mitäs nyt, rikkumaton rauha taitaa alkaa murtua. Ei ollakaan enää sulassa sovussa. Yksinäinen ensin tullut näyttää selvästi olevan tyytymätön tilanteeseen. Miksi nuo tulivat minun vesilleni, minun sulaani.

Ensin tullut ui uhkaavan näköisenä ja vauhdilla lähemmäs, mutta parivaljakko, josta en siis tiedä onko sukupuolijakauma millainen, jatkaa rauhaansa etteivät peräti kuhertelisi hiukan.

Näyttää, luultavasti tietenkin vain mielikuvissani, kuin aggressiivisuus alkaisi kasvaa ensin tulleessa.

Näen jotenkin miehisiä piirteitä, ihan kuin ajatuskupla näkyisi telkän päällä. “Vai siihen tulet elvistelemään sutturallasi, ei näytä kummoinen sulho olevan, voi olla parempi pistät sulat jonoon ja menoksi tällä lammikolla ei tila riitä meille molemmille.” Luultavasti ajatuskuplan teksti olis toisenlainen jonkun muun lukemana.

Nyt tapahtuu, ensin tullut saa ilmeisen raivokohtauksen, vähintään.

En edes ehdi oikein näkemään, tilanne on hetkessä ohi. Ensin tullut ottaa salaman nopean nousukiidon, korkeutta sopivasti ja syöksy suoraan päin pariskuntaa.

Vesi lentää pärske käy, luultavasti pariskunta on mennyttä telkkää.

Ei sentään, jostain pullahtaa näkyviin kaksi telkänpäätä, reippaat siiveniskut ja nopea pako toiseen päähän sulaa, tilanne on ohi.

Eikä olekaan, oletin liian paljon. Ensin tullut ei jätä tilannetta tähän.

Raju nousukiihdytys ja korkeutta, ennen näkemätön syöksy. Tämän täytyy olla epätoivoisen lemmensairas tai muutoin ns. puusta pudonnut ja vähän säikähtänyt. Syöksy näyttää lähes itsetuhoisalta. Puhekuplassa syöksyjän päälaella lukee mielestäni aivan selvästi Banzai, ehkä jopa uraa. Tietenkin on mahdollista, että mielikuvitukseni tekee tepposia mutta se ei ole olennaista.

Syöksy jatkuu, tosiasiassa aikaa kulunee sekunnin osia, meno on ihan päätöntä, ei tuosta voi selvitä hengissä.

Juisekinhan lauloi aiheesta, mutta ei tämä telkkä varmaankaan ole kuunnellut kyseistä kappaletta.

Vauhti kiihtyy, vesi lähenee telkkäpariskunta on tähtäimessä, vielä keulaa alas ja suoraan päin BANZAII. Lammikko keinahtaa, jää murtuu, kaikki on ohi.

Kevät olisi saattanut mennä toisin. Rauhallisen pesäpaikan löytäneet telkät olisivat voineet kasvattaa monta pientä poikasta ja opettaa ne kunnon telkkien tavoille. Neuvoa kuin ruokaa etsitään, opetella haparoivia poikasia lentotaidossa, opastaa pesue syksyn tullen kohti etelän lämpimiä talvehtimispaikkoja. Kohtalo kuitenkin päätti toisin, aggressiivinen lajikumppani päätti ja sai aikaan murhenäytelmän vailla vertaa.

Mieleen nousee lokki, siis tämä laulu jossa lokki sortuu sinne ruovistoon. Ei siis lokkivalssi, se on ihan eri laulu. Tässä minun lokissani lokki menettää henkensä joten se sopii siis tähän telkkä tragediaan.

Mutta mitäs nyt, tuolla näkyy jotain, yksi taitaa olla selvinnyt. Siellä näkyy räpistelyä, onko jompikumpi maalitauluista ehtinyt väistää, varovaisesti lintu kurkkii joka suuntaan ja ottaa sitten hatkat. Lento on määrätietoista, tänne en jää.

Toinen pullahdus ja samat toimet, pariskunta ilmeisesti onkin selvinnyt attentaatista.

Hetki ja kummastakaan ei näy enää pyrstösulan vilaustakaan, matka jatkunee pesimäpaikoille ja poikaset saavatkin hyvän kasvatuksen ja syksyllä etelän matkan.

Miten kävi yksinäiselle aggressiiviselle urokselle.

Syöksy meni suunnitellusti, vesi kohahti, kunnon sukellus ja tavoite oli saavutettu, ainakin melkein. Kilpaileva uros oli karkotettu, tosin naaras ei jäänyt uhoajan luokse vaan valitsi rauhallisemman elämän.

Samana iltana paikalle lensi useita telkkiä, en tiedä sukupuolesta kun en osaa tunnistusta. Kuitenkin minusta näytti kuin uhoajasta olisi tullut kiltti kyhnääjä, eli päättelen että paikalle saapui naaras joka vei Banzain sydämen ja siitä tulee varmaankin hyvä telkkäisä, joka opastaa poikasensa hyville tavoille ja vie pesueensa syksyllä etelän matkalle.

Tilannetta seurasi ja tapahtumat kirjasi
HANNU PEKKARINEN
PUTKILAHDEN YLISJÄRVEN PUOLELTA
KUVA: WIKIMEDIA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2012]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke